• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java Web Spring MVC

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,279 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2017 w Java przez lewy Obywatel (1,260 p.)
Witam mam do was Pytanie. Poniewaz w tych czasach do webowych aplikacji ktorych jest produkowane bardzo duzo i chyba tak bedzie caly czas. W zwiazku z tym Spring MVC jest teraz najnowoczesniejszym rozwiazaniem i jest na topie czy moze macie jakies inne zdanie ? i jesli chodzi o widok slyszalem ze do springa nie powinno sie stosowac .JSP wiec jak najlepiej zrobic do takiej aplikacji widok i naprzyklad podpiac do niech css bo z tym widokiem do konca nie rozumiem jak ma to przebiegac . z Góry dzieki !

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 lipca 2017 przez Jonki Dyskutant (8,180 p.)

Oczywiście, że jeśli web, to dobrym wyborem jest Spring. Według mnie nie jest tak trudny jak może się wydawać. Jest nowoczesny. Jednak wielu osobom nie podoba się, że trzeba używać wielu adnotacji, przez co kod podobno nie wygląda za pięknie. Najwięcej ofert pracy z Javy jest właśnie w Spring. Co do .jsp to jest to dosyć stary sposób na tworzenie dynamicznych stron. Warto poznać co to jest i jak to działa, ale nie skupiaj się na tym za bardzo. Zapoznaj się z pojęciem 'Thymeleaf', również do tworzenia szablonów stron, jednak jest to o wiele nowocześniejsze. Strony w takim serwisie tworzysz tak samo jakbyś pisał sobie jakąś stronkę. Ale np gdybyś chciał sobie rzucić coś na model w kontrolerze i odebrać te dane na stronie, to robisz np

<span th:text="${zmienna}"></span>

Po rzuceniu na model w kontrolerze jakichś danych, możesz to w prosty sposób odebrać na stronie.

komentarz 20 lipca 2017 przez lewy Obywatel (1,260 p.)
dzieki o taka odpowiedz mi chodzilo
komentarz 20 lipca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
A co z Javą EE? Z tego co widziałem to większość ogłoszeń o pracę dla Java Developera dotyczy właśnie Javy EE.

Pytam bo niedawno zacząłem naukę Javy EE właśnie z tego względu, a w webdevie nie jestem obeznany.
komentarz 20 lipca 2017 przez lewy Obywatel (1,260 p.)
edycja 20 lipca 2017 przez lewy
no w jave ee wchodzi ogolnie hibernate /JPA spring maven no i technologie widoku.
komentarz 20 lipca 2017 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)

no w jave ee wchodzi ogolnie hibernate /JPA spring maven no i

technologie widoku.

Jak czegoś nie wiesz, to nie wprowadzaj innych w błąd....

https://stackoverflow.com/questions/4490682/difference-between-java-ee-and-spring-framework?rq=1

komentarz 20 lipca 2017 przez lewy Obywatel (1,260 p.)
masz racje zle napisałem chodziło mi jednak o cos innego a mianowicie o to ze rzadko kiedy stosuje sie samą jave EE a bardziej technologie takie jak MVC Spring czy Hibernate . No ale wiadomo ze specyfikacji EE nie da sie przy tym ominac
komentarz 20 lipca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Ahh źle rozumiałem co czym jest. Czyli tak na moje

- Java EE to ogólne określenia języka Java do zastosowań webowych (tak jak PHP, Asp.Net)

- Spring i Hibernate to frameworki w javie tak jak np. laravel w php

Teraz dobrze rozumiem?
komentarz 20 lipca 2017 przez lewy Obywatel (1,260 p.)
moze poczekaj na odpowiedz kolegi wyzej bo ja ucze sie javy EE  dwa miechy i tak to wlasnie rozumiem jak napisałes ze jave EE to wlasnie jest rodzaj javy webowej ktora sie sklada ze swoich specyfikacji jak jsp  ejb a spring mvc jest frameworkiem ktory stara sie to ułatwic bo duzo specyfikacji w java EE wychodzi z mody naprzyklad servlety nie wiem czy dobrze zauważyłem ale teraz przy springu mvc sie ich nie uzywa ale nie chce tu Cie zmylic .
komentarz 20 lipca 2017 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)

Ahh źle rozumiałem co czym jest. Czyli tak na moje 

- Java EE to ogólne określenia języka Java do zastosowań webowych (tak jak PHP, Asp.Net)

- Spring i Hibernate to frameworki w javie tak jak np. laravel w php

Teraz dobrze rozumiem?

Tak to mniej więcej wygląda :)

0 głosów
odpowiedź 20 lipca 2017 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)

Zapoznaj się z pojęciem 'Thymeleaf', również do tworzenia szablonów stron, jednak jest to o wiele nowocześniejsze

Tutaj z tym tak nie rozpędzałbym się :) 

Zapoznaj się z takim tematem jak np. AngularJS.

komentarz 20 lipca 2017 przez lewy Obywatel (1,260 p.)
to tez jest technologia wykorzystywana w Springu web tak ?
komentarz 20 lipca 2017 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
Potrafisz rozgraniczyć front-end a back-end ? Proponuje Ci na początku poczytać sobie o samym springu, javie. Bo teraz trochę Ci się mieszają fakty widzę. AngularJS jest to technologia do tworzenia front-endu, który można podpiąc do np. back-endu stworzonego na podstawie Springa.
komentarz 20 lipca 2017 przez lewy Obywatel (1,260 p.)
rozrózniam i wlasnie chodzi mi tylko w jaki najlepszy sposob przedstawic widok w jave EE htmla i cssa mam dobrze opanowanego i rownie dobrze widok mogl bym zrobic w tym ale chodzi mi o to jak sie teraz to robi profesjonalnie
komentarz 20 lipca 2017 przez lewy Obywatel (1,260 p.)
ogolnie chce sie zajac back-endem i Java EE oraz zwiazanymi z nia technologiami takimi jak hibernate /JPA spring mvc i chce sie dowiedziec jak wyglada tu widok w zwyklym web application stosowałem .jsp .html ale doczytalem sie ze jesli spring mvc to wtedy w jsp nie jest profesjonalnie moze to bzdura bo internet zaiwera duzo głupot :)
komentarz 20 lipca 2017 przez Jonki Dyskutant (8,180 p.)
Chyba smieszny jestes. Kazdy poczatkujacy powinien najpierw zapoznac sie jak tworzyc szablony w .jsp i thymeleaf i rzucac dane na model. Chociaz dla zasady i znajomosci podstaw, bo nigdy nie wiadomo na co trafisz, a te stare technologie uzywa jeszcze wiele firm. A dopiero potem brac sie za RESTowe API z Angularem. (sorry za brak polskich znakow)
komentarz 20 lipca 2017 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
To jest tylko i wyłącznie Twoje zdanie, które leży daleko od mojego. Z resztą po Twoich zadawanych tutaj pytaniach można wydedukować, że sam zaczynasz swoją przygodę z programowaniem ... :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 600 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2017 w Java przez lewy Obywatel (1,260 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 143 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2017 w Java przez lewy Obywatel (1,260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 511 wizyt
pytanie zadane 14 października 2021 w Java przez Tajniakkk Użytkownik (600 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,562 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...