• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zamieszczanie plików MOV na stronach internetowych HTML5

Object Storage Arubacloud
0 głosów
618 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2017 w HTML i CSS przez kroljulian2048 Początkujący (250 p.)
Dzień dobry,

Mam problem. Otóż korzystam z iMovie do montażu filmów. Jest ono dość nieprzewidywalne - raz zapisze mi film jako MP4, a raz jako MOV.

Oprócz tego tworzę także stronę internetową, na której zamieszczam własne filmiki. Używam do tego znaczników <video>, ponieważ wszystkie inne, jakie znalazłem, niekontrolowanie odtwarzają mi film albo po prostu nie działają. Dotąd zamieszczałem tylko MP4 i wszystko działało we wszystkich przeglądarkach, ale jak już wspomniałem, iMovie wygenerowało mi tym razem MOVa. I próbuję go zamieścić w ten sam sposób, ale jest pewien problem. Safari wszystko mi odtwarza poprawnie, ale Google Chrome nie. To znaczy dźwięk się odtwarzał, ale miejsce wyznaczone na film było po prostu koloru tła - obrazu w wideo było brak. Mój kod był taki:

<video width="800" controls>
<source src="[nazwa_pliku].mov" type="video/mp4"></source>
</video>

Potem zorientowałem się, że zapowiadam, że to będzie MP4, a daję MOVa. Więc to poprawiłem i napisałem:

<video width="800" controls>
<source src="[nazwa_pliku].mov" type="video/mov"></source>
</video>

No to teraz w ogóle nie można było odtworzyć ani w Safari, ani w Chromie. Ani dźwięku, ani obrazu. Więc zmieniłem rozszerzenie tego pliku na .mp4 i testowo puściłem to bez Internetu. Normalnie, QT Playerem na kompie. I wszystko działało - zmiana rozszerzenia jakoś dużo nie zmieniła, w zasadzie to tylko nazwę. Więc zmieniłem kod na:

<video width="800" controls>
<source src="[nazwa_pliku].mp4" type="video/mp4"></source>
</video>

Ale znowu to samo - Safari - OK, Chrome (dźwięk) - OK, Chrome (obraz) - no,...

Nie wiem - albo coś źle robię, albo trzeba jakiejś wtyczki czy coś... Błagam, oświedźcie mnie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 20 lipca 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
wybrane 20 lipca 2017 przez kroljulian2048
 
Najlepsza
Prawdopodobnie musiałbyś określić odpowiednie kodeki, żeby w Chrome ruszyło.

Podstawowa zasada brzmi: tylko WebM + MP4 dla Safari/Edge'a. Jak masz w innym formacie, to najlepiej przekonwertować – jedyny sensowny sposób.
komentarz 20 lipca 2017 przez kroljulian2048 Początkujący (250 p.)
Czy mógłbyś wyjaśnić bardziej? Jakie kodeki? Poza tym konwertowałem, W SAFARI WSZYSTKO DZIAŁAŁO MOV RÓWNIEŻ. Mówię, że w Chromie mi nie działało, nawet jak przekonwertowałem (zmieniłem rozszerzenie) na MP4, piszę o tym wyraźnie. A co to są te kodeki, tego nie wiem...
komentarz 20 lipca 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Jakie kodeki?

MOV czy MP4 to tak po prawdzie "kontener" na dwie ścieżki: audio i video. Te ścieżki są zapisywane właśnie przy pomocy tzw. kodeków. Zarówno MOV, jak i MP4, w swoim wnętrzu mogą zawierać ścieżki zapisane przy pomocy wielu różnych kodeków. Stąd czasami zachodzi potrzeba ich podania. Lista obsługiwanych formatów jest długa i skomplikowana, więc wypada założyć, że MOV nie jest obsługiwane – zatem potrzebujesz pliku w formatach WebM i MP4. Konwersji najlepiej dokonać przy pomocy narzędzia ffmpeg, które jest de facto standardem jeśli chodzi o konwertowanie.

komentarz 20 lipca 2017 przez kroljulian2048 Początkujący (250 p.)
Dzięki! Skorzystałem z HandBrake'a, ale bez Twojego naprowadzenia by się nie udało.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 876 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2016 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 325 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2018 w HTML i CSS przez Waldemar Początkujący (410 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...