• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak sprawdzić z jakiej karty korzysta laptop - linux

Object Storage Arubacloud
0 głosów
9,098 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Cześć, ostatnio wgrałem sobie linuxa (Elementary OS). Przyzwyczaiłem się do niego, więc chcę dalej na nim pracować. Jednak podczas oglądania filmów na YouTube'ie coś się dzieje dziwnego. Wygląda tak jakby karta graficzna nie dawała rady z filmem. Pojawiają się opóźnienia w obrazie (internet mam dosyć szybki).

Czy ktoś wie jak sprawdzić z jakiej karty graficznej korzysta laptop podczas użytkowania go przez system Linux?

Jak zgrać sterowniki do karty amd radeon r6 m255dx, aby linux mógł je zainstalować? 

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 lipca 2017 przez Molester Bywalec (2,920 p.)
Spróbuj  lspci | grep VGA
komentarz 17 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kaveri [Radeon R6/R7 Graphics]
 

Coś takiego się pojawiło? Czy linux korzysta z zintegrowanej karty?

komentarz 18 lipca 2017 przez Molester Bywalec (2,920 p.)

Nie chce Cię wprowadzić w błąd ale wydaję mi się że jeżeli chcesz sprawdzić w tym momencie, to dosłownie cytując :

"To check which GPU is currently in command (that means which is an active VGA controller) type in

lspci -vnnn | perl -lne 'print if /^\d+\:.+(\[\S+\:\S+\])/' | grep VGA

Any controller with [VGA controller] at the end is your currently active GPU. The others are switched off."

Może pomoże, u mnie działa. Źródło to https://unix.stackexchange.com/questions/16407/how-to-check-which-gpu-is-active

 

komentarz 18 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Coś takiego się pojawiło.

00:01.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kaveri [Radeon R6/R7 Graphics] [1002:1309] (prog-if 00 [VGA controller])
 

komentarz 18 lipca 2017 przez Molester Bywalec (2,920 p.)
Istnieje zatem duże prawdopodobieństwo że wykorzystuje własnie zintegrowany układ graficzny. Aczkolwiek podobno metoda nie zawsze jest skuteczna, ale lepszej nie znam. Lepiej żeby wypowiedział się ktoś kto mądrzejszy niż ja w tym temacie.
komentarz 18 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Dzięki i tak za pomoc :D
0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2017 przez GoRo3 Obywatel (1,640 p.)
Cześć

Każda karta graficzna w dzisiejszych komputerach - nawet te zintegrowane w CPU powinny sobie poradzić z wyświetlaniem filmów na Youtube. Jeśli masz opóźnienia obrazu - klatkuje lub rozjeżdza się z dzwiękiem to prawdopodobnie za problemem stoi Flash.

Sprawdź odtwarzanie filmów normalnie w systemie czyli odpal sobie jakiegoś h.264 najlepiej 1080 i sprawdź czy działa. Jak działa to nie jest kwestia sterowników. Ja tak samo miałem na Ubuntu ze swoim starym Asus EEE PC.

Jeśli filmy na systemie dobrze się odtwarzają a na Youtube nie to wtedy:

- Jakiej używasz przeglądarki? Czy masz najnowszego flasha zainstalowanego?

- https://www.youtube.com/html5

- ewentualne poszukanie rozwiązania na forach związanych z tą dystrybucją - pewnie nie jesteś pierwszy z tym problemem.

 

PZDR.

Greg
komentarz 19 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Cześć, czy dobrze odczytałem moją karte graficzną 

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Root Complex
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kaveri [Radeon R6/R7 Graphics]
00:01.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kaveri HDMI/DP Audio Controller
00:02.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 1424
00:02.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 1425
00:03.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 1424
00:03.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Root Port
00:03.3 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Root Port
00:04.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 1424
00:10.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB XHCI Controller (rev 09)
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SATA Controller [AHCI mode] (rev 40)
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 11)
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB EHCI Controller (rev 11)
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 11)
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB EHCI Controller (rev 11)
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SMBus Controller (rev 16)
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH Azalia Controller (rev 01)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH LPC Bridge (rev 11)
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH PCI Bridge (rev 40)
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 11)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 5
01:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Jet PRO [Radeon R5 M230] (rev ff)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 10)
03:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter (rev 01)

 

0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 18 lipca 2017 przez manjaro

Ewidentnie brak zainstalowanych własnościowych sterowników do radeona.

Możesz to sprawdzić poprzez komendę fglrxinfo Najlepiej pokaż tutaj co komenda pokazuje.

Kiedyś w Debianie i pochodnych łatwo instalowało się radeony poprzez 

sudo apt-get install fglrx
komentarz 18 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Wyskakuje taki komunikat

Package 'fglrx' has no installation candidate

Wiesz co jeszcze moge zrobić? 

komentarz 18 lipca 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Pokaż co pokazuje komunikat fglrxinfo

Da nam to odpowiedź jakie sterowniki masz zainstalowane własnościowe czy otwarte.
komentarz 18 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Jest problem.

fglrxinfo: command not found

komentarz 19 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Własnie, może wiesz czy dobrze odczytałem moją kartę graficzną.

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Root Complex
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kaveri [Radeon R6/R7 Graphics]
00:01.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kaveri HDMI/DP Audio Controller
00:02.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 1424
00:02.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 1425
00:03.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 1424
00:03.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Root Port
00:03.3 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Root Port
00:04.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 1424
00:10.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB XHCI Controller (rev 09)
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SATA Controller [AHCI mode] (rev 40)
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 11)
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB EHCI Controller (rev 11)
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 11)
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB EHCI Controller (rev 11)
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SMBus Controller (rev 16)
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH Azalia Controller (rev 01)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH LPC Bridge (rev 11)
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH PCI Bridge (rev 40)
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 11)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 30h-3fh) Processor Function 5
01:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Jet PRO [Radeon R5 M230] (rev ff)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 10)
03:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter (rev 01)

 

komentarz 19 lipca 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

Z tego co widzę to w elementary można włączyć tak jak w Ubuntu 

Może to Ci pomoże 

komentarz 19 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

No pomogło nawet. 

Zobacz co się stało. Nie mam w ogóle karty graficznej.

komentarz 19 lipca 2017 przez GoRo3 Obywatel (1,640 p.)
Napisz jaki masz model laptopa
komentarz 19 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

lenovo z50-75

1
komentarz 19 lipca 2017 przez GoRo3 Obywatel (1,640 p.)
Poszukałem informacji w sieci na forach Ubuntu. Najprawdopodobniej ta karta nie jest jeszcze wspierana i jesteś skazany na standardowe sterowniki z systemu.

http://www.omgubuntu.co.uk/2016/03/ubuntu-drops-amd-catalyst-fglrx-driver-16-04

https://community.amd.com/thread/183856

https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2323402
komentarz 20 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Ojej szkoda, dziękuje za pomoc :D
0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2017 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
Sterowniki wspierane dla kart amd:

https://support.amd.com/en-us/download/linux

Przy każdym wyborze sterownika masz nawet opis jak go zainstalować jednak nie widzę tam żadnego radeona z serii r6.
komentarz 18 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
To co mam w takim razie zrobić?
komentarz 19 lipca 2017 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
Spróbuj zainstalować amdgpu-pro 17:

https://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMDGPU-PRO-Install.aspx

i zobacz co się stanie.
komentarz 19 lipca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Właśnie instalowałem i wyskoczył error. Komunikat informował o tym, że nie mam żadnej wersji do mojego laptopa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 7,562 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 563 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2017 w HTML i CSS przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,979 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2015 w C i C++ przez slime3000fly Początkujący (400 p.)

92,565 zapytań

141,416 odpowiedzi

319,598 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...