• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PDO połączenie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
257 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2017 w SQL, bazy danych przez White Cat Nowicjusz (160 p.)

Witajcie ; ) zwracam się z pytaniem a właściwie kilka pytań na temat PDO. Ostatnio siedziałem nad tym troszkę i wydało mi się dosyć ciekawe zamiast starego mysql_* . Mam sobie swoją stronę www w tym plik mysql_config a w nim:

try {
        $baza = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=baza', 'root', '');
        $baza->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
    } catch (PDOException $e) {
        echo 'Polaczenie nie moglo zostac utworzone: ' . $e->getMessage();
    }

 do swoich innych plików php dołączam requir'em oto ten plik i teraz gdy wywołuje jakąś funkcje ze swojego pliku funkcje.php w głównym dokumencie wychodzi na to jakby połączenia nie było. i teraz się zastanawiam czy w każdej funkcji którą wywołuje muszę umieścić  tą linijkę wewnątrz funkcji ? 

$baza = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=baza', 'root', '');

 Proszę o wyjaśnienie jak to działa ; ) Pozdrawiam ! 

komentarz 17 lipca 2017 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Pokaż cały kod funkcje.php

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 lipca 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
function something(PDO $pdo) {$pdo->...}

 

$pdo=new PDO...

something($pdo)
0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2017 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Polecam Ci pisać obiektowo, bo jakbyś miał odpowiednie metody w klasie, które używasz w całym kodzie, to wystarczyłoby zmodyfikować te metody pod PDO. Zmienne są dostępne tylko na poziomie funkcji chyba, że jest to zmienna globalna lub super globalną pewnie dlatego nie widzisz zmiennej $baza.
komentarz 18 lipca 2017 przez White Cat Nowicjusz (160 p.)
a gdybym stworzył klasę z konstruktorem w której następuje łączenie z bazą a potem bym tylko deklarował ten obiekt ? Nie wiem jak to ma wyglądać, żeby było poprawnie. O jakich metodach np mówisz ? Nie rozumiem do końca przeznaczenia klas chętnie posłucham czegoś w przystępnym języku :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 230 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2016 w PHP przez MaciekM Użytkownik (990 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 174 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2021 w PHP przez WiktroH Mądrala (6,550 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 277 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2015 w PHP przez Pytający Początkujący (290 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...