• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony i kodu po poprawkach

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
691 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2017 w Nasze projekty przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Witam wszystkich. Tak jak w temacie, proszę o ocenę zarówno wyglądu, funkcjonalności strony jak i samego kodu : hrtml, css i js. Tworzę stronę dla właściciela firmy zajmującej się kotłami grzewczymi, jacuzzi, baseny itp. Zgłaszając swe uwagi proszę o szczegółowe uzasadnienie wątpliwości, zastrzeżeń.

Póki co jest prawie cały front-end  + backend dla wysyłania wiadomości. Nie ma jeszcze treści bo to zadanie dla właścicieli, ja wstawiłem tylko wypełniacz, żeby zobaczyć jak będzie wyglądać. Już wcześniej pokazywałem stronę na forum teraz rozbudowałem i wprowadziłem poprawki. Mam nadzieję, że jest lepiej :)

Będę wdzięczny za każdą konstruktywną krytykę.

 http://sh194765.website.pl/
komentarz 16 lipca 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Zdjęcia w aktualnościach i nagłówki w zakładce "Serwis" to trochę przesada, nie sądzisz? :>
komentarz 16 lipca 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Ha ha ha, no tak. Wiadomo, że tego nie będzie w wersji finalnej, zrobiłem to dla jaj tylko.
1
komentarz 16 lipca 2017 przez Benek Szeryf (90,690 p.)
Dla jaj to się z kurą hajtnij :)

4 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 16 lipca 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
wybrane 17 lipca 2017 przez Artek
 
Najlepsza
  • Czemu formularz kontaktowy nie daje żadnego feedbacku jeśli userowi nie doczytał się JS?
  • Walidacja formularza zostawia wiele do życzenia – spację w większości pól oszukują system.
  • Logo w menu ma tradycyjnie zły [alt] (obrazki w linkach powinny wskazywać, dokąd te linki prowadzą.
  • [http-equiv=X-UA-Compatible] musi być w pierwszych iluś tam bajtach w head, stąd powinien być bezpośredni po meta[charset].
  • Kontakt u góry nie jest listą uporządkowaną, a listą klucz-wartość.
  • Po co rozbijasz style na tyle plików?
  • Po co Ci style dla mniejszych rozdzielczości skoro w kodzie nie ma meta[name=viewport]?
  • Czemu hamburgerowe menu nie jest już listą?
  • Czemu nagłówek strony ("O nas") nie jest nagłówkiem i jest zduplikowany?
  • Skoro obrazek jest integralną częścią treści, warto zadbać o lepszy [alt].
  • Czemu Twoja implementacja .visually-hidden odbiega od de facto standardu?
  • div.header aż krzyczy
  • Nawigacja klawiaturą jest mocno zepsuta.

PS

Kontrola antyspamowa. Odpowiedz na następujące pytanie : Czy Ziemia jest płaska (tak lub nie)?

Obyś się nie zdziwił, jak zaczną przychodzić gorzkie żale na maila :D 

komentarz 16 lipca 2017 przez niezalogowany
Dorzucę, że dzieją się strasznie dziwne rzeczy z moją przeglądarką, kiedy chcę na index.html zjechać na sam dół, strona aż skacze.
komentarz 16 lipca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

[http-equiv=X-UA-Compatible] musi być w pierwszych iluś tam bajtach w head, stąd powinien być bezpośredni po meta[charset].

Jest to jakaś tajemna wiedza, czy? Zastanwiam się, czemu tak to zrobili?

komentarz 16 lipca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Huh, HTML zawsze będzie mnie zadziwiał. :D
komentarz 17 lipca 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
  • Czemu formularz kontaktowy nie daje żadnego feedbacku jeśli userowi nie doczytał się JS?

Hmm... Chodzi Ci o to aby zareagować gdy przeglądarka nie obsługuje JS'a? Coś w stylu <noscript> </noscript>  ??  

  • Walidacja formularza zostawia wiele do życzenia – spację w większości pól oszukują system.

Hmm...Obczaję i poprawię.. 

No o.k.....ale co w związku z tym..? 

  • Po co rozbijasz style na tyle plików?

Dzięki temu jest mi łatwiej znaleźć to czego szukam 

  • Po co Ci style dla mniejszych rozdzielczości skoro w kodzie nie ma meta[name=viewport]?

Zwykłe gapiostwo z mojej strony, zaraz dorzucę. 

  • Czemu hamburgerowe menu nie jest już listą?

Prawdopodobnie dlatego iż uznałem, że nie jest to do niczego potrzebne. Myślisz, że powinno być? Jak byś to uzasadnił i skodził? 

  • Czemu nagłówek strony ("O nas") nie jest nagłówkiem i jest zduplikowany?

Eeee...Skąd takie spostrzeżenia? Ja tam widzę tylko jeden nagłowek i jak rozumiem duplikacją nazywasz to, że są dwa divy zawierające tekst "o nas" tak?

  • Skoro obrazek jest integralną częścią treści, warto zadbać o lepszy [alt].

A co jest nie tak z obecnym? 

A czy moja implementacja ma jakieś istotne wady? Jeśli tak to jakie? 

  • div.header aż krzyczy

Można jaśniej? 

  • Nawigacja klawiaturą jest mocno zepsuta.

Czyli np. brak tabindex? Coś jeszcze? Jak możnaby to poprawić? 

komentarz 17 lipca 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Hmm... Chodzi Ci o to aby zareagować gdy przeglądarka nie obsługuje JS'a? Coś w stylu <noscript> </noscript>  ??  

Nie, chodzi mi o to, czemu skrypt PHP wówczas inaczej działa?

 No o.k.....ale co w związku z tym..? 

Wypada… zmienić kod?

Dzięki temu jest mi łatwiej znaleźć to czego szukam  

A użytkownikowi jest trudniej używać strony, bo się dłużej wczytuje. Dużo plików wypada odpowiednio serwować. Albo mieć dużo plików jedynie w środowisku developerskim.

Prawdopodobnie dlatego iż uznałem, że nie jest to do niczego potrzebne. Myślisz, że powinno być? Jak byś to uzasadnił i skodził? 

Uzasadnienie jest proste: element, który jest wyliczeniem elementów, semantycznie jest listą i jako taka powinien być prezentowany. A skodzenie jest proste: w 99% przypadków wystarczy zamienić div na li.

Eeee...Skąd takie spostrzeżenia? Ja tam widzę tylko jeden nagłowek i jak rozumiem duplikacją nazywasz to, że są dwa divy zawierające tekst "o nas" tak? 

Ten tekst wygląda jak nagłówek i pełni taką wizualną funkcję – ergo powinien być nagłówkiem. I tak, o takiej duplikacji mówię.

 A co jest nie tak z obecnym? 

Praktycznie wgl nie opisuje, co jest na obrazku. "Facet przy pracy" – fajnie, ale co robi?

 A czy moja implementacja ma jakieś istotne wady? Jeśli tak to jakie? 

W przeszłości co najmniej jeden czytnik ekranowy nie czytał elementów o zerowych wymiarach. 

Można jaśniej? 

Powinien być nagłówkiem.

Czyli np. brak tabindex? Coś jeszcze? Jak możnaby to poprawić? 

Wejdź na stronę i naciskaj Tab. Czy widzisz, gdzie się znajduje focus? Czemu menu mobilne jest dostępne z klawiatury? Itp. itd. 

komentarz 18 lipca 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

Powinien być nagłówkiem.

 

Hmm....No tak, nie wiem skąd mi przyszło do głowy takie rozwiązanie. 

Wypada… zmienić kod?

Ha ha ha, ale żeś się rozpisał. Zgaduję, że chodzi o semantykę...?

Praktycznie wgl nie opisuje, co jest na obrazku. "Facet przy pracy" – fajnie, ale co robi?

 

No cóż tego to ja akurat nie wiem. 

Ten tekst wygląda jak nagłówek i pełni taką wizualną funkcję – ergo powinien być nagłówkiem. I tak, o takiej duplikacji mówię.

Nie, nagłowkiem jest "Nord Team Service a nie "o nas".  A co do zduplikowania to rzeczywiście wypadałoby raz napisać : "O nas".

A użytkownikowi jest trudniej używać strony, bo się dłużej wczytuje. Dużo plików wypada odpowiednio serwować. Albo mieć dużo plików jedynie w środowisku developerskim.

To dlaczego np. na facebook'u również mają po około 10 plików ze stylami?(przynajmniej u mnie) Ponadto, jeżeli wczytuje się wolniej to o ile? Jeżeli mniej niż 1 sekunda to czy warto zawracać sobie tym głowę? I jeszcze jedno, jeżeli kilka podstron korzysta z tych samych stylów(np. w stopce) to czy nie jest tak, że raz wczytane style dla stopki nie będą musiały ładować się przy odpaleniu innej podstrony?

Wejdź na stronę i naciskaj Tab. Czy widzisz, gdzie się znajduje focus? Czemu menu mobilne jest dostępne z klawiatury? Itp. itd. 

W moim chromie nie widzę focus'u przy szerokim menu jedynie gdy focus skacze po linkach listy hamburgerowej, albo inaczej nie widać focusu gdy lista hamburgerowa jest niewidoczna to fakt. W pozostałych przypadkach widzę focus - chyba, że coś przeoczyłem. Pisząc, że menu mobilne jest dostępne z klawiatury chodzi Ci o to, że wciskając tab powinien ignorować menu hamburgerowe? 

W przeszłości co najmniej jeden czytnik ekranowy nie czytał elementów o zerowych wymiarach. 

Jest to jakiś argument. Postaram się poprawić. 

Uzasadnienie jest proste: element, który jest wyliczeniem elementów, semantycznie jest listą i jako taka powinien być prezentowany. A skodzenie jest proste: w 99% przypadków wystarczy zamienić div na li.

Obczaję to i dam znać wkrótce co i jak. 

Nie, chodzi mi o to, czemu skrypt PHP wówczas inaczej działa?

 

 

Skrypt php działa inaczej gdy jest wyłączona obsługa js'a? Czy walidacja danych działa inaczej w JS niż w php, czy jak..? 

Obyś się nie zdziwił, jak zaczną przychodzić gorzkie żale na maila :D 

Ha ha ha, że co? Że niby ludzie tego nie ogarną? :D 

komentarz 18 lipca 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Ha ha ha, ale żeś się rozpisał. Zgaduję, że chodzi o semantykę...?

No ale co więcej miałem napisać :D Podałem dokładny przykład, o co chodzi. I tak, w HTML-u de facto zawsze chodzi o semantykę ;)

Nie, nagłowkiem jest "Nord Team Service a nie "o nas".  A co do zduplikowania to rzeczywiście wypadałoby raz napisać : "O nas".

 Tylko że to "O nas" wygląda jak nagłówek strony, a "Nord Team Service" jak nagłówek sekcji. Zobacz sobie to wizualnie, porównaj z innymi stronami (np. artykułami na Medium).

To dlaczego np. na facebook'u również mają po około 10 plików ze stylami?(przynajmniej u mnie) Ponadto, jeżeli wczytuje się wolniej to o ile? Jeżeli mniej niż 1 sekunda to czy warto zawracać sobie tym głowę? I jeszcze jedno, jeżeli kilka podstron korzysta z tych samych stylów(np. w stopce) to czy nie jest tak, że raz wczytane style dla stopki nie będą musiały ładować się przy odpaleniu innej podstrony?

A skąd założenie, że Facebook jest dobrze zoptymalizowany? Poza tym Facebook ma HTTP/2, więc może ładnie optymalizować przesył plików (server push – FTW!). Co do wczytywania: każdy arkusz stylów blokuje renderowanie całej strony. Jak jest przestój w połączeniu, to user poczeka se dłużej niż sekunda czy nawet dwie. Do tego dochodzi limit konkurencyjnych połączeń i problemy z utrzymaniem połączenia dla serwerów z HTTP/1.x. Jak nie masz HTTP/2, to należy założyć z góry, że jeden arkusz będzie lepszy. I tak, zassie z cache, ale w tym momencie ucierpi tzw. first time load – co też wypada zoptymalizować, zwłaszcza, że to to robi 1. wrażenie. Pomijam fakt, że na różnych podstronach żądasz różnych plików, więc i tak jakieś arkusze będą dociągane. No i co z minifkacją stylów i kompresją? Jeden większy plik lepiej się kompresuje niż 5 naprawdę małych.

W moim chromie nie widzę focus'u przy szerokim menu jedynie gdy focus skacze po linkach listy hamburgerowej, albo inaczej nie widać focusu gdy lista hamburgerowa jest niewidoczna to fakt. W pozostałych przypadkach widzę focus - chyba, że coś przeoczyłem

Ale np. focus w menu jest odwrócony.

Pisząc, że menu mobilne jest dostępne z klawiatury chodzi Ci o to, że wciskając tab powinien ignorować menu hamburgerowe?

Skoro menu jest niewidoczne, nie powinno być focusowalne.

Skrypt php działa inaczej gdy jest wyłączona obsługa js'a? Czy walidacja danych działa inaczej w JS niż w php, czy jak..?  

Wyłącz JS i spróbuj wysłać formularz :P

 Ha ha ha, że co? Że niby ludzie tego nie ogarną? :D 

Głupio byłoby obrazić klienta, który wierzy w płaską Ziemię, a równocześnie jest nieprawdopodobnie bogaty, prawda? :> 

1
komentarz 18 lipca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Jeżeli mniej niż 1 sekunda to czy warto zawracać sobie tym głowę?

Ciekawostka:

1 sekunda opóźnienia kosztowała Amazon miliony. ^^ (Wystarczyło, aby kupujący się rozmyślił).

Tutaj trochę o tym napisali:

https://www.fastcompany.com/1825005/how-one-second-could-cost-amazon-16-billion-sales

komentarz 21 lipca 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

Tylko że to "O nas" wygląda jak nagłówek strony, a "Nord Team Service" jak nagłówek sekcji. Zobacz sobie to wizualnie, porównaj z innymi stronami (np. artykułami na Medium).

Hmmm...Czyli, że co sugerujesz? Oba elementy powinny być nagłówkami? 

A skąd założenie, że Facebook jest dobrze zoptymalizowany? Poza tym Facebook ma HTTP/2, więc może ładnie optymalizować przesył plików (server push – FTW!). Co do wczytywania: każdy arkusz stylów blokuje renderowanie całej strony. Jak jest przestój w połączeniu, to user poczeka se dłużej niż sekunda czy nawet dwie. Do tego dochodzi limit konkurencyjnych połączeń i problemy z utrzymaniem połączenia dla serwerów z HTTP/1.x. Jak nie masz HTTP/2, to należy założyć z góry, że jeden arkusz będzie lepszy. I tak, zassie z cache, ale w tym momencie ucierpi tzw. first time load – co też wypada zoptymalizować, zwłaszcza, że to to robi 1. wrażenie. Pomijam fakt, że na różnych podstronach żądasz różnych plików, więc i tak jakieś arkusze będą dociągane. No i co z minifkacją stylów i kompresją? Jeden większy plik lepiej się kompresuje niż 5 naprawdę małych.

Zakładam iż facebook jest dobrze zoptymalizowany bo to bardzo duży i znany portal, z całą pewnością zatrudniają najlepszych fachowców. 

Może i nawet przyznałbym Ci rację jednak podglądam sobie źródła innych witryn i póki co wszędzie widzę po kilka a nawet kilkanaście plików ze stylami, czyli co? Wszyscy mają http2? Jeżeli to takie powszechne to ja w takim razie też nie będę miał problemu z korzystaniem z tego. Na razie używam swojego hostingu do celów edukacyjno-demonstracyjnych, potem znajomy będzie musiał sam swój serwer ogarnąć.

Ale np. focus w menu jest odwrócony.

Chodzi o to, że zamiast focusować się od lewej focusuje się od prawej? 

Skoro menu jest niewidoczne, nie powinno być focusowalne.

Zgoda. 

Wyłącz JS i spróbuj wysłać formularz :P

Nie ma walidacji danych przez JS - wiadomo, no ale dane są walidowane również przez skrypt php - nie rozumiem na czym polega problem. 

Głupio byłoby obrazić klienta, który wierzy w płaską Ziemię, a równocześnie jest nieprawdopodobnie bogaty, prawda? :> 

Zgodziłbym się z takim argumentem gdybym tworzył stronę dla właściciela firmy w U.S.A  :) 

 

 

Wracając do tematu div .header.  Czy można/wypada stosować kilka elementów h1 na jednej stronie? Chodzi o to, że w sekcji aktualności ilość wydarzeń będzie większa niż jest teraz, a kolejne nagłówki są równorzędne. Zatem stosowanie h1, h2, h3 itd wydaje się niewłaściwe. Poza tym można stosować maximum h6. Więc jak?

 

Zamieniłem divy na listę w menu hamburgerowym - jest o.k

 

Nadal nie czaję po co kontakt u góry miałby być listą uporządkowaną, skoro nie stosuję tam żadnej numeracji?

komentarz 21 lipca 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Hmmm...Czyli, że co sugerujesz? Oba elementy powinny być nagłówkami? 

No można.

 Zakładam iż facebook jest dobrze zoptymalizowany bo to bardzo duży i znany portal, z całą pewnością zatrudniają najlepszych fachowców. 

I dlatego nie potrafią zrobić porządnej aplikacji mobilnej? Jak chcesz zobaczyć dobrze zoptymalizowaną stronę, to spójrz na Google.com. Wiesz ile tam jest zewnętrznych arkuszy? Zero. Ok, dynamicznie dodają jeden, który zasysa się asynchronicznie w tle. Inny przykład? Filament Group – 2 małe arkusze, obydwa pchane z Service Workera, czyli możliwe, że nawet żądanie nie poleciało do serwera. Nie, Facebook Service Workera nie ma, więc żądania zawsze idą na serwer. Strasznie słabiutko wypada strona, która ma "najlepszych fachowców".

Może i nawet przyznałbym Ci rację jednak podglądam sobie źródła innych witryn i póki co wszędzie widzę po kilka a nawet kilkanaście plików ze stylami, czyli co? Wszyscy mają http2?

Nie, prawda jest o wiele smutniejsza i bardziej trywialna: mało kto umie optymalizować przesył plików.

Chodzi o to, że zamiast focusować się od lewej focusuje się od prawej?  

Tak.

Nie ma walidacji danych przez JS - wiadomo, no ale dane są walidowane również przez skrypt php - nie rozumiem na czym polega problem. 

Ale serio nie widzisz, że wówczas walidacja po stronie PHP dziwnie działa i przekerowuje na stronę główną bez żadnej informacji? Zwłaszcza jak do pól wepchamy spacje.

Wracając do tematu div .header.  Czy można/wypada stosować kilka elementów h1 na jednej stronie?

Nie.

Chodzi o to, że w sekcji aktualności ilość wydarzeń będzie większa niż jest teraz, a kolejne nagłówki są równorzędne.

No i właśnie dobrze… Przecież wydarzenia są na tym samym poziomie, żadne nie jest podwydarzeniem drugiego. 

Nadal nie czaję po co kontakt u góry miałby być listą uporządkowaną, skoro nie stosuję tam żadnej numeracji?

Chodziło mi o to, że to nie jest lista ul (nieuporządkowana – źle się wyraziłem) tylko lista klucz-wartość (dl). Odesłałem nawet do przykładu live.

Co do przycisku otwierania hamburgera: nie jest to element listy. To po prostu przycisk wewnątrz nav – polecam świeży artykuł o przycisku otwierającym menu

komentarz 24 lipca 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

Nie, prawda jest o wiele smutniejsza i bardziej trywialna: mało kto umie optymalizować przesył plików.

Brzmi tak jakby to była jakby to była mechanika kwantowa :D 

Ale serio nie widzisz, że wówczas walidacja po stronie PHP dziwnie działa i przekerowuje na stronę główną bez żadnej informacji? Zwłaszcza jak do pól wepchamy spacje.

No może i tak. Ale czy powinniśmy się tym przejmować? W końcu kto i po co miałby wyłączać obsługę JS? Jeżeli ktoś taki się pojawia to zakładam, że chce oszukać walidację danych przed wysłaniem i spamować. Innego powodu aby wyłączyć obsługę JS-a nie widzę.

Nie.

No dobra. Skoro tak to proszę wyjaśnij mi jak najlepiej wstawić nagłówki w sekcji aktualności. Nagłówki te są równorzędne więc stosowanie kolejno h1, h2, h3 odpada tym bardziej, że wydarzeń w sekcji aktualności może być więcej niż 6. Napisałeś, że nagłówek h1 powinien być tylko jeden na stronie. Czyli co? h1 dać jako tekst w dekoracyjnym tle("Aktualności") a dla reszty wydarzeń poniżej zastosować kilka nagłówków h2?

 

Chodziło mi o to, że to nie jest lista ul (nieuporządkowana – źle się wyraziłem) tylko lista klucz-wartość (dl). Odesłałem nawet do przykładu live.

Tzn. masz na myśli, że to powinno być zrobione jako lista klucz wartość.(dl) ? No zgodnie co wyczytałem w specyfikacji:

The dl element represents an association list consisting of zero or more name-value groups (a description list). A name-value group consists of one or more names (dt elements) followed by one or more values (dd elements), ignoring any nodes other than dt and ddelements. Within a single dl element, there should not be more than one dt element for each name.

Name-value groups may be terms and definitions, metadata topics and values, questions and answers, or any other groups of name-value data.

Gdzie kontakt u góry zawiera jakiekolwiek pary wartość klucz? Nie ma tam ani definicji ani metadanych itd. Także nie czaję co jest z tym nie tak 

komentarz 24 lipca 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Brzmi tak jakby to była jakby to była mechanika kwantowa :D 

No bo w kontekście webdevu tak właśnie jest.

 Ale czy powinniśmy się tym przejmować? W końcu kto i po co miałby wyłączać obsługę JS? Jeżeli ktoś taki się pojawia to zakładam, że chce oszukać walidację danych przed wysłaniem i spamować. Innego powodu aby wyłączyć obsługę JS-a nie widzę.

To jest jeden z najbardziej szkodliwych mitów w webdevie: jeśli JS nie działa, to na pewno ktoś go wyłączył. A to nieprawda. JS zawsze może po prostu nie zadziałać i jest bardzo dużo różnych powodów. Nie widzę też powodu, dla którego skrypt server-side miałby być uzależniony od skryptu client-side.

h1 dać jako tekst w dekoracyjnym tle("Aktualności") a dla reszty wydarzeń poniżej zastosować kilka nagłówków h2?

Nom, mniej więcej tak.

 Gdzie kontakt u góry zawiera jakiekolwiek pary wartość klucz?

A zajrzałeś przynajmniej raz do zalinkowanego przykładu…? Bo wydaje mi się, że jest na tyle prosty, że bez problemu byś zauważył, co taką parę stanowi. Kluczem jest metoda kontaktu, a wartością – dana kontaktowa powiązana z tą metodą (np. kontakt telefoniczny – numer telefonu). 

komentarz 24 lipca 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

No bo w kontekście webdevu tak właśnie jest.

Nie spodziewałem się, że optymalizacja przesyłu plików jest tak skomplikowanym zadaniem. Ciekawe zagadnienie postaram się bardziej zgłębić ten temat. 

To jest jeden z najbardziej szkodliwych mitów w webdevie: jeśli JS nie działa, to na pewno ktoś go wyłączył. A to nieprawda. JS zawsze może po prostu nie zadziałać i jest bardzo dużo różnych powodów. Nie widzę też powodu, dla którego skrypt server-side miałby być uzależniony od skryptu client-side.

To ciekawe, przekonałeś mnie. 

A zajrzałeś przynajmniej raz do zalinkowanego przykładu…? Bo wydaje mi się, że jest na tyle prosty, że bez problemu byś zauważył, co taką parę stanowi. Kluczem jest metoda kontaktu, a wartością – dana kontaktowa powiązana z tą metodą (np. kontakt telefoniczny – numer telefonu). 

Nie wiem czy tak to można interpretować. W końcu "metoda kontaktu" jest jedynie ikonką, ozdobą a nie wyrażeniem czy opisem. Użytkownik i bez tego wiedziałby, że to numer telefonu. 

komentarz 24 lipca 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Nie wiem czy tak to można interpretować. W końcu "metoda kontaktu" jest jedynie ikonką, ozdobą a nie wyrażeniem czy opisem. Użytkownik i bez tego wiedziałby, że to numer telefonu. 

Ikonka, która niesie informacje, do czego służy link/tekst obok. Ikonka, której nie widać np. na czytniku ekranowym. Jak myślisz: czy użytkownik, który usłyszy: "plus czterdzieści osiem siedemset dziewięćdziesiąt osiem myślnik sześćset sześćdziesiąt sześć myślnik osiemset osiemdziesiąt osiem" od razu zda sobie sprawę, że to numer telefonu? Nie myśl wyglądem!

komentarz 24 lipca 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Myślę, że sporo ludzi zorientowałoby się, że to numer telefonu po samym +48. No a nawet jeśli to czy nie lepiej jeżeli już to dodać jakąś etykietę? No bo obrazka i tak przecież nie przeczyta.
komentarz 24 lipca 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Myślę, że sporo ludzi zorientowałoby się, że to numer telefonu po samym +48

A jakbyś nie podał +48 (i dalej byłby to poprawny numer telefonu)? A jakby to był numer GG, nick ze Skype'a, nazwa profilu na Facebooku, numer buta Twojego wujka z Ameryki…?

 No bo obrazka i tak przecież nie przeczyta.

Przeczyta

0 głosów
odpowiedź 16 lipca 2017 przez MMM4CI3J Użytkownik (500 p.)
Pierwsze pytanie dlaczego w pliku sklep.php. Navbar ma inny wygląd, nagle pojawia się zakładka konto i wyszukiwarka?

Strona główna mogła by być pozbawiona scroll bara króry nie pełni zbyt dużej funkcji, a samo zdjęcie można np. zmniejszyć.

Niespodzianka w sekcji ,,aktualności "...
komentarz 16 lipca 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Ma inny wygląd bo musi pomieścić dodatkowe funkcjonalności.
0 głosów
odpowiedź 16 lipca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

ogólnie fajnie, bo duuużo poprawiłeś od tamtego czasu ;)
ja bym się tylko doczepiła tekstu w menu, bo coś mi się wydaje, że nie powinno się "krzyczeć" w HTML (ze względu na czytniki) i wypadałoby napisać to normalnie, a w CSS dać:

.navigation-item {
   text-transform: uppercase;
}

no i jeszcze brakuje labeli dla inputów (o czym było wspomniane przy poprzedniej ocenie)

 

komentarz 16 lipca 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
No, ale jak to uzasadnić.
komentarz 16 lipca 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
podanie typu e-mail nie załatwia sprawę, tak jak placeholder, który nie jest zastępstwem dla label.

Etykiety pomagają użytkownikom(zazwyczaj tym, którzy korzystają z czytników ekranowych) zrozumieć przeznaczenie danego inputa.
komentarz 16 lipca 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
1. Słabe te czytniki ekranu skoro "type=email" nie załatwia sprawy.

2. Chyba lepiej zrobić tak jak np. na facebook'u zamiast label podać atrybut aria-label
komentarz 16 lipca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
1. może zrozumie, że to email ale zrozumie do czego ten email? Użytkownik ma go podać do czego?

obejrzyj sobie np to: https://www.youtube.com/watch?v=8dCUzOiMRy4
albo napisz do Comandeera, on Ci pewnie podsunie aż za dużo źródeł :D
komentarz 16 lipca 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

2. Chyba lepiej zrobić tak jak np. na facebook'u zamiast label podać atrybut aria-label

Niekoniecznie. Poza tym [aria-label] pokrywa tylko czytniki ekranowe, reszty przypadków – nie.

1. Słabe te czytniki ekranu skoro "type=email" nie załatwia sprawy.

Polecam zapoznać się z podstawami działania czytników. W skrócie: jeśli przeglądarka nie przekaże czytnikowi odpowiednich informacji, czytnik ich sam nie zdobędzie. A przeglądarki nie mają obowiązku identyfikować pól po [type] – niestety. Poza tym e-maili jest mnóstwo i niekonieczne to pole musi służyć do wpisania Twojego e-maila.

–1 głos
odpowiedź 16 lipca 2017 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)
pierwsze co rzucilo mi sie na oczy to chodzac po menu przyciski sa na roznych wysokosciach na kazdej stronie, trudno sie chodzi po witrynie

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 395 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2017 w HTML i CSS przez michalos Nowicjusz (180 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 299 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2017 w Nasze projekty przez niko404 Użytkownik (910 p.)
+2 głosów
4 odpowiedzi 318 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...