• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony i kodu po poprawkach

0 głosów
332 wizyt
pytanie zadane 16 lipca w Nasze projekty przez Artek Obywatel (1,240 p.)
Witam wszystkich. Tak jak w temacie, proszę o ocenę zarówno wyglądu, funkcjonalności strony jak i samego kodu : hrtml, css i js. Tworzę stronę dla właściciela firmy zajmującej się kotłami grzewczymi, jacuzzi, baseny itp. Zgłaszając swe uwagi proszę o szczegółowe uzasadnienie wątpliwości, zastrzeżeń.

Póki co jest prawie cały front-end  + backend dla wysyłania wiadomości. Nie ma jeszcze treści bo to zadanie dla właścicieli, ja wstawiłem tylko wypełniacz, żeby zobaczyć jak będzie wyglądać. Już wcześniej pokazywałem stronę na forum teraz rozbudowałem i wprowadziłem poprawki. Mam nadzieję, że jest lepiej :)

Będę wdzięczny za każdą konstruktywną krytykę.

 http://sh194765.website.pl/
komentarz 16 lipca przez xmentor Nałogowiec (41,220 p.)
Zdjęcia w aktualnościach i nagłówki w zakładce "Serwis" to trochę przesada, nie sądzisz? :>
komentarz 16 lipca przez Artek Obywatel (1,240 p.)
Ha ha ha, no tak. Wiadomo, że tego nie będzie w wersji finalnej, zrobiłem to dla jaj tylko.
1
komentarz 16 lipca przez Benek Nałogowiec (34,680 p.)
Dla jaj to się z kurą hajtnij :)

4 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 16 lipca przez Comandeer Mentor (364,980 p.)
wybrane 17 lipca przez Artek
 
Najlepsza
  • Czemu formularz kontaktowy nie daje żadnego feedbacku jeśli userowi nie doczytał się JS?
  • Walidacja formularza zostawia wiele do życzenia – spację w większości pól oszukują system.
  • Logo w menu ma tradycyjnie zły [alt] (obrazki w linkach powinny wskazywać, dokąd te linki prowadzą.
  • [http-equiv=X-UA-Compatible] musi być w pierwszych iluś tam bajtach w head, stąd powinien być bezpośredni po meta[charset].
  • Kontakt u góry nie jest listą uporządkowaną, a listą klucz-wartość.
  • Po co rozbijasz style na tyle plików?
  • Po co Ci style dla mniejszych rozdzielczości skoro w kodzie nie ma meta[name=viewport]?
  • Czemu hamburgerowe menu nie jest już listą?
  • Czemu nagłówek strony ("O nas") nie jest nagłówkiem i jest zduplikowany?
  • Skoro obrazek jest integralną częścią treści, warto zadbać o lepszy [alt].
  • Czemu Twoja implementacja .visually-hidden odbiega od de facto standardu?
  • div.header aż krzyczy
  • Nawigacja klawiaturą jest mocno zepsuta.

PS

Kontrola antyspamowa. Odpowiedz na następujące pytanie : Czy Ziemia jest płaska (tak lub nie)?

Obyś się nie zdziwił, jak zaczną przychodzić gorzkie żale na maila :D 

komentarz 24 lipca przez Comandeer Mentor (364,980 p.)

Brzmi tak jakby to była jakby to była mechanika kwantowa :D 

No bo w kontekście webdevu tak właśnie jest.

 Ale czy powinniśmy się tym przejmować? W końcu kto i po co miałby wyłączać obsługę JS? Jeżeli ktoś taki się pojawia to zakładam, że chce oszukać walidację danych przed wysłaniem i spamować. Innego powodu aby wyłączyć obsługę JS-a nie widzę.

To jest jeden z najbardziej szkodliwych mitów w webdevie: jeśli JS nie działa, to na pewno ktoś go wyłączył. A to nieprawda. JS zawsze może po prostu nie zadziałać i jest bardzo dużo różnych powodów. Nie widzę też powodu, dla którego skrypt server-side miałby być uzależniony od skryptu client-side.

h1 dać jako tekst w dekoracyjnym tle("Aktualności") a dla reszty wydarzeń poniżej zastosować kilka nagłówków h2?

Nom, mniej więcej tak.

 Gdzie kontakt u góry zawiera jakiekolwiek pary wartość klucz?

A zajrzałeś przynajmniej raz do zalinkowanego przykładu…? Bo wydaje mi się, że jest na tyle prosty, że bez problemu byś zauważył, co taką parę stanowi. Kluczem jest metoda kontaktu, a wartością – dana kontaktowa powiązana z tą metodą (np. kontakt telefoniczny – numer telefonu). 

komentarz 24 lipca przez Artek Obywatel (1,240 p.)

No bo w kontekście webdevu tak właśnie jest.

Nie spodziewałem się, że optymalizacja przesyłu plików jest tak skomplikowanym zadaniem. Ciekawe zagadnienie postaram się bardziej zgłębić ten temat. 

To jest jeden z najbardziej szkodliwych mitów w webdevie: jeśli JS nie działa, to na pewno ktoś go wyłączył. A to nieprawda. JS zawsze może po prostu nie zadziałać i jest bardzo dużo różnych powodów. Nie widzę też powodu, dla którego skrypt server-side miałby być uzależniony od skryptu client-side.

To ciekawe, przekonałeś mnie. 

A zajrzałeś przynajmniej raz do zalinkowanego przykładu…? Bo wydaje mi się, że jest na tyle prosty, że bez problemu byś zauważył, co taką parę stanowi. Kluczem jest metoda kontaktu, a wartością – dana kontaktowa powiązana z tą metodą (np. kontakt telefoniczny – numer telefonu). 

Nie wiem czy tak to można interpretować. W końcu "metoda kontaktu" jest jedynie ikonką, ozdobą a nie wyrażeniem czy opisem. Użytkownik i bez tego wiedziałby, że to numer telefonu. 

komentarz 24 lipca przez Comandeer Mentor (364,980 p.)

Nie wiem czy tak to można interpretować. W końcu "metoda kontaktu" jest jedynie ikonką, ozdobą a nie wyrażeniem czy opisem. Użytkownik i bez tego wiedziałby, że to numer telefonu. 

Ikonka, która niesie informacje, do czego służy link/tekst obok. Ikonka, której nie widać np. na czytniku ekranowym. Jak myślisz: czy użytkownik, który usłyszy: "plus czterdzieści osiem siedemset dziewięćdziesiąt osiem myślnik sześćset sześćdziesiąt sześć myślnik osiemset osiemdziesiąt osiem" od razu zda sobie sprawę, że to numer telefonu? Nie myśl wyglądem!

komentarz 24 lipca przez Artek Obywatel (1,240 p.)
Myślę, że sporo ludzi zorientowałoby się, że to numer telefonu po samym +48. No a nawet jeśli to czy nie lepiej jeżeli już to dodać jakąś etykietę? No bo obrazka i tak przecież nie przeczyta.
komentarz 24 lipca przez Comandeer Mentor (364,980 p.)

Myślę, że sporo ludzi zorientowałoby się, że to numer telefonu po samym +48

A jakbyś nie podał +48 (i dalej byłby to poprawny numer telefonu)? A jakby to był numer GG, nick ze Skype'a, nazwa profilu na Facebooku, numer buta Twojego wujka z Ameryki…?

 No bo obrazka i tak przecież nie przeczyta.

Przeczyta

+1 głos
odpowiedź 16 lipca przez Noemi Nałogowiec (25,660 p.)

ogólnie fajnie, bo duuużo poprawiłeś od tamtego czasu ;)
ja bym się tylko doczepiła tekstu w menu, bo coś mi się wydaje, że nie powinno się "krzyczeć" w HTML (ze względu na czytniki) i wypadałoby napisać to normalnie, a w CSS dać:

.navigation-item {
   text-transform: uppercase;
}

no i jeszcze brakuje labeli dla inputów (o czym było wspomniane przy poprzedniej ocenie)

 

komentarz 16 lipca przez Artek Obywatel (1,240 p.)
No, ale jak to uzasadnić.
komentarz 16 lipca przez xmentor Nałogowiec (41,220 p.)
podanie typu e-mail nie załatwia sprawę, tak jak placeholder, który nie jest zastępstwem dla label.

Etykiety pomagają użytkownikom(zazwyczaj tym, którzy korzystają z czytników ekranowych) zrozumieć przeznaczenie danego inputa.
komentarz 16 lipca przez Artek Obywatel (1,240 p.)
1. Słabe te czytniki ekranu skoro "type=email" nie załatwia sprawy.

2. Chyba lepiej zrobić tak jak np. na facebook'u zamiast label podać atrybut aria-label
komentarz 16 lipca przez Noemi Nałogowiec (25,660 p.)
1. może zrozumie, że to email ale zrozumie do czego ten email? Użytkownik ma go podać do czego?

obejrzyj sobie np to: https://www.youtube.com/watch?v=8dCUzOiMRy4
albo napisz do Comandeera, on Ci pewnie podsunie aż za dużo źródeł :D
komentarz 16 lipca przez Comandeer Mentor (364,980 p.)

2. Chyba lepiej zrobić tak jak np. na facebook'u zamiast label podać atrybut aria-label

Niekoniecznie. Poza tym [aria-label] pokrywa tylko czytniki ekranowe, reszty przypadków – nie.

1. Słabe te czytniki ekranu skoro "type=email" nie załatwia sprawy.

Polecam zapoznać się z podstawami działania czytników. W skrócie: jeśli przeglądarka nie przekaże czytnikowi odpowiednich informacji, czytnik ich sam nie zdobędzie. A przeglądarki nie mają obowiązku identyfikować pól po [type] – niestety. Poza tym e-maili jest mnóstwo i niekonieczne to pole musi służyć do wpisania Twojego e-maila.

0 głosów
odpowiedź 16 lipca przez MMM4CI3J Początkujący (460 p.)
Pierwsze pytanie dlaczego w pliku sklep.php. Navbar ma inny wygląd, nagle pojawia się zakładka konto i wyszukiwarka?

Strona główna mogła by być pozbawiona scroll bara króry nie pełni zbyt dużej funkcji, a samo zdjęcie można np. zmniejszyć.

Niespodzianka w sekcji ,,aktualności "...
komentarz 16 lipca przez Artek Obywatel (1,240 p.)
Ma inny wygląd bo musi pomieścić dodatkowe funkcjonalności.
–1 głos
odpowiedź 16 lipca przez kosaa Dyskutant (8,530 p.)
pierwsze co rzucilo mi sie na oczy to chodzac po menu przyciski sa na roznych wysokosciach na kazdej stronie, trudno sie chodzi po witrynie

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 189 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia w HTML i CSS przez michalos Nowicjusz (190 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 195 wizyt
pytanie zadane 25 lipca w Nasze projekty przez niko404 Użytkownik (580 p.)
+2 głosów
4 odpowiedzi 218 wizyt
Obowiązuje już zaktualizowany regulamin.

Czy wiesz, że nie musisz już odświeżać strony głównej?

Lista pytań i odpowiedzi aktualizuje się automatycznie!

38,676 zapytań

76,595 odpowiedzi

149,654 komentarzy

18,085 pasjonatów

Przeglądających: 169
Pasjonatów: 4 Gości: 165

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...