• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmienne globalne?

42 Warsaw Coding Academy
+1 głos
631 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2015 w C i C++ przez Mateep Użytkownik (850 p.)
Witam, czy w programowaniu w języku C można używać zmiennych globalnych czy raczej się nie powinno??

Bo napisałem program ale kolega się przyczepił, że jest to napisane z pomocą zmiennych globalnych.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 czerwca 2015 przez gutek927 Obywatel (1,640 p.)
Jeżeli istnieje możliwość aby ich NIE użyć to nie powinno się tego robić. W skrócie jeżeli możesz napisać ten sam program używając jedynie zmiennych lokalnych i funkcji to zrób to. Wygląda to dużo estetyczniej i jest to lepsza praktyka.
komentarz 5 czerwca 2015 przez Mateep Użytkownik (850 p.)
Na pewno jest to bardziej skomplikowane i na chwilę obecną nie wiem czy dałbym radę pozmieniać,  żeby były same zmienne lokalne. Dzięki za info :)
komentarz 5 czerwca 2015 przez gutek927 Obywatel (1,640 p.)
Oczywiście nie jest tak ze zmiennych globalnych nie wolno nigdy użyć. Po cos zostały w końcu zaimplementowane w języku ☺
komentarz 5 czerwca 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)
Nie używanie zmiennych globalnych jest zazwyczaj podyktowane przy tworzeniu dużych kilkuosobowych projektów. Gdy ktoś zrobi zmienną globalną i potem ktoś inny stworzy zmienną o takiej samej nazwie to potrafi się zrobić niezły sajgon :)
0 głosów
odpowiedź 5 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Zmiennych globalnych można używać, natomiast odradzałbym tego, chyba że dokładnie wiesz, co robisz.

Taka zmienna jest widziana w całym kodzie, więc trzeba cały czas mieć w pamięci, co ona przechowuje i co z tego wynika.

Ja bym używał takich zmiennych tylko do tych danych, które z jakiegoś powodu są globalne z definicji. Na przykład tworząc grę, globalnym zrobiłbym wskaźnik na strukturę obrazu, po którym rysuję.
komentarz 5 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Ja bym nie tworzył gry w C. :D Chyba, że ktoś by mi kazał.
Do tworzenia gier świetnie sprawdza się OOP. :)

Ale co do samej idei używania globali, to się w pełni zgodze. Dlatego yes. :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 270 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2019 w JavaScript przez Whereismycode Obywatel (1,710 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 518 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2018 w PHP przez qardes Nowicjusz (120 p.)
–1 głos
0 odpowiedzi 380 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2016 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

93,389 zapytań

142,385 odpowiedzi

322,547 komentarzy

62,749 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...