• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Formularz - metoda słownikowa

Object Storage Arubacloud
0 głosów
263 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2017 w Bezpieczeństwo, hacking przez Spektral Początkujący (410 p.)

Witam.
Chciałbym zabezpieczyć swój formularz przed złamaniem hasła metodą słownikową. Znam takie sposoby:
a) ustawienie opóźnienia przy wprowadzeniu danych,
b) blokada konta po 3-krotnym błędnym podaniu danych logowania
c) po 3-krotnym błędnym podaniu danych logowania, wyświetlenie reCaptche.

Sposoby a) i b)  mnie nie satysfakcjonuje. Spróbowałem wykonać podpunkt c):
 

session_start();
	
	if(!isset($_SESSION['error']))
	{
		$_SESSION['i'] = 0;
		unset($_SESSION['recaptcha']);
	}
	else
	{
		$_SESSION['i'] = $_SESSION['i'] +1;
		if($_SESSION['i'] > 3)
		{
			$_SESSION['recaptcha'] = true;
		}
	}

 

I teraz rodzi się moje pytanie:
Czy hacker może czyścić zmienne sesyjne przy "każdym przebiegu pętli łamiącej", co skutkowałoby tym, że nigdy reCaptche się nie wyświetli? 
Czy jest coś takiego możliwe ? Jak się przed tym zabezpieczyć?
 

Z góry dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 lipca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Czy hacker może czyścić zmienne sesyjne przy "każdym przebiegu pętli łamiącej", co skutkowałoby tym, że nigdy reCaptche się nie wyświetli?  

Wystarczy, że wyczyści ciasteczka (a konkretniej ciasteczko z identyfikatorem sesji) i po sprawie, powstanie nowa sesja.

Jak się przed tym zabezpieczyć?

Obawiam się, że w 100% skuteczny sposób nie istnieje... Możesz to weryfikować po IP i gdzieś u siebie zapisywać, tyle że IP łatwo zmienić (proxy, VPNy, zmienne IP po prostu od dostawcy). Poza tym, za jednym IP może się kryć wiele urządzeń/osób. Jest local storage w przeglądarce, ale też można go łatwo wyczyścić. Możesz sprawdzić jakieś dane przeglądarki, np. wersję, silnik i nazwę (tzw. user agent), ale to też idzie łatwo zmienić i jest powtarzalne. Były też jakieś biblioteki, umożliwiające identyfikację przeglądarki poprzez odczytanie jakichś ustawień i innych rzeczy (browser fingerprint to się chyba ogólnie nazywało), ale i to nie jest gwarancją bezpieczeństwa.

Także moim zdaniem możesz co najwyżej utrudniać życie łącząc te wszystkie rzeczy w jakiś sposób. I pewnie jakąś część osób to powstrzyma, ale trzeba też uważać, aby za mocno nie utrudnić życia przypadkowym użytkownikom. Żadnego pewnego zabezpieczenia nie znam.

komentarz 10 lipca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Albo walnąć reCaptcha przy każdej próbie logowania i bruteforce słownikiem będzie musiał wykonywać człowiek a nie bot :)
komentarz 10 lipca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Pytanie tylko na ile ta captcha jest bezpieczna :) A po pewnych własnych doświadczeniach mogę stwierdzić, że chyba przeciętnie, ale może nie będę publicznie opisywał szczegółów :p
komentarz 10 lipca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Nie wiem, mi się wydaje że jest w miarę bezpieczna, a nawet jeśli, to można zaimplementować swoją własną :)
0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2017 przez Darrefull Użytkownik (660 p.)

d) Zawsze odpalona reCaptcha

Tutaj poruszono wątek reCatpcha vs BruteForce 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 878 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2018 w Bezpieczeństwo, hacking przez pionk18 Obywatel (1,590 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 191 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2023 w PHP przez Tadeusz Kwoka Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 292 wizyt
pytanie zadane 3 października 2021 w PHP przez daredevill Nowicjusz (120 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...