• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Język programowania - który?

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
903 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez paula Początkujący (250 p.)
zmienione kategorie 9 lipca 2017 przez Arkadiusz Waluk
Cześć!

Chciałabym zacząć się uczyć programowania, w związku z tym mam 3 pytania:

1) Od którego języka zacząć?

2) Co to znaczy front-end i back-end i czy może je "robić" jedna osoba?

3) Który język programowania do czego służy? Gdybyście mieli opisać kilkoma słowami, chociaż za podrzucenie artykułu, który w zrozumiały sposób to wyjaśnia, też będę wdzięczna.

Miłego dnia!
komentarz 9 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 lipca 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Chcesz szybko zacząć pracować jako programista - zacznij od HTML/CSS/JS. Na chwilę obecną na rynku jest najwięcej ofert z web developerki. Inne języki: C# aplikacje okienkowe, Java aplikacje na Androida, Python sztuczna inteligencja i uczenie maszynowe. To tylko przykłady. Jeśli nie spieszy ci się z pracą to C/C++ (gdzie jest coraz mniej ofert pracy) - minimum dwa lata ciężkiej nauki pozwoli ci na jakiegoś Juniora. W tym samym czasie już możesz być midem w web developerce.
komentarz 9 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Dobrze chłopak gada...
+1 głos
odpowiedź 9 lipca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
1. Polecam c++, ewentualnie Python

2. Frontend - warstwa prezentacji i semantyki (HTML, CSS, JS), czyli np. Wygląd strony i interakcja z użytkownikiem.

Backend - logika biznesowa, czyli np. Łączenie się z bazą danych, systemy logowania, systemy rejestracji itd :D

Oczywiście, można je robić jedna osoba, why not :)

3. Języki dzielą się na desktopowe i webowe, kompilowane i interpretowane, podziałów jest dużo.php służy do tworzenia backendu stron internetowych, JS jest używany praktycznie do wszystkiego, python backend i jakieś proste user scripty, C/C++ desktopowy i ARM, Java / c#: backend, jak i desktop i ARM, HTML/CSS webowe, długo by tu wymieniać :D
komentarz 9 lipca 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)

Polecam c++

Jakiś konkretny powód dlaczego warto zacząć od C++a? 

1
komentarz 9 lipca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Nie, po prostu polecam, jest to moje zdanie, zacząłem od niego i nie wydaje mi się aż tak skomplikowany na początek jak Java :)
komentarz 9 lipca 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
W C++ można robić Apki za które można robić pieniądze a w pythonie są jakieś ograniczenie.

W C++ możesz wykorzystać obiektówkę w tym stopniu w jakim umiesz
7
komentarz 9 lipca 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
2x WTF?
+1 głos
odpowiedź 9 lipca 2017 przez marcin99b Szeryf (81,660 p.)
1
Nie jest to zbyt ważne, obecnie praktycznie wszystkie popularne języki są obiektowe, a przejście z języka obiektowego na drugi język obiektowy jest bardzo proste, bo polega na nauce składni, która często nie różni się za bardzo.
Osobiście na start polecałbym JS, ponieważ jest językiem który powoli przejmuje rynek, warto znać przynajmniej podstawy, oraz ma dość przyjemną składnię w przeciwieństwie do niektórych.
Odradzałbym długie tworzenie programów konsolowych bo potrafią zniechęcić, fajnie przejść na programy okienkowe tak szybko, jak tylko będziesz w stanie. W przypadku JS następuje to bardzo szybko.
Z innych ciekawych języków polecam C#, Jave i PHP (które w swojej czystej wersji dawno umarło, jednak jego frameworki i CMS dalej są na wysokich pozycjach)
2
front-end - to co dzieje się na komputerze klienta, frontend odpowiada za wszystko to, co widzi użytkownik
back-end - to co dzieje się na serwerze, czyli wszystkie mechanizmy od zarządzania bazą, przez autoryzacje itd
Osobiście uważam że backend jest ciekawszy ponieważ daje duże możliwości tworzenia mechaniki, to praktycznie samo programowanie. Jednak z roku na rok JS który jest językiem frontendowym coraz bardziej się rozwija i siłą rzeczy tego programowania we froncie jest coraz więcej.
3
Wiele języków służy do wszystkiego, przykładowo w C# można tworzyć aplikacje okienkowe, backend stron internetowych, aplikacje mobilne a nawet gry komputerowe. Podobnie z Javą czy Pythonem.
To do czego będziesz używać języka zależy wyłącznie od ciebie, ponieważ mało który ma tylko jedno główne zastosowanie. Jednak najpierw radzę się upewnić czy z danej dziedziny języka są oferty pracy. Z języków gdzie mimo możliwości mają jedno zastosowanie, moge podać PHP, które odpowiada za backend stron internetowych, nie dlatego że nie można tworzyć w nim innych elementów, tylko dlatego że te inne elementy nie są wykorzystywane, przykładowo aplikacje okienkową lepiej zrobić w C# niż w PHP, bo bardziej się to opłaca.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 294 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez vrr Nowicjusz (120 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,477 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...