• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Cały kod prostego, własnego systemu CMS (poszukuję)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,331 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2017 w PHP przez kordix Gaduła (3,910 p.)

Przerobiłem podstawowe funkcje PHPa i szukam czegoś bardziej zaawansowanego. 

Myślałem że ogarnięcie systemu CMS byłoby dosyć dobrym krokiem do nauki. 

Mam np. książkę "Projektowanie systemów CMS przy użyciu CMS i jQuery". (Helion)

Ktoś może spróbował takie coś wykonać?

Niestety ja nie potrafię niczego porządnie się nauczyć na zapodawanych różnych krótkich fragmentach kodu. Najpierw muszę taki kod odpalić i sprawdzić czy to w ogóle działa. Mogę mieć inną wersję php albo jakieś inne kwestie "środowiskowe", nie wspominając że wiele poradników używa np. zdeprecjonowanych funkcji, albo po prostu jest źle napisana

Dlatego właśnie ideałem dla mnie jest Mirosław Zelent. Wyjaśniony kod, a do tego do ściągnięcia paczka z kodem. 

Chętnie bym nawet zapłacił za taki system CMS złożony do kupy, wykonany np. wg takiej książki. Wtedy mógłbym wziąć się na spokojnie za analizę kodu, zapamiętywanie rożnych funkcji itp. i wtedy samodzielne tworzenie takich projektów. 

6 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 8 lipca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Szczerze mówiąc to zanim zaczniesz bawić się w tworzenie CMS radzę Ci założyć z 2-3 stronki na jakimś gotowym, np. jedną na Wordpress, jedną na CMS Made Simple (sam z niego korzystałem choć ma nieco nietypowe podejście, bo działa bardziej w oparciu o bazę danych niż o system plikowy).

Pozwoli Ci to zobaczyć co tak na prawdę powinno być w CMS bo uwierz mi, jeśli nigdy nie pracowałeś na żadnym gotowym CMS to raczej z wielu rzeczy nie zdajesz sobie sprawy (wiem z doświadczenia, też gdy zaczynałem naukę PHP miałem od razu plany stworzenia CMS, zresztą chyba jak każdy :)

Do tego polecam nie pisać wszystkiego w "czystym" PHP ale najpierw nauczyć się jakiegoś frameworka, np. Symfony, Zend, CodeIgniter itp.

Gdy zrobisz te dwa kroki to wróć na forum i daj znać czy nadal chcesz się bawić z tworzenie od zera swojego CMS czy może już masz inne projekty i tematy na głowie, bardziej komercyjne :) (nie żartuję, mówię to ze swojego doświadczenia i kilku znajomych... :)
komentarz 8 lipca 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Ty dalej nie rozumiesz, że skoro on nie zna podstaw php to nic totalnie z frameworka nie skuma?
komentarz 8 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Chyba normalnym jest, iż branie się za frameworka oznacza wcześniejszą znajomość PHP... Nikt nie napisał, że ma brać się za framework zamiast uczyć się PHP. Czy tylko ty masz z tym problem...?
komentarz 8 lipca 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A gdzie on napisał, że potrafi coś z php-a? napisał tylko że chce zrobić cms-a.. to można zrobić w czystym phpie ucząc się go. Macie spore problemy z logiką obaj;]
komentarz 8 lipca 2017 przez kordix Gaduła (3,910 p.)

A gdzie on napisał, że potrafi coś z php-a? napisał tylko że chce zrobić cms-a..

Przerabiałem takie typowe podstawy, zmienne, warunki, pętle, operatory, funkcje itp. przerobiłem całego Zelenta i kurs na codecademy. Obiektówkę pamiętam jeszcze z c++, ale przyznam że w php mam do nadrobienia. Frameworki to skok na zbyt głęboką wodę, takie rzeczy jak ankiety, formularze czy współpraca php z SQL też przerabiałem,  myślałem o takich mechanizmach jak w cms, ale jeszcze bez instalowania rzeczy przez shella. 

Właśnie ciężko znaleźć coś pomiędzy typowymi podstawami jak tutaj http://phpkurs.pl/ a frameworkami czy innymi systemami instalowanymi przez composera.  

Nie pomyślałbym że ten post z "gotowym kodem" zabrzmi tak gimbusiarsko. Co innego miałem na myśli, ale dobra, nie będę się już tłumaczył... Trza się uczyć dalej.

 

 

komentarz 8 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Przywyknij, tu na forum już tak jest...
+2 głosów
odpowiedź 8 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 8 lipca 2017 przez jpacanowski

Mam np. książkę "Projektowanie systemów CMS przy użyciu CMS i jQuery".

Skoro masz tą książkę, to zacznij ją czytać.

Dlatego właśnie ideałem dla mnie jest Mirosław Zelent. Wyjaśniony kod, a do tego do ściągnięcia paczka z kodem.

Nie licz na to, że każdą wiedzę będziesz miał ładnie cukierkowato podaną na tacy (tak jak filmy MZ). Jeśli chcesz być programistą, to zacznij sam wyszukiwać informacje i zacznij korzystać z dokumentacji.

Niestety ja nie potrafię niczego porządnie się nauczyć na zapodawanych różnych krótkich fragmentach kodu. Najpierw muszę taki kod odpalić i sprawdzić czy to w ogóle działa.

Gotowego kodu nie zrozumiesz, musisz przerobić każdy rozdział po kolei i samemu przerobić małe fragmenty kodu. Po przerobieniu całej książki będziesz cały kod potrafił sam napisać i nie będziesz musiał nikomu za nic płacić.

Ja polecam zainteresowanie się frameworkiem Laravel gdy już poznasz podstawy PHP i napisanie w nim prostego systemu CMS... i te strony póki co powinny wystarczyć...

https://laravel.com/docs

https://laracasts.com/series/laravel-from-scratch-2017

+1 głos
odpowiedź 8 lipca 2017 przez dwadolary Gaduła (4,650 p.)

Jeśli znasz podstawy php, umiesz łączyć się z bazą i wykonywać na niej operacje zapisu i odczytu danych, to stworzenie prostego CMS'a nie jest skokiem na aż tak głęboką wodę. To świetna metoda nauki. Sam pisałem cms'a w trakcie nauki php, nie potrzebowałem żadnej książki. Ba, wystarczył jeden tutorial na CSS-Tricks i dokumentacja.

Tutorial znajdziesz tutaj: PHP for Beginners: Building Your First Simple CMS

Zrób sobie checklistę tego, co chcesz w takim systemie zarządzania treścią zawrzeć. Na początek wystarczy pewnie:

  •  wyświetlanie postów
  •  dodawanie postów
  •  logowanie do panelu admina

Napisz funkcje dla każdego z punktów. Potem, jeśli będziesz czuł się na siłach, pomyśl o stworzeniu jakichś wtyczek, szablonów pod Twój cms itp. Baw się tym i stwórz coś fajnego ;) Jeśli potrzebujesz pomocy, możesz pisać na priv

 

 

komentarz 8 lipca 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Dałeś mu tutorial do kodu który dziś mu nie zadziała, dostałeś "naj". Eh.
2
komentarz 8 lipca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Ale zastąpienie kilku funkcji które zostały usunięte (mysql_*****) na np. PDO czy MySQLi nie powinno być problemem, zwłaszcza, gdy żyjemy w czasach IDE PHPstorm które strzeli nam mokrą szmatą w twarz i powie, że takiej funkcji nie ma, została usunięta w wersji PHP takiej i takiej :)
komentarz 15 lipca 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Aha, czyli to już te czasy, w których narzędzia zastępują wiedzę… Smutne.

Szkoda tylko, że ten kod używa także przestarzałych metodologii i podejścia, które dzisiaj uznane byłoby po prostu za złe.
komentarz 15 lipca 2017 przez kordix Gaduła (3,910 p.)
Znajdź mi poradnik do Laravela który tłumaczy coś w porównywalny sposób jak w dokumentacji CI.

Przyznam ci rację z podkulonym ogonem i będę ci wdzięczny do końca życia.
komentarz 15 lipca 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Więc wolisz się uczyć gorszej technologii – i sam to wiesz – tylko dlatego, że lepiej opisuje swoje dziwaczne konwencje od innego frameworka?

Poza tym skąd założenie, że Laravel jest najlepszy? Prawdę mówiąc bardziej bym szedł w kierunku np. Slima.

Inna rzecz, że żeby móc sensownie używać jakiegokolwiek frameworka PHP, trzeba znać choćby podstawy HTTP i wiedzieć, co to REST. Dodatkowo wypada znać przynajmniej SOLID. Inaczej nie ma to sensu.

komentarz 15 lipca 2017 przez kordix Gaduła (3,910 p.)
Slim ma dokumentację też niczego sobie. Może CI to tylko przelotny romans.

O REST coś czytałem, generalnie chodzi o obsługę żądań przez URL?  Zawsze wpajali mi że trzeba znać obiektówkę, ale SOLID to jeszcze nikt mi nie polecał. Postaram się coś w miarę przerobić.
komentarz 15 lipca 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

O REST coś czytałem, generalnie chodzi o obsługę żądań przez URL?

To połowa REST → https://www.youtube.com/watch?v=Bh5csZWenUM

0 głosów
odpowiedź 8 lipca 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
PROSTEGO cmsa mozesz sobie pisac, ale jezeli chcesz aby to mialo rece i nogi to zapomnij. Zobacz ile osob siedzi przy joomla/wordpress/drupal - tam jest MASA opcji i rzeczy na ktore trzeba zwracac uwage a pamietaj, ze jak dotkniesz jedna to wyskakuje druga.

 

To tak jak... napisanie czatu. Mozna zrobic prosty czat, ok. Ale dodaj np nazwy userow, pokoje, aktualny czas, rozne skorki, disconnect dopiero po x sec, a tutaj chce aby admin mial dodatkowe opcje banowania userow po ip, trzeba dodac geolokacje, potem chca asynchronicznie itp. itd. NA koncu okazuje sie ze nawet maly projekt ma tyle skladowych aby DOBRZE go zrobic, ze tworzy sei z tego normalny projekt na ktorym pracuje kilku ludzi. Nauka, zabawa tak - ale zrobienie czegos konkretnego z funkcjami to czesto ciezka orka.

Dobry programista (czyli doswiadczony) widzi takie rzeczy juz na starcie. Wie mniej wiecej ile pracy wymaga dojscie do celu i decyduje czy prowadzenie projektu ma sens i jest realne. Dlatego "Panie stworz mi strone na za 2 godziny..." OK "... taka dobra, bezpieczna z bajerami" NIE w 2 godziny - 5 dni minimum "... i taka z tym no pozycjonowaniem" np okolo tygodnia "na fraze -forum- tak aby byly wyniki" to miliony konkurentow slowa kluczowego min 2 tygodnie z autorskim tekstem/preclami/linkami/mini reklama "i ten wspolna baza z innymi serwisami" jaka baza, jakie serwisy "no te te no te mysql i tam takie o te" te sa GB danych bez analizy tego nei tkne i nie wycenie " no to na start te male tylko serwisy" no to trzeba stworzyc nowe wtyczki, dodac integracje dac inny drozszy hosting bo ten nie wyrobi " i zeby bylo tanio tak do 200" no tak jak Pan doda jeszcze 2 zera to mozemy dalej rozmawiac gdzie przyblizony czas projektu to miesiac.

 

No i tak to wyglada. Jak ktos sie zgodzi na zrobienie tego za 5 tysiecy to JEZELI to ukonczy no to wiadomo jak to bedzie wygladac, przy nie znajacym sie kliencie na poczatku przejdzie a potem zaczna sie schody. Dlatego trzeba brac projekty na wlasne mozliwosci, a aby je oceniac trzeba miec doswiadczenie. CMS to jest kopalnia wiedzy/doswwiec na start radze wziasc cos prostszego.
komentarz 8 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 8 lipca 2017 przez jpacanowski

Co może być prostrzego niż CMS? No ja nie wiem... Pobierz z bazy wszystkie posty i wyświetl, pobierz i wyświetl pojedynczy post, formularz z dodawaniem nowego postu do bazy... Toć to roboty na pół dnia... CMS to nie pisanie systemu operacyjnego... Tydzień i mam fajny system zarządzania treścią...

https://cdn.pbrd.co/images/Gz5zDHY.png

https://cdn.pbrd.co/images/Gz5B2jc.png

https://cdn.pbrd.co/images/Gz5BjVI.png

Nie wiem po co straszysz autora pytania, po drugie on chce pisać CMS w ramach nauki, a nie kurna CMS na zlecenie dla rady nadzorczej... A może chce napisać dla siebie, bo nie lubi tak jak ja kombajnów typu Wordpress...

komentarz 9 lipca 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
czy ja kogos strasze? Napisz mi drupal v2.0 w "tydzien" to bede bil koutou'y. Na samych adresach stracisz ten tydzien. Zobacz ile jest patchy do standardowych i przetestowanych modulow z kilkuletnim stazem/czy w core a ty chcesz zrobic CMS trzymajacys sie kupy w tydzien? Gratuluje... wybujalej wyobrazni :)

 

Prosty 'cms' to moze byc rownie dobrze forum/blog i jak mowilem za cos prostego bym sie wziol. czat,forum,PM a potem ew. laczyl to w calosc - oczywiscie po lepkach. Bo DOBRE forum czy tam czat to tez sztuka, wystarczy zobaczyc ile jest tam opcji. Ale moze 'jpacanowski' zrobi takie w tydzien to w tedy cofam co napisalem i od razu go lykam za gruby $.
0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2017 przez kordix Gaduła (3,910 p.)

Drodzy państwo - szukałem różnych rozwiązań i najlepszym okazał się być codeigniter

Dokładnie o to mi chodziło. To są właśnie te mechanizmy których szukałem. Jest tutaj MVC, mogę zrobić ogarnięty system podstron, ale nie trzeba instalować niczego przez shella, wystarczy rozpakować. Poradnik: https://www.codeigniter.com/user_guide/tutorial/static_pages.html jest po prostu wyborny. Wszystko wyjaśnione po ludzku.

Wiem że to nie jest zbyt profesjonalne rozwiązanie, ale do nauki w sam raz. Myślę że to jest bardzo dobry krok zanim przejdzie się do Laravela. Może na zwykłe strony okaże się wystarczający. 

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, mimo tych podśmiehujków szczypliwych komentarzy. 

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 191 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2017 w HTML i CSS przez sonewbie Użytkownik (690 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 356 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2018 w JavaScript przez hnl95 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 489 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2017 w Systemy CMS przez powrooz666 Początkujący (300 p.)

92,554 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,535 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...