• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rezerwowy na PP

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,788 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Madrox24 Początkujący (350 p.)
Cześć, ogłoszono dzisiaj wyniki na PP. Dostałem się na teleinformatykę, a na informatykę (WI i WE) otrzymałem status rezerwowego.

Orientuje się ktoś jak długa jest ta lista i jaką mam szansę zakwalifikowania się na Informatykę mająć 710 punktów?Na WE limit miejsc to 150 osób, a na WI 180.Teleinformatyka jest rezerwową opcją, bo mało tam programowania, a jednak wolałbym iść w tym kierunku :/.

Każda informacja się przyda, z góry dziękuję za pomoc :).
komentarz 8 lipca 2017 przez krab Nowicjusz (140 p.)
edycja 8 lipca 2017 przez krab
Hej, studiuję teleinformatykę i właśnie najtrudniej jest zdać egzamin z programowania (dokładniej z Algorytmów i Struktur Danych, które ciągną się przez 2 semestry, c++). Ogólnie, jak na kierunek związany też z telekomunikacją, sporo programujemy i programować jeszcze będziemy. Teleinformatyka to nie jest taki zły wybór, bo dodatkowo uczymy się o sieciach, co jest ciekawe. Poza tym, mamy jeszcze inne przedmioty związane z informatyką, jak Podstawowe Usługi Internetowe (1 semestr, nauka HTML, CSS), Architektura Systemów Komputerowych (2 semestr, nauka assemblera). Nie potrafię stwierdzić, na własnych doświadczeniach, co jest dalej. Polecam przejrzeć semestry: http://www.et.put.poznan.pl/index.php/pl/studenci/programstudiowweit/program-studiow/789-program-studiow-i-stopnia-teleinformatyka-studia-stacjonarne

a nóż ten kierunek jednak podpasuje ;) Oczywiście, kierunek najbardziej skupia się na sieciach/teleinformatyce/telekomunikacji, co nie zmienia faktu, że sporo z informatyką mamy związanego.
komentarz 9 lipca 2017 przez Madrox24 Początkujący (350 p.)
Dziękuję za wartościowy komentarz :). Chciałbym zapytać się o fizykę, rzeczywiście macie jej tam tak dużo? Nie przepadam za nią i nie jestem przekonany, czy dam sobie z nią radę. Czy nie mając żadnej wiedzy z fizyki, z lat poprzednich, jestem w stanie utrzymać się na kierunku? Dostałem się jeszcze na UAM (kierunek informatyka) i jeżeli mnie nie przerośnie fizyka, to chętnie wybrałbym teleinformatykę.
komentarz 9 lipca 2017 przez krab Nowicjusz (140 p.)
edycja 9 lipca 2017 przez krab
Jakieś elementy fizyczne przeplatają się zawsze, ale to jest chyba specyfika studiów politechnicznych. Jako odrębny przedmiot "fizyka", wprowadzili go nam w 2 semestrze i właśnie niedawno się skończył. Nie było ciężko, oczywiście łatwiej dla tych, którzy fizykę już mieli, ale ci, którzy się jej wcześniej nie uczyli, a nie olewali sobie sprawy i porobili czasem jakieś zadanka i uczyli się przed kolokwiami, dawali radę bez poprawek i mają już "z głowy" fizykę :) Także da się, jeśli tylko się chce :) W tych przedmiotach, gdzie jakieś konkretne zagadnienia z fizyki się przeplatają, tłumaczą to raczej od podstaw i nie ma problemu z nauczeniem i zdaniem. Wiem, że później będą trudniejsze przedmioty dotyczące też fizyki, ale to raczej ma niewiele związanego z tym, czy fizykę się miało w technikum/lo ;) Fizykę ma każdy kierunek, zazwyczaj w pierwszych semestrach, tak samo jak wszędzie jest matematyka, PP kładzie nacisk na matmę właśnie na początku i często taka matma jest "filtrem", aby odpadli na początku już ci studenci, którzy kompletnie sobie nie dają rady (u nas, prócz Algorytmów i Struktur Danych, to chyba właśnie matma była najtrudniejsza w 1 semestrze), ale akurat teleinformatyka ma wspaniałą Panią Doktor od Analizy Matematycznej i nie jest tak ciężko. Wybacz za taką zmianę tematu :D dodam tylko, że nie wolno się poddawać szczególnie w 1 semestrze, drugim też. Na początku może się wydawać, że jest ciężko, nie da się rady, wszystko szybko, dużo itp., ale później człowiek wchodzi w ten tryb "studenta" i wszystko staje się łatwiejsze, wie jak się uczyć i kiedy, kiedy odpuścić i pójść z kolegami na piwo :D mnie się te studia podobają i uważam, że to jest przyszłościowy kierunek i mamy tak naprawdę dwie furtki po nim, nie tylko ściśle teleinformatyczną. Informatyków jest bardzo dużo, teleinformatyków mających jeszcze spory zakres z wiedzy informatycznej już mniej ;) Ahh dużo tego wyszło, proszę pytać śmiało, jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości :D

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 lipca 2017 przez Kasia Malowany Nowicjusz (140 p.)
Dostalam sie na teleinformatyke, na informatyke na WI mam 770,5 a na WE 681 i w obu przypadkach rezerwowa.
komentarz 9 lipca 2017 przez dokolyski Początkujący (290 p.)
Chodziło mi o WI na PP.
komentarz 9 lipca 2017 przez krab Nowicjusz (140 p.)
przywrócone 9 lipca 2017 przez krab
Z tego co pamiętam, w poprzednim roku progi na informatykę na WI na PP były około 800 (na pewno nie mniej niż 800), jeśli nawet nie więcej, np. 820, niestety nie pamiętam tego dokładnie :) ale wtedy też była trudniejsza matura z rozszerzonych przedmiotów, więc teraz próg może, ale nie musi, być wyższy.
komentarz 10 lipca 2017 przez WlPx01 Obywatel (1,220 p.)
Dostałem się na WE. Mając 726 pkt, a 710 już się nie dostało. I miejsce się zwolni, bo chyba wybiorę UAM. :)
komentarz 10 lipca 2017 przez Madrox24 Początkujący (350 p.)
przywrócone 17 lipca 2017 przez Madrox24
Dlaczego decydujesz się na UAM, a nie na PP?
komentarz 11 lipca 2017 przez Kasia Malowany Nowicjusz (140 p.)
Kolega kolegi mial pare lat temu sytuacje, ze przeniosl sie z informatyki na politechnice na informatykę na UAMie, bo cos mu nie odpowiadalo na PP, ale musiałabym sie w to zaglebic aby wiedziec co :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 305 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,539 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Norbit Początkujący (270 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 323 wizyt

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,185 komentarzy

62,305 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...