• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Margin w procentach nie działa w Mozilli

Object Storage Arubacloud
0 głosów
218 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2017 w HTML i CSS przez luk392 Użytkownik (800 p.)
edycja 10 lipca 2017 przez luk392

Witam.

Otóż mam taki problem, określam w selektorze article, margin w px i wszystko jest w porządku, kiedy jednak określę go w % to nie działa w Mozilli i zachodzi na footera. Ktoś zna rozwiązanie?

Dołączam kod i screena.

CSS krótka wersja kodu

body
{
	/* Background pattern from CC BY-SA 3.0 - Subtle Patterns © Toptal Designers. */
	background-image: url("zdjecia/patterns/footer_lodyas.png");
	background-color: #666;
	margin: 0 !important;
	position: relative;
}

article
{
	background-image: url("zdjecia/patterns/redox_01.png");
	border: 3px solid #111;
	border-radius: 5px;	
	width: 50%;
	content: center;
	text-align: center;
	margin-bottom: 100px;
	padding-bottom:3%;
    min-width: 400px;
}

footer
{
 	width: 100%; 
	height: 20px;
	background-color: #fff;
	position: fixed;
	bottom: 0px;
	text-align: center;
	padding-top: 5px;
	padding-bottom: 5px;
	margin-top: 25px;
	border-top: 2px solid #000;
}

CSS cały kod

body
{
	/* Background pattern from CC BY-SA 3.0 - Subtle Patterns © Toptal Designers. */
	background-image: url("zdjecia/patterns/footer_lodyas.png");
	background-color: #666;
	margin: 0;
}

header
{
	text-align: center;
	background-color: #fff;
	font-size: 45px;
	font-family: Arial;
	width: 100%;
	border-bottom: 3px solid #000;
        text-shadow: 3px 0px 5px #888;
}

#container
{
	margin: auto;
	margin-bottom: 10px;
}

a
{
    text-decoration: none;
    color: #3a7;
}

#nav
{
    margin-right: 10%;
}

nav
{
	font-size:1.2vw;
        background-image: url(zdjecia/patterns/redox_01.png);
	border-radius: 15px;	
	height: 50%;
	width: 12%;	
	border: 3px solid #111;
	border-radius: 5px;	
        position: fixed;
        left: 50px;
    
}

nav ul > li
{

	list-style-type: none;
	font-weight: 800;
	margin-left: -20px;
	margin-top: 3px;
	font-family: sans-serif;
}

ul > li a
{
	text-decoration: none;
	color: #000;
}

ul > li a:hover
{
    border: 1px solid #666;
    border-radius: 3px;
    padding: 0px 3px;
    color: #aaa;
    position: relative;
    left: -4px;
    background-color: rgba(0,0,0,0.5);
    opacity: 50%;
}
    
article
{
	background-image: url("zdjecia/patterns/redox_01.png");
	border: 3px solid #111;
	border-radius: 5px;	
	width: 50%;
	content: center;
	text-align: center;
	margin-bottom: 10%;
/*    outline: 5%;*/
	padding-bottom:3%;
        min-width: 400px;
}

article h1
{
	font-size: 35px;
	letter-spacing: 5px;
	text-transform: uppercase;
	margin-bottom: -10px;
}

article img
{
        outline: 5%;
        margin-top: 20px;
 	align-self: center;
	padding-top: 15px; 
	max-width:100%;
	max-height:100%;
        border: 3px solid black;
}

.plyty img
{
	max-width: 600px;
	max-height: 600px;
	padding-bottom: 10px;
}


article .plyty h3, p
{
	text-align: left;
	padding-left: 5%;
	padding-right: 5%;
}

article ul > li
{
	line-height: 200%;
	border-left: 2px dashed #888;
	padding-left: 10px;

}

#zablist li
{
    text-align: left;
    margin-top: 3%;
}

#ramtable
{
    margin: auto;
    border-spacing: 10px 3px;
}

#ramtable th
{
    color: #aaa;
    font-family: courier;
    font-weight: bold;
    font-size: 160%;
    border: 3px solid #555;
    border-radius: 3px;
    padding: 5px 10px;
    background-color: #004;
}

#ramtable tr td
{
    color: #aaa;
    font-family: courier;
    font-weight: bold;
    font-size: 140%;
    border: 3px solid #555;
    border-radius: 3px;
    padding: 5px 10px;
    background-color: #004;
}

#ramtable tr td:first-child
{
    text-align:left;
}

#dwahdd img
{
	max-width:35%;
	margin-left:4%;
	margin-right:4%;
}

#reklama
{
	width: 160px;
	height: 600px;
}

.ciekawostka h2
{
	letter-spacing: 5px;
}
.ciekawostka
{
	margin: auto;
	margin-top: 5%;
	margin-bottom: 10%;	
	max-width: 75%;
	max-height: 75%;
	background-image: url("zdjecia/patterns/darkred.png");
	border: 3px solid #f00;
	border-radius: 10px;
	color: yellow;
	font-size: 20px;
        -webkit-box-shadow: 3px 3px 30px 5px rgba(204, 204, 204, 0.9);
	-moz-box-shadow: 3px 3px 30px 5px rgba(204, 204, 204, 0.9);
	box-shadow: 3px 3px 30px 5px rgba(204, 204, 204, 0.9);
}

.ciekawostka p
{
    font-size: 100%;
/*
    padding-top: 47px;
    padding-bottom: 71px;
*/
	visibility: hidden;
}

.ciekawostka:hover p
{
	visibility: visible;
}

footer
{
 	width: 100%; 
	height: 20px;
	background-color: #fff;
	position: fixed;
	bottom: 0px;
	text-align: center;
	padding-top: 5px;
	padding-bottom: 5px;
	margin-top: 25px;
	border-top: 2px solid #000;
}

 

1
komentarz 6 lipca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

mógłbyś wstawić więcej kodu? HTML? więcej CSS?
bo ciężko po tym stwierdzić, o co chodzi ;)
tak przy okazji:

body
{
    /* Background pattern from CC BY-SA 3.0 - Subtle Patterns © Toptal Designers. */
    background-image: url("zdjecia/patterns/footer_lodyas.png");
    background-color: #666;
    margin: 0 !important;
    position: relative;
}

!important jest Ci tu niepotrzebny, tak samo jak position: relative, bo i tak kolejne elementy są pozycjonowane względem tego

content: center;

a to do czego służy?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 lipca 2017 przez luk392 Użytkownik (800 p.)
Mam tu pozostałości po flexboxie, którego jednak ostatecznie postanowiłem usunąć, nie spodziewałem się że ktoś jednak odpowie, uzupełnić kod będę mógł dopiero w poniedziałek...
0 głosów
odpowiedź 10 lipca 2017 przez luk392 Użytkownik (800 p.)
Dzięki za porady.

Uzupełniłem kod :-)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 140 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2018 w HTML i CSS przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 366 wizyt
pytanie zadane 8 października 2021 w HTML i CSS przez Rever Początkujący (290 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 375 wizyt
pytanie zadane 20 września 2016 w HTML i CSS przez wgnsy123 Początkujący (410 p.)

92,543 zapytań

141,386 odpowiedzi

319,499 komentarzy

61,929 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...