• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Arduino - Dość nietypowy problem...

Object Storage Arubacloud
0 głosów
679 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2017 w Mikrokontrolery przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
zamknięte 6 lipca 2017 przez Nicolaus

Cześć!

Mam dość nietypowy problem. Otóż od kilku dni używam Arduino Uno R3 (klon). Jak do tej pory nie było z nią żadnych problemów, lecz wczoraj zaczęły występować. Podłączyłem diodę RGB.

SCHEMAT - pomyłka są piny 9, 10 ,11

[LINK DO ZDJĘĆ]

#define R 9
#define G 10
#define B 11

void setup() {
  pinMode(R, OUTPUT);
  pinMode(G, OUTPUT);
  pinMode(B, OUTPUT);

}

void loop() {
  digitalWrite(R, HIGH);
}

Mam ten do bólu prosty kod lecz zamiast zapalić się czerwona dioda, jakby zapalają się wszystkie piny oprócz niej (na zdjęciu pali się niebieska i zielona). (Wczoraj próbowałem podłączyć wyświetlacz 7 segmentowy i miałem ten sam problem)

Pomóżcie, i wytłumaczcie mi o co chodzi.

Nicolaus

komentarz zamknięcia: Rozwiązane na IRCu

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 3 lipca 2017 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (27,530 p.)
wybrane 6 lipca 2017 przez Nicolaus
 
Najlepsza
Tak jak na IRCu pisałem (nie wiem czy widziałeś) - na pewno masz dobre piny w programie? Na rysunkach wygląda jakbyś pod 8 9 10 miał podpięte LEDy, natomiast w kodzie masz 9 10 11.
komentarz 3 lipca 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Dobrze mam podpięte tylko na schemacie się pomyliłem :/
komentarz 3 lipca 2017 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (27,530 p.)
Spróbuj przepiąć ten jeden pin na inny port i zobacz czy tam zadziała.
0 głosów
odpowiedź 4 lipca 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)

Witam,

spróbuj tak

#define R 9
#define G 10
#define B 11
 
void setup() {
  pinMode(R, OUTPUT);
  pinMode(G, OUTPUT);
  pinMode(B, OUTPUT);

  digitalWrite(G, LOW);
  digitalWrite(B, LOW);
//Jeśli pin obsługuje PWM ~ to lepiej używać analogWrite()
// analogWrite(G, 0);
// analogWrite(B, 0);
}
 
void loop() {
  digitalWrite(R, HIGH);
//Jeśli pin obsługuje PWM ~
// analogWrite(R, 255);
}

Otóż od kilku dni używam Arduino Uno R3 (klon)

Klony Arduino są łatwiejsze w zniszczeniu niż oryginalne wersje. Spróbuj sprawdzić czy działa Ci ten pin podłączając zwykłą diodę + rezystor. Jeśli przy dwóch projektach(wyświetlacz, dioda RGB) nie działa ten sam pin to może on jest przyczyną niepowodzenia.

komentarz 4 lipca 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
edycja 6 lipca 2017 przez Nicolaus

Wczoraj na IRCu wraz z Gynvaelem Coldwindem odkryliśmy przyczynę. Nic nie jest zepsute tylko ja mam tą diodę i ten wyświetlacz ze wspólną anodą przez co w pinach potrzebuje uziemienie (-) a HIGH znaczy danie napięcia 5V, a LOW powoduje danie uziemienia. Więc wszystko jest na odwrót. HIGH to LOW, LOW to HIGH, a przy analogu 0 to 255, a 255 to 0. Pozdrawiam

Nicolaus

1
komentarz 4 lipca 2017 przez krystian904 Mądrala (6,820 p.)
jak masz rozwiązany problem to zamknij temat :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 392 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2020 w Mikrokontrolery przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2020 w Mikrokontrolery przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 396 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2018 w Mikrokontrolery przez Jezel123 Nowicjusz (120 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...