• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Informatyka na AGH: IET vs EAIIB

+1 głos
5,207 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez easytodo Mądrala (5,380 p.)
Witam serdecznie,

od wielu dni przekopuję się przez Internet czytając o studiach informatycznych na różnych uczelniach. Matura poszła mi dobrze, na AGH mam 930 pkt. i być może uda mi się dostać na IET. Jednak napotkałem taki oto ranking:
http://www.perspektywy.pl/RSW2016/ranking-kierunkow-studiow/kierunki-techniczne/kierunki-it

IET jest tutaj zaskakująco nisko (7 miejsce), a przed nim są 3 inne wydziały z AGH (w tym EAIIB).

Przeglądałem syllabusy obu wydziałów, IET podoba mi się bardziej, jednak dlaczego jest on tak "nisko"? Podobno jest to najbardziej prestiżowy wydział na AGH, jeżeli chodzi o informatykę.

W sieci jest sporo informacji o wydziałach ale chciałbym, aby ktoś bezpośrednio porównał informatyki z obu wydziałów i wyjaśnił jakie są minusy na IET, że jest dopiero na 7 pozycji rankingu.

Pozdrawiam!
komentarz 11 października 2025 przez Emilka Nowicjusz (100 p.)
Nie polecam Ci tego wydziału EAIiIB na AGH może 20 lat temu coś ten wydział znaczy ale napewno nie obecnie. Teraz wygląda to tak że jest bardzo niski poziom kształcenia, dużo starszych "profesorów" którzy z nauką zatrzymali się 20 lat temu i powtarzają w kółko nieaktualne dane, wykłady ogólnie materiał który nikomu już do niczego jest nie potrzebny. Młodzi nie graną się do pracy na uczelni bo bez pleców to dramat. I tak to się kręci - kółko wzajemnej adoracji. Szkoda Twojego czasu. Zrób sobie porzadny kurs prowadzony przez osoby z branzy prywatnej ktore na codzień mają stycznosc z nowoczesnymi technologiami a nie tylko teoria teoria itd. Szkoda że człowiek nie był mądrzejszy i jak zaczynałam studia nie było takiego dostępu do kursów i wiedzy online. Teraz jest niesamowity wybór wszystkiego i warto dobrze przemyśleć swoją przyszłość aby nie zmarnować czasu i pięniędzy! Pozdrawiam i życzę dobrych decyzji!

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,030 p.)
szczerze mówiąc nie mam pojęcia,ale myslę,że nie ma co sugerować się rankingami. Poza tym 7 miejsce to i tak bardzo wysoko.Wg mnie czasem warto iść na kierunek nisko w rankingach,a nieco łatwiejszy i mieć czas na samodzielną naukę programowania.Gratuluję Ci świetnych wyników,ja mam 910pkt i wybieram się na mechatronikę,ale boję się,że to nie starczy, bo teraz progi mogą podskoczyć z kilku powodów. Dla pewności lepiej dopisz w deklaracji infe na wydziale fizyki,chyba że już to zrobiłes,gdzie próg jest niższy,a sam kierunek dobry. Uważasz,że tegoroczna matura rozszerzona z matematyki  była latwiejsza czy trudniejsza od ubiegłorocznej?Oczywiście biorę pod uwagę trudność uzyskania wysokich wyników,a nie takich do 70 kilku procent
komentarz 3 lipca 2017 przez easytodo Mądrala (5,380 p.)
W tym roku początkowe zadania były bardzo proste więc te kilkadziesiąt procent było łatwo zdobyć, ale z drugiej strony były też okropne zadania jak np. zadanie z bryłą :) Plus fakt że do zadania z pochodną nie dostaliśmy liczb i nie tyle że było trudniejsze, co zabierało o wiele więcej czasu i uwagi żeby się nie pomylić przy zapisie. Szczerze podziwiam ludzi którzy zdobyli ponad 90 :)
komentarz 3 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,030 p.)
ja zdobyłem 82 i gdyby nie głupie błedy byłoby 92,no ale już trudno. Dla mnie ta matura osobiście była bardzo prosta chyba dlatego,że zadanie z bryła nie sprawiło mi żadnych kłopotów.No ale nie wiem jak było dla innych. Uważasz,że 910 pkt wystarczy na mechatronike,skoro rok temu prog był 782 a 2 lata temu chyba 860?
Aż tak raczej nie skoczy. Poczytaj lepiej jeszcze w sieci o tej mechatronice, parę miesięcy temu też się nad tym zastanawiałem i dużo złego o niej przeczytałem, że robiona po łebkach i kiedyś była bardzo dobra ale teraz jest do niczego. Ale to wszystko info z drugiej ręki, sam zrób research ;)
Jeżeli byś się rozmyślił to zawsze zostaje (podobno) bardzo dobry AiR na EAIIB oraz IMIR
tam też się zdeklarowałem,tylko problem może być z tymi progami bo w tym roku nawet laureaci 3 stopnia diamentowego indeksu byli przyjmowani na wszytskie kierunki i było ich mnostwo,bo poziom olimpiady obnizyli.Wiec ok.400 miejsc już jest zajetych, z tego pewnie na infach i automatykach ok.300osob. To wplynie trochę na wzrost progów,a oprócz tego to w tym roku ani angielski ani matma nie byla zabójczo trudna.Jak ktoś miał farta,a niewiele potrafił z fizyki to też mógl ja napisac na 70-80 procent. Dlatego progi na mechatronice poszybują w górę.Na AiR pewnie też,ale na pewno mniej,chociaż myślę,że bedą one wynosić grubo ponad 900.Szczerze mówiąc to Twoje 930pkt-które jest oczywiście świetnym wynikiem może zabraknąć na IET.
Uważam,że w tym roku przegięli z tymi profitami dla laureatów,rozumiałbym to gdyby poziom konkursu się zwiększył,a zamiast tego się zmniejszył. I własnie teraz dużo tych laureatów dostanie się na informatyki na IET czy EAIIB własnie dzięki tegorocznym ułatwieniom. Ja obstawiam,że progi na tych informatykach moga wynosić nawet 960pkt
Z tym progiem nie wiadomo, przecież w zeszłym roku było 17 laureatów więcej niż w tym :)
Wiesz,że własnie przed chwilą to sprawdziłem i się zaskoczyłem.To jest ciekawe,poziom olimpiady obniżyli a laureatów mniej.Najciekawsze jest to skąd rok temu wziął się taki nagły wzrost liczby tych laureatów w stosunku do lat wcześniejszych. Teraz moje nadzieje na mechatronikę są większe. Wiesz może czy wyniki rekrutacji są zaraz po pólnocy czy dopiero w ciągu dnia>?
Zobacz sobie ile jest laureatów z matematyki, pewnie poziom maty spadł a z reszty się podniósł. Nie wiem kiedy ogłaszają wyniki, wiem że dostajesz wiadomość na konto i na email.
komentarz 4 lipca 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Pamiętajcie, że są też ludzie, którzy wygrywają indeksy w 1 lub 2 LO i później na ich podstawie mogą się rekrutować :)

Nie obstawiałbym nie wiadomo jakich progów. Nie każdy idzie na informatykę z tych co wygrali. A poza część z tych osób to finaliści olimpiad na poziomie centralnym z matematyki czy fizyki, więc i tak się wszędzie dostaną i AGH dla nich to raczej średnia opcja ;]
komentarz 4 lipca 2017 przez easytodo Mądrala (5,380 p.)
A tak swoją drogą, orientuje się ktoś co się dzieje, jeżeli np. na kierunek na ostatnim miejscu wchodzi osoba z, powiedzmy, 900 pkt. i osób z 900 punktami jest więcej? Co decyduje o tym, która osoba dostaje miejsce?
komentarz 4 lipca 2017 przez xdmik23 Gaduła (3,030 p.)
nie mam pojęcia,myślę,że jest to do sprawdzenia na jakimś forum,wystarczy troche porgrzebać.

Ja zakładam,że w takim przypadku biorą wszystkich,bo w praktyce i tak wiele osób nie złoży papierów na dany kierunek,natomiast w kolejnych rekrutacjach załatwiają sprawę inaczej. Oczywiście mogą nie przyjąć nikogo z 900pkt,ale w to wątpie, bo w ten sposób pozbywają się świetnych kandydatów,którzy w takim przypadku mogą złożyć papiery na inną,rownie dobrą uczelnie,a nie ryzykować w drugiej rekrutacji i zostać na lodzie.
komentarz 4 lipca 2017 przez Przemek Wiczołek Nowicjusz (100 p.)
Jedras dlaczego "AGH dla nich to raczej średnia opcja" ? Dzięki bardzo dobrym wynikom matury mam możliwość dostania się na każdą informatykę w kraju i zastanawiam się nad AGH, czy PW lub UW to dużo lepsza opcja ?
wy też jeszcze nie możecie zalogować się na swoje konto do rekrutacji AGH?Podobno o 15 mialy byc wyniki,ale jak widac serwery są przeciążone,
Ja wszedłem już dawno, na iet próg ponad 930 punktów :s na eaiib się dostałem
a wiesz jakie sa inne progi np na air czy mechatronike? albo wypisz wszytskie jakie zansz
Nie znam żadnych, po prostu się nie dostałem na iet z 930 pkt więc jest ponad :P
wpisales tylko 1 kierunek?
ja wybrałem 5 kierunków i nachwile udało się zalogować i okazalo się,że zostałem zakwalifikowany na ostatni wybrany kierunek o najnizszym z nich wszystkich progu i nie wiem czy to oznacza,że na reszte sie nie zakwalifikowalem czy po prostu pozniej zobacze te komunikaty.Co mysliscie? Po pierwszym komunikacie wywaliło mnie z tej strony
Od najniższego lecą komunikaty po kolei spokojnie
dzieki juz sie prawie zalamalem,tak jakby nie mogli od pierwszego
komentarz 4 lipca 2017 przez Przemek Wiczołek Nowicjusz (100 p.)
Ja nadal nie mogę wejść na stronę.
mi tylko udało się (niestety) wejśc na chwile i zdenerwować się informacje ze dostalem sie,ale nie na to co chcialem.A okazuje się,że tak jak kolega mowil wyzej komunikaty lecą od konca
mogę spytać na jakie kierunki się dostales?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,507 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez karateka2001 Nowicjusz (180 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 2,056 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez rikq Początkujący (260 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 2,118 wizyt

93,695 zapytań

142,613 odpowiedzi

323,225 komentarzy

63,226 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...