• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

bootstrap progress-bar. Jak zmienić kolor dynamicznie?

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
508 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2017 w HTML i CSS przez pysilla Użytkownik (560 p.)

Chciałabym, żeby paski postępu z bootstrapa zmieniały swój kolor dynamicznie. Przy przekroczeniu powiedzmy 60% kolor z ustalonego (w momencie przekroczenia) zmienia się na czarny (paski są dynamiczne, "ładują się"). To moje pierwsze kroki z javascriptem, jquery i mam problem. Pod spodem kod, którego próbowałam. Niestety kolor zmienia się na czarny od razu w momencie startu, a do tego z jakiegoś powodu obejmuje wszystkie paski, nawet te, które nie mają przekroczonych 60%. Będę wdzięczna za pomoc.

<div class="progress">
                    <div class="progress-bar" role="progressbar" aria-valuenow="70" aria-valuemin="0" aria-valuemax="100">
                        HTML5/CSS3
                    </div>
                </div>
                <div class="progress">
                    <div class="progress-bar" role="progressbar" aria-valuenow="60" aria-valuemin="0" aria-valuemax="100">
                        BOOTSTRAP
                    </div>
                </div>
                <div class="progress">
                    <div class="progress-bar" role="progressbar" aria-valuenow="30" aria-valuemin="0" aria-valuemax="100">
                        JAVASCRIPT(JQUERY)
                    </div>
                </div>

<div class="progress">
                    <div class="progress-bar" role="progressbar" aria-valuenow="60" aria-valuemin="0" aria-valuemax="100">
                        RWD
                    </div>
                </div>
                <div class="progress">
                    <div class="progress-bar" role="progressbar" aria-valuenow="30" aria-valuemin="0" aria-valuemax="100">
                        WORDPRESS
                    </div>
                </div>

var progressBar=$('.progress-bar');
var breakpoint= $('.progress-bar').attr('aria-valuenow');

if (breakpoint >=60){
    $(".progress-bar").css('background-color', 'black');
}

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 lipca 2017 przez Krzysztof Drozdowski Użytkownik (830 p.)

Hej,

fajną, szybką łamigłówkę mi zadałaś :D ogólnie zrobiłbym to tak:

HTML:

<div class="progress">
    <div class="progress-bar" role="progressbar" aria-valuenow="70" aria-valuemin="0" aria-valuemax="100" style="width: 70%;">
      HTML5/CSS3
    </div>
  </div>
  <div class="progress">
    <div class="progress-bar" role="progressbar" aria-valuenow="60" aria-valuemin="0" aria-valuemax="100" style="width: 60%;">
      BOOTSTRAP
    </div>
  </div>
  <div class="progress">
    <div class="progress-bar" role="progressbar" aria-valuenow="30" aria-valuemin="0" aria-valuemax="100" style="width: 30%;">
      JAVASCRIPT(JQUERY)
    </div>
  </div>

<div class="progress">
    <div class="progress-bar" role="progressbar" aria-valuenow="60" aria-valuemin="0" aria-valuemax="100" style="width: 60%;">
      RWD
    </div>
  </div>
  <div class="progress">
    <div class="progress-bar" role="progressbar" aria-valuenow="30" aria-valuemin="0" aria-valuemax="100" style="width: 30%;">
      WORDPRESS
    </div>
  </div>

Jak widzisz dodałem sobie width'y, żeby sprawdzać czy wizualnie się zgadza i faktycznie zmienia kolor.

Dodatkowo dodałem CSS'y: 

<style>
    .progress-bar-red {
      background-color: red !important;
    }

.progress-bar-black {
      background-color: black !important;
    }
  </style>

i to co nas interesuje najbardziej, czyli js:

<script type="text/javascript">
    $(function() {
      var elementy = document.getElementsByClassName('progress-bar');
      for (var i = 0; i < elementy.length; ++i) {
        var progressBar = elementy[i];
        var breakpoint = $(elementy[i]).attr('aria-valuenow');
        if (breakpoint >= 60) {
          $(progressBar).addClass("progress-bar-black");
        } else {
          $(progressBar).addClass("progress-bar-red");
        }
        console.log(breakpoint);
        console.log(progressBar);
      }

});
  </script>

Jak widzisz rozwiązałem to zadanie na tablicach. Twoje rozwiązanie miało jedną, zasadniczą wadę - pobierało wartość pierwszego elementu o danej klasie i kolorowało wszystkie progress-bary właśnie na podstawie wartości z 1 elementu. U mnie zauważysz pętle, która pobiera wartość valuenow dla każdego elementu o danej klasie po kolei, przyrównuje czy jest większy, bądź równy 60. Jeżeli tak to dodaje klasę, która zmienia kolor - kolory można też zmieniać tak jak to zrobiłaś u siebie, po prostu do swojego sposobu już się przyzwyczaiłem :) Jeżeli nie jest większy niż 60 to bar dostaje kolor czerwony.

Absolutnie nie jestem żadnym zawodowcem w tej dziedzinie i domyślam się, że moje rozwiązanie też nie jest idealne :D Jeżeli coś jest dla Ciebie dalej niejasne to zapraszam do zadawania pytań - odpowiem w miarę możliwości :D

komentarz 3 lipca 2017 przez pysilla Użytkownik (560 p.)
Bardzo szczegółowo wszystko wytłumaczyłeś, więc wszystko jest jasne! Bardzo dziękuję :) Nie jest to jednak do końca takie rozwiązanie jak chciałam, chociaż i tak satysfakcjonujące. Zależało mi żeby paski zaczynały od tego samego koloru, po czym te które przekraczają wartość 60%, gładko zmieniały kolor na inny. Mimo wszystko dzięki za odzew, bo Twoje rozwiązanie i tak jest  bardzo pomocne :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 170 wizyt
pytanie zadane 8 października 2020 w HTML i CSS przez napoludniestad.pl Użytkownik (960 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 126 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 447 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2016 w HTML i CSS przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)

93,195 zapytań

142,211 odpowiedzi

322,058 komentarzy

62,519 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 3316p. - dia-Chann
  2. 3251p. - Łukasz Piwowar
  3. 3243p. - Łukasz Eckert
  4. 3222p. - CC PL
  5. 3167p. - Tomasz Bielak
  6. 3157p. - Łukasz Siedlecki
  7. 3133p. - rucin93
  8. 3110p. - Maurycy W
  9. 3028p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 2992p. - Mikbac
  11. 2490p. - Marcin Putra
  12. 2467p. - Michał Telesz
  13. 2427p. - Michal Drewniak
  14. 2372p. - Anonim 3619784
  15. 1949p. - rafalszastok
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...