• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wordpress czy pisanie od zera ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,810 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2017 w HTML i CSS przez Ziwer Nowicjusz (200 p.)
Witam, mam pytanko odnośnie pisania stron internetowych. Zauważyłem, że większość stron jest robiona w  CMS. Czym się sugerować przy wyborze między CMS a pisaniem od zera ? Niedawno skończyłem stronę dla znajomego który prowadzi małą firmę i pisałem ją od zera. Warto napisać od początku używając np. Wordpressa ? Czy można napisaną stronę samemu przenieść do jakiegoś cms ?

Pozdrawiam.
1
komentarz 19 grudnia 2019 przez pvalue Dyskutant (8,720 p.)
twój wybór. Szczerze widziałem, dużo stron w wordpressie i moze 3 mi się podobały, reszta jest nie dopracowana najczęściej i mało zoptymalizowana. Jeżeli bierzesz się za programowanie od 0 CMS'a. Musisz liczyć się conajmniej z poznaniem modelu MVC oraz jakimś frameworkiem dla początkujących Kohana dla profesjonalistów Symfony (juz jest 5) a najlepsze rozwiązania szyte na miarę czyli własny lub agencyjny framework, ale to już wyższa szkoła programowania stron.
komentarz 19 grudnia 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

widziałem, dużo stron w wordpressie i moze 3 mi się podobały

Użyty CMS nie ma nic do designu strony.

wyższa szkoła programowania stron.

Nie taka znowu wyższa szkoła programowania...
https://www.udemy.com/course/object-oriented-php-mvc/

Wordpress jest dziurawy, z wydania na wydanie coraz bardziej opasły i łapie co chwilę robaki.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 2 lipca 2017 przez jpacanowski

Są strony które nie potrzebują systemu zarządzania treścią (CMS), np. jakieś strony wizytówki itp. A już na pewno nie jest do tego potrzebny Wordpress. Wordpress to wielka kobyła, często potrzeba tylko 15% z tego co ten CMS oferuje. Siłą napędową tego CMS jest tylko liczba wtyczek na ten system, gdyby nie to, to wszyscy z pewnością zaczęli by pisać od początku coś normalniejszego. Jednak, jakby nie było, jest to najpopularniejszy CMS. Możesz oczywiście napisać własny lekki CMS i opierać na tym rozwiązaniu mniej zaawansowane strony. Ja napisałem całkiem niezły bardzo lekki system, wciąż go ulepszam i staram się na nim opierać pomniejsze strony. Jeśli mój system doczeka się w przyszłości obsługi wtyczek to myślę o całkowitej przesiadce. A wtyczki będą rozwijane według tego co w danej chwili będzie potrzeba.

W końcu koniec z używaniem PHP podczas podpinania szablonu pod CMS, czyli mieszania jednego z drugim, i koniec z tym dziadowskim API. Odrobina wysiłku, i...

{% for post in posts %}
   <h2>{{post.title}}</h2>
   <time>{{post.datetime}}</time>
   <div>{{post.content}}</div>
{% endfor %}

I teraz pani Krysia potrafi nawet podpiąć swój szablon pod CMS...

komentarz 2 lipca 2017 przez niezalogowany
Możesz to rozwinąć ?
komentarz 2 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Konkretne pytanie proszę... ;)
komentarz 2 lipca 2017 przez niezalogowany
Coś o tym systemie.
komentarz 2 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Maksymalnie prosty CMS napisany w Laravel 5.4...
+1 głos
odpowiedź 2 lipca 2017 przez niezalogowany
Wordpress lub w ogóle CMS będzie przydatny kiedy planujesz często dodawać treści na stronę lub coś zmieniać. Na przykład kiedy piszesz bloga albo masz rozbudowaną platformę jak sklep czy portal. Jeśli chcesz, żeby użytkownicy się logowali na Twojej stronie też możesz użyć CMSa.

Jeśli ma być to prosta stronka np. wizytówka lub inna tego typu mało treści mało "wodotrysków", mało funkcji na spełniać lepiej napisać ją samemu.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,360 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,630 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2017 w Systemy CMS przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 1,679 wizyt

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...