• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[KURS] Tworzenie gry przeglądarkowej - #3 Obsługa bazy danych

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+11 głosów
1,127 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2015 w Nasze projekty przez Geek Pasjonat (19,660 p.)

Cześć :)

Wrzuciłem właśnie na blog Devcorner trzeci odcinek z serii tworzenia gry przeglądarkowej. W tym odcinku stworzymy bazę danych w mySQL wraz z użytkownikiem oraz klasę, która obsłuży zapytania do bazy danych.

Wpis znajduje się pod tym linkiem.

Zapraszam :)

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
Mam do ciebie pytanie jak zrobiles ten takijaby edytor kolorujacy składnie podanego tam kodu?
komentarz 4 czerwca 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)

Wtyczka Crayon Syntax Highlighter pod Wordpressa :)

komentarz 4 czerwca 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
dzieki wielkie
+1 głos
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (606,240 p.)
  • Przy id warto od razu dorzucić atrybut unsigned. Wówczas zasięgu nie będą nam bez sensu ograniczać liczby ujemne
  • username powinno być kluczem UNIQUE (chyba że lubisz mieć dwóch userów o tej samej nazwie w bazie ;))
  • email tylko 25 znaków? Mój ma już 22… A zgodnie z RFC może mieć do 255 znaków
  • password 20 znaków… chyba nie chcesz go przechowywać CZYSTYM TEKSTEM? W dzisiejszych czasach to przecież bluźnierstwo. Każdy system po prostu musi odpowiednio hashować hasła - zwłaszcza, że w PHP od tego jest duet password_hash + password_verify
  • Czemu nie korzystasz z prepared statements? Wówczas zamiast zabaw z real_escape_string operowałbyś na samym zapytaniu. I jest to metoda zalecana o wiele bardziej niż escape'owanie
  • Czemu mysqli? Jeśli by zastosować w zapytaniach ogólnie przyjęte zasady SQL to przy PDO można by to minimalnym nakładem środków przenieść na np. PostgreSQL.
  • getConnection chyba powinno działać jak singleton. W Twoim wypadku każde wywołanie tej metody zwróci nam nowe połączenie z bazą - a raczej nie tego chcemy
  • selectBySQL - liczyłem na ORM-a ;) A przynajmniej na coś takiego, jak przy update i delete
  • Doświadczenie nauczyło mnie, że jeśli jest szansa pojawienia się znaków Unicode (np. polskich), to strlen lubi pokazywać dziwne rzeczy - stąd warto bawić się z mb_strlen (to samo dotyczy innych funkcji dla stringów)

Troche czepianie się na siłę, ale okej - odpowiem. Ta tabela została utworzona główie do testów klasy i będzie modyfikowana w odcinku o rejestracji i tam też nastąpi dokładne jej omówienie. Podobnie będzie też lekcja typowo o bezpieczeństwie. Nie chce wrzucać od razu abosulutnie wszystkiego, ponieważ nikt by tak długiego wpisu nie przeczytał albo jednostki by przeczytały.

Przyjąłem taki sposób tłumaczenia tego i będę to kontynuował. Ale za wyczerpujący wpis i tak dziękuje :)

komentarz 4 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (606,240 p.)
Jeśli będzie oddzielny odcinek o bezpieczeństwie, to ok. Niemniej już teraz bym to w tekście zaznaczył - uwierz mi, że znajdą się osoby, które ochoczo wykorzystają skrypt na tym etapie, na którym jest obecnie ;)
Zaznaczyłem. Dzięki :)
komentarz 5 czerwca 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Zapisuj sobie te uwagi :-) zawsze pozniej mozesz zrobic wpis w ktorym bedzie refactoring tego na pdo ormy itd wlacznie z composerem :-) Nikt sie tu nie czepia, Tomasz zrobil dobry CR i tyle, a to jest fajna sprawa bo i doswiadczeniami sie wymienil z nami wzzystkimi :-D, Dobrze mowie Tomaszu ? :-)
komentarz 5 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (606,240 p.)
Jakubie? To do mnie?
komentarz 5 czerwca 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 5 czerwca 2015 przez efiku
Przepraszam :-/ Zrobilem edit. Hmm Cos mi telefon nie ogarnia tego pola tekstowego :|
komentarz 5 czerwca 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Jestem zawsze otwarty na uwagi, ale to nie jest finalna wersja ani tej klasy, ani tabeli users, więc większość uwag jest po prostu nie na miejscu :)
+1 głos
odpowiedź 5 czerwca 2015 przez err0r Obywatel (1,520 p.)
fajny kurs, czekam na więcej.
+1 głos
odpowiedź 13 czerwca 2015 przez makoso Mądrala (7,380 p.)

Powodzenia :) 
Moja wiedza wiele mniejsza ale równolege także tworzę grę chcę zrobić coś w stylu plemion :)

Podobne pytania

+8 głosów
3 odpowiedzi 600 wizyt
+10 głosów
5 odpowiedzi 1,369 wizyt
+11 głosów
3 odpowiedzi 9,544 wizyt

93,191 zapytań

142,206 odpowiedzi

322,041 komentarzy

62,518 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 2817p. - dia-Chann
  2. 2769p. - Łukasz Piwowar
  3. 2759p. - Łukasz Eckert
  4. 2738p. - CC PL
  5. 2704p. - Tomasz Bielak
  6. 2678p. - Łukasz Siedlecki
  7. 2666p. - rucin93
  8. 2584p. - Adrian Wieprzkowicz
  9. 2536p. - Mikbac
  10. 2485p. - Marcin Putra
  11. 2418p. - Michal Drewniak
  12. 2239p. - Michał Telesz
  13. 2156p. - Anonim 3619784
  14. 1733p. - rafalszastok
  15. 1650p. - Mariusz Fornal
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...