• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena Coaching'u

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+2 głosów
391 wizyt
pytanie zadane 29 czerwca 2017 w Offtop przez Bondrusiek Maniak (61,440 p.)
Witam serdecznie,

jakie jest wasz zdanie na temat coachów. Ostatnio przeglądając YT zauważyłem polskich coachów, którzy wykładali swoje mądrości a na trybunach pełen komplet widzów. Ceny z tego co widzę bardzo wysokie. Krótko streszczając mówią że zawsze i wszędzie możesz wszystko oraz musisz zasuwać 24h/dobę. Jeden z polskich couchów mówił że za pomocą hipnozy wyleczył raka.Stąd teraz doprecyzuje pytanie : czy kołczing(tzw trener osobisty) to nauka czy szamanizm.Ewentualnie może być to hochsztaplerstwo(tzn. szukanie naiwnych ludzi) i tworzenie jakiegoś rodzaju kultu Ciekawi mnie Wasze zdanie gdyż wiem, że na forum jest bardzo dużo logików i racjonalistów.

Pozdrawiam

4 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

Jeden z polskich couchów mówił że za pomocą hipnozy wyleczył raka.

Naprawdę po tym zdaniu masz jeszcze jakiekolwiek wątpliwości co do kołczingu? 

komentarz 30 czerwca 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,440 p.)
Bardziej od tego wyleczenia przerażająca jest ilość osób na wykładach. Kołcz Matusz Grzesiak do tego uleczenia programowania neurolingwistycznego

https://www.tygodnikpowszechny.pl/grzesiak-czyni-cuda-146428

. Teraz się oczywiści odcina od tej metody. Oczywiście ja nie wierzę w ten coaching(w tym to wyleczenie ;)) tylko się dopytywałem na tle forum. Źle mnie zrozumiałeś. Osobiście ten coaching porównałbym do sekty/kult. W tym że dawniej tego typu grupy ukrywały się po piwnicach a teraz siedzą na salach wykładowych. Jedno co się nie zmieniło to jelenie, które w to wierzą.

Dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam
komentarz 30 czerwca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Statystycznie pokonują raka najczęściej ci co się nie poddają i mają w sobie energię typu "nie umrę i koniec, bo chcę jeszcze coś osiągnąć w życiu". A umierają najczęściej ci co się od razu poddają psychicznie. Nawet lekarze ci powiedzą, że to czy ktoś pokona raka zależy najczęściej od pacjenta. Sam to też widziałem na własne oczy. Nawet w medycynie chińskiej znane jest, że ciało jest zależne od umysłu. Taka hipnoza mogła np. zmienić całkowicie mindset pacjenta...
komentarz 30 czerwca 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,440 p.)

Hey,

wydaje mi się że Twoja statystyka jest trochę subiektywna. Najczęściej raka w zależności od typu(np.złośliwy) pokonuję się dzięki szybkiemu zdiagnozowaniu i podjętemu leczeniu. Wiadomo, że nowotwór to nie przelewki i podejście w chorobie jest ważną rzeczą.Należy się nie poddawać. W trudnościach poznajemy się na bliskich co jest ważne.

Taka hipnoza mogła np. zmienić całkowicie mindset pacjenta...

Nawet jeśli to prawda to aby tego dowieść najlepiej było przeprowadzić jakiś eksperyment na większej grupie ludzi i zaobserwować zależności. Taka forma leczenie to homeopatia, która wykorzystuje naiwność ludzi.

edycja 30 czerwca 2017 przez jpacanowski
Ja jednak wierzę akurat bardziej w chińską medycynę, medycynę holistyczną, niż w zachodnią medycynę na której potężne koncerny farmaceutyczne zarabiają potężne pieniądze i raczej nie liczę na to że pozwolą na przeprowadzenie takich eksperymentów i będą forsować ciężką chemię od której wypadają włosy. I mam też na ten temat wyrobione zdanie, bo od kiedy wyprowadziłem się od rodziców z domu (15 lat temu?) to od tamtego czasu nie byłem ani razu u ani jednego lekarza i ani razu nie byłem na nic chory. Nie wiem nawet co to chorobowe. Interesuję się nawet medytacją, relaksacją... Mam powód ku temu aby na pewno takiego gościa nie nazwać szarlatanem, a w ostateczności przemilczeć temat jeśli czegoś nie wiem. Fakt, może i jest oszustem, ale może i nie. Ale nie ciągnijmy tego tematu, bo to się źle skończy ;D
+4 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2017 przez niezalogowany

Jeden z polskich couchów mówił że za pomocą hipnozy wyleczył raka.

Stąd teraz doprecyzuje pytanie : czy kołczing(tzw trener osobisty) to nauka czy szamanizm.

Idiotyzm.

Statystycznie pokonują raka najczęściej ci co się nie poddają i mają w sobie energię typu "nie umrę i koniec, bo chcę jeszcze coś osiągnąć w życiu". A umierają najczęściej ci co się od razu poddają psychicznie. Nawet lekarze ci powiedzą, że to czy ktoś pokona raka zależy najczęściej od pacjenta. Sam to też widziałem na własne oczy. Nawet w medycynie chińskiej znane jest, że ciało jest zależne od umysłu. Taka hipnoza mogła np. zmienić całkowicie mindset pacjenta...
+2 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2017 przez gremlin Dyskutant (7,600 p.)

Nie wiem jak wyglądają te osobiste, bo z tego co wiem coaching to również indywidualne spotkania. Ale te grupowe są często mocno nastawione na zysk i powierzchowność dając jedynie krótkotrwałą motywację do działania. I nie sądzę, że wynika to zawsze ze złych intencji samych coachów choć pewnie i tak się zdarza, lecz z samej metody. Po prostu nie da się zmienić nawyków ludzi czy zrobić z nich osoby z nadmiarem energii do pozytywnego działania ani też dać im 'narzędzi' (jak jest to często określane) które sprawią, że odniosą oni sukces podczas jednego a nawet cyklu szkoleń.

Z braku takich możliwości każde szkolenie jest tylko 'drogą do sukcesu' i wymaga kolejnych i kolejnych co sprawia, że ludzie po jakimś czasie czują się (moim zdaniem słusznie) oszukani i zmanipulowani, bo wszystkie te szkolenia najwięcej zdają się dawać samemu coachowi. Stąd też część tych osób widząc ten 'sukces' bijący i promieniujący od stojącego na piedestale nauczyciela również pragnie odnaleźć się w tym temacie (często będąc ku temu nakłaniani). Tworzą oni własne szkolenia na temat osiągania sukcesu (pomimo, że takiego nie doznali), na temat podrywania czy pewności siebie.

Niektóre z tych wypełnionych sal to osoby które wcale za to nie płaciły, lecz tacy coache zostali wynajęci przez firmę lub zaproszeni przez koła naukowe czy władze uczelni.

Nie wkładałbym jednak wszystkich coachów do jednego worka, ale lepiej uważać na puste obietnice wielkiego sukcesu czy nabycia umiejętności podrywania itp. (a nawet wmawianej konieczności pożądania tych cech czy umiejętności).

Pozdrawiam złowieszczo. angel

+1 głos
odpowiedź 29 czerwca 2017 przez Kuba Pytel Użytkownik (760 p.)
Nie wiem jak to wygląda na youtube ale sądząc po zwiększającej się popularności coachingu w różnych korporacjach, firmach,(nawet są takie kierunki na studiach) sądzę że jest to sensowne i pomaga ,choć w ten przypadek z rakiem nie wierzę.

PS: W pewnym sensie naiwność jest pożądana w hipnozie jak i coachingu, efekty wtedy są o wiele lepsze :)

Podobne pytania

93,160 zapytań

142,173 odpowiedzi

321,896 komentarzy

62,489 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 453p. - Marcin Putra
  2. 453p. - dia-Chann
  3. 447p. - Łukasz Piwowar
  4. 443p. - CC PL
  5. 431p. - Łukasz Eckert
  6. 428p. - rafalszastok
  7. 423p. - Michal Drewniak
  8. 423p. - Adrian Wieprzkowicz
  9. 418p. - rucin93
  10. 410p. - Piotr Aleksandrowicz
  11. 408p. - ksalekk
  12. 402p. - Mariusz Fornal
  13. 401p. - Dawid128
  14. 383p. - Hubert Chęciński
  15. 340p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...