Nie jestem pewien w jakim kontekście o to pytasz (bo znaczenie samych słów domyślam się że już sprawdzałeś) ale repozytoria (potocznie w skrócie repo) to jak by foldery projektów w systemie kontroli wersji git. Nie ma sensu żebym to głębiej objaśniał jeśli nie znasz samego gita - zacznij więc np od tego tu https://git-scm.com/book/pl/v1/Pierwsze-kroki-Wprowadzenie-do-kontroli-wersji . Natomiast co do zależności to prawdopodobnie spotkałeś się z tym przy pliku konfiguracyjnym projektu (package.json) - jest to lista wszystkich bibliotek i narzędzi jakich dany projekt używa. Gdy instalujesz do projektu np ESLinta to pojawi się on w części 'dependencies' (a dokładniej akurat ten powinien być w devDependencies) wraz z numerem zainstalowanej wersji.
A może chodzi o repozytoria i zależności w Linuxie?
Dlatego zaznaczyłem że po jednym słowie nie powiem jednoznacznie ale podałem, moim zdaniem, najbardziej podstawowe i popularne znaczenia Sądząc po pytaniu raczej czegoś takiego trzeba by się spodziewać.
93,605 zapytań
142,530 odpowiedzi
322,999 komentarzy
63,095 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj