• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Papier, kamien, nozyce problem

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
402 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2017 w C i C++ przez maniek358257 Początkujący (290 p.)
Witam, napisałem swój pierwszy program(grę) papier kamień nożyce do 3 wygranych. Niestety gra cały czas się zapętla i nie wyświetla mi danego tekstu gdy wygram 3 razy, lub gdy to komputer wygra pierwszy 3 razy, w czym jest problem?


#include <iostream>
#include<windows.h>
#include<cstdlib>
#include<time.h>
#include<stdio.h>

using namespace std;
int strzal, mojaliczba, ile=0, ilee=0;
int main()
{
    cout << "Let's get ready to rumble !!!" << endl;
    Sleep(1000);
    system("cls");
    cout<< "Witaj w legendarnej grze: kamien, papier, nozyce !"<<endl<<endl;
    cout<<"1 to kamien"<<endl;
    cout<<"2 to papier"<<endl;
    cout<<"3 to nozyce"<<endl<<endl;


    while((ile!=3)||(ilee!=3))
    {


cout<<"Wybierz swoja cyfre i zmierz sie z Mankiem:"<<endl;

cin>>strzal;

srand(time(NULL));
mojaliczba=rand()%3+1;


cout<<mojaliczba;


if((strzal==1)&&(mojaliczba==1))
{   system("cls");
    cout<<"Wybrales kamien, Maniek tez wybral kamien, tym razem remisujesz przyjacielu."<<endl;

}

if((strzal==1)&&(mojaliczba==2))
{   system("cls");
    cout<<"Wybrales kamien, Maniek wybral papier, tym razem to Maniek cie wyjebal. "<<endl;
ilee++;
}

if((strzal==1)&&(mojaliczba==3))
{   system("cls");
    cout<<"Wybrales kamien, Maniek wybral nozyce, tym razem wygrywasz kajdaniarzu."<<endl;
ile++;
}

if((strzal==2)&&(mojaliczba==1))
{   system("cls");
    cout<<"Wybrales papier, Maniek wybral kamien, tym razem wygrywasz kajdaniarzu."<<endl;
ile++;
}

if((strzal==2)&&(mojaliczba==2))
{   system("cls");
    cout<<"Wybrales papier, Maniek tez wybral papier, tym razem remisujesz przyjacielu."<<endl;

   }


    if((strzal==2)&&(mojaliczba==3))
{   system("cls");
    cout<<"Wybrales papier, Maniek wybral nozyce, tym razem to Maniek cie wyjebal. "<<endl;
ilee++;
}

 if((strzal==3)&&(mojaliczba==1))
{   system("cls");
    cout<<"Wybrales nozyce, Maniek wybral kamien, tym razem to Maniek cie wyjebal. "<<endl;
ilee++;
}

 if((strzal==3)&&(mojaliczba==2))
{   system("cls");
    cout<<"Wybrales nozyce, Maniek wybral papier, tym razem wygrywasz kajdaniarzu."<<endl;
ile++;
}

 if((strzal==3)&&(mojaliczba==3))
{   system("cls");
    cout<<"Wybrales nozyce, Maniek tez wybral nozyce, tym razem remisujesz przyjacielu."<<endl;

}



    }

    if(ile==3)
    {  system("cls");
        cout<<"Pokonales Manka i cala jego armie. GRATULUJE MISZCZU :D"<<endl;
    }
    if(ilee==3)
    {   system("cls");
        cout<<"Przegrales frajerze, to Maniek na zawsze bedzie twoim mistrzem. Idz zlozyc mu   poklon ty maly, maly hejterze ty."<<endl;
    }
system("pause");
    return 0;
}



1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 28 czerwca 2017 przez niezalogowany
Problem tkwi w warunku pętli while
komentarz 28 czerwca 2017 przez maniek358257 Początkujący (290 p.)
edycja 28 czerwca 2017 przez maniek358257
Dalej nie wiem czemu nie zadziałało to z lub(||), ale rozwiązałem swój problem działa z i (&&). Tylko dając while(ile!=3&&ilee!=3) powinno się zapętlać, aż ile osiągnie 3 i ilee osiągnie 3, a to działa tak że gdy jedno z nich osiąga 3 to pętla się kończy, dlaczego?
komentarz 28 czerwca 2017 przez niezalogowany
Dobrze działa, bo: jeżeli (ile != 3 oraz ilee !=3 ) to wykonuj pętlę, jeżeli jeden z tych warunków przestanie być prawdziwy to ją zakończ

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 556 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2018 w C i C++ przez Sharkerrro Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 99 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 377 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...