• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Czy uczyć się całej biblioteki do jednego małego projektu ?

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
202 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2017 w C i C++ przez RodziekQ Nowicjusz (120 p.)
zamknięte 27 czerwca 2017 przez Eryk Andrzejewski
Pisze właśnie keyloggera i chciałem by wysyłał e-mail z logami na skrzynkę ale nie wiem skąd znaleźć materiały do nauki, wiem że będę potrzebował WinSocket ale czy uczenie się całej biblioteki jest warte tego ? Czy raczej powinienem szukać gotowego rozwiązania i tylko zrozumieć ten konkretny algorytm odpowiedzialny za wysyłanie e-maila ? (Co szczerze jest ciężkie bez znajomości reszty biblioteki)

Ostatnio również do projektu - cheata, potrzebowałem rysowania text-u na okienku innego programu gdzie wyczytałem iż najlepiej użyć DirectaX 3D i czy uczenie się całego directa (ponieważ konkretnego algorytmu który rysuje znaleźć nie mogłem) jest sensowne ? Ponieważ myślę że w przyszłości nie będzie mi to przydatne, a nauka tego zajęła by mi prawdopodobnie dużo czasu który "zmarnuje" na poznanie zasad działania gotowych funkcji których użyję tylko do namalowania prostgo textu 2D.
komentarz zamknięcia: Łamanie regulaminu - działania mogą prowadzić do popełnienia przestępstwa
2
komentarz 27 czerwca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Rozumiem, że może prowadzić do popełnienia przestępstwa, ale nie musi. Przecież to nie jest tak, że jak ktoś napisz keyloggera to od razu jest jakimś przestępcą, może po prostu chce poszerzyć horyzonty, popracować w cyberbezpieczeństwie. Firmy produkujące oprogramowanie antywirusowe mają działy (zazwyczaj kilkuosobowe) mające za zadanie próby "oszukania" antywirusów. Nie po to, aby później dostarczyć tego exploita do jakiegoś północnokoreańskiego hakera, ale po to, aby móc ulepszać oprogramowanie i zwiększyć poziom bezpieczeństwa.

Sam kiedyś napisałem keyloggera, ale nigdzie go nie wypuściłem, po prostu udało mi się napisać coś, co działa (co nie było trudne przy braku antywirusa na win 7) i była to satysfakcja. Myślę, że w tym pytaniu nie było nic złego...

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 czerwca 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
A jaki problem znaleźć w dokumentacji interesującą Cię funkcję/metodę ? Można też iść na łatwiznę i poszukać gotowego przykładu użycia kodu w zasobach internetu (w niektórych dokumentacjach takie są).
+1 głos
odpowiedź 27 czerwca 2017 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
To trochę jak uczenie się całego języka, żeby przetłumaczyć jedne słowo. Nie ma sensu. Szukaj w dokumentacji funkcji, która do tego służy albo googluj jak to zrobić.
+1 głos
odpowiedź 27 czerwca 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

  (...) potrzebowałem rysowania text-u na okienku innego programu gdzie wyczytałem iż najlepiej użyć DirectaX 3D

A nie wystarczy GDI i jego funkcja DrawText? smiley

komentarz 29 czerwca 2017 przez RodziekQ Nowicjusz (120 p.)
Przy użyciu GDI napisy migotały a gdy w miejsce starego textu na tej samej pozycji rysowało sie inny tekst to nakładały się na siebie
komentarz 29 czerwca 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Musiałbyś mieć dostęp do obsługi WM_PAINT, żeby napisy nie migotały. Co do nakładania się napisów: trzeba wymusić odmalowanie tła przed rysowaniem nowego tekstu (np. RedrawWindow). Chociaż takie rysowanie z innego procesu zawsze będzie obarczone pewnymi problemami.

Podobne pytania

+3 głosów
4 odpowiedzi 423 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 642 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 306 wizyt
pytanie zadane 17 października 2017 w C i C++ przez Czarus0 Obywatel (1,040 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...