• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Formularz nie zapamiętuje danych wiadomości.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
111 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2017 w PHP przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Cześć, mam pewien problem z zapamiętywania danych z formularz. 

Textarea nie zapamiętuje danych pomimo ich wprowadzenia.

<?php

	session_start();
	
	if (isset($_POST['email']))
	{
		//Udana walidacja? Załóżmy, że tak!
		$wszystko_OK=true;
		
		//Sprawdź poprawność nickname'a
		$nick = $_POST['nick'];
		
		//Sprawdzenie długości nicka
		if ((strlen($nick)<3) || (strlen($nick)>20))
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_nick']="Nick musi posiadać od 3 do 20 znaków!";
		}
		
		if (ctype_alnum($nick)==false)
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_nick']="Nick może składać się tylko z liter i cyfr (bez polskich znaków)";
		}
		
		// Sprawdź poprawność adresu email
		$email = $_POST['email'];
		$emailB = filter_var($email, FILTER_SANITIZE_EMAIL);
		
		if ((filter_var($emailB, FILTER_VALIDATE_EMAIL)==false) || ($emailB!=$email))
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_email']="Podaj poprawny adres e-mail!";
		}
		
		//Sprawdzenie wiadmoscie
        $massage = $_POST['massage'];
		if ((strlen($massage)<3) || (strlen($massage)>200))
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_massage']="Wiadmość jest zbyt krótka.";
		}
        
        
		//Czy zaakceptowano regulamin?
		if (!isset($_POST['regulamin']))
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_regulamin']="Potwierdź akceptację regulaminu!";
		}				
        
        $timestamp = time();
        $datum = date("Y-m-d H:i:s",$timestamp);
		
		//Zapamiętaj wprowadzone dane
        $_SESSION['fr_nick'] = $nick;
		$_SESSION['fr_email'] = $email;	
        $_SESSION['fr_massage'] = $massage;	
		if (isset($_POST['regulamin'])) $_SESSION['fr_regulamin'] = true;
		
		require_once "connect.php";
		mysqli_report(MYSQLI_REPORT_STRICT);
		
		try 
		{
			$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
			if ($polaczenie->connect_errno!=0)
			{
				throw new Exception(mysqli_connect_errno());
			}
			else
			{
				

				//Czy nick jest już zarezerwowany?
				$rezultat = $polaczenie->query("SELECT id FROM uzytkownicy WHERE user='$nick'");
				
				if (!$rezultat) throw new Exception($polaczenie->error);
				
				$ile_takich_nickow = $rezultat->num_rows;
				if($ile_takich_nickow>0)
				{
					$wszystko_OK=false;
					$_SESSION['e_nick']="Istnieje już gracz o takim nicku! Wybierz inny.";
				}
				
				if ($wszystko_OK==true)
				{
					//Hurra, wszystkie testy zaliczone, dodajemy gracza do bazy
					
					if($polaczenie->query("INSERT INTO uzytkownicy VALUES (NULL, '$nick', '$email', '$massage', '$datum')"))
					{
						$_SESSION['udanarejestracja']=true;
						header('Location: index.php');
					}
					else
					{
						throw new Exception($polaczenie->error);
					}
					
				}
				
				$polaczenie->close();
			}
			
		}
		catch(Exception $e)
		{
			echo '<span style="color:red;">Błąd serwera! Przepraszamy za niedogodności i prosimy o rejestrację w innym terminie!</span>';
			echo '<br />Informacja developerska: '.$e;
		}
		
	}
	
	
?>

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	<title>Osadnicy - załóż darmowe konto!</title>
	<script src='https://www.google.com/recaptcha/api.js'></script>
	
	<style>
		.error
		{
			color:red;
			margin-top: 10px;
			margin-bottom: 10px;
		}
	</style>
</head>

<body>
	
	<form method="post">
	
		Nickname: <br /> <input type="text" value="<?php
			if (isset($_SESSION['fr_nick']))
			{
				echo $_SESSION['fr_nick'];
				unset($_SESSION['fr_nick']);
			}
		?>" name="nick" /><br />
		
		<?php
			if (isset($_SESSION['e_nick']))
			{
				echo '<div class="error">'.$_SESSION['e_nick'].'</div>';
				unset($_SESSION['e_nick']);
			}
		?>
		
		E-mail: <br /> <input type="text" value="<?php
			if (isset($_SESSION['fr_email']))
			{
				echo $_SESSION['fr_email'];
				unset($_SESSION['fr_email']);
			}
		?>" name="email" /><br />
		
		<?php
			if (isset($_SESSION['e_email']))
			{
				echo '<div class="error">'.$_SESSION['e_email'].'</div>';
				unset($_SESSION['e_email']);
			}
		?>
        
        	Wiadomość: <br /> <textarea type="text" value="<?php
			if (isset($_SESSION['fr_massage']))
			{
				echo $_SESSION['fr_massage'];
				unset($_SESSION['fr_massage']);
			}
                ?>" name="massage" /></textarea><br />
		
		<?php
			if (isset($_SESSION['e_massage']))
			{
				echo '<div class="error">'.$_SESSION['e_massage'].'</div>';
				unset($_SESSION['e_massage']);
			}
		?>
		
		
		<label>
			<input type="checkbox" name="regulamin" <?php
			if (isset($_SESSION['fr_regulamin']))
			{
				echo "checked";
				unset($_SESSION['fr_regulamin']);
			}
				?>/> Akceptuję regulamin
		</label>
		
		<?php
			if (isset($_SESSION['e_regulamin']))
			{
				echo '<div class="error">'.$_SESSION['e_regulamin'].'</div>';
				unset($_SESSION['e_regulamin']);
			}
		?>	
		
		
		<br />
		
		<input type="submit" value="Zarejestruj się" />
		
	</form>

</body>
</html>

Czy ktoś wie w czym jest problem? Inne pola formularz pamiętają wprowadzone dane.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2017 przez surfeliza Stary wyjadacz (11,260 p.)
wybrane 26 czerwca 2017 przez Paweł123
 
Najlepsza

Zapamiętuje tylko nie wyświetla, bo textarea domyślny tekst ma pomiędzy znacznikiem <textarea>Domyślny</textarea>, a nie w atrybucie value.

komentarz 26 czerwca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Poprawiłem kod. Nadal nie działa.

	Wiadomość: <br /><textarea <?php
			if (isset($_SESSION['fr_massage']))
			{
				echo $_SESSION['fr_massage'];
				unset($_SESSION['fr_massage']);
			}
                ?> name="massage" /></textarea><br />
		
		<?php
			if (isset($_SESSION['e_massage']))
			{
				echo '<div class="error">'.$_SESSION['e_massage'].'</div>';
				unset($_SESSION['e_massage']);
			}
		?>
		

Dobrze poprawiłem go?

komentarz 26 czerwca 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)

Raczej tak:

<textarea><?php cos tam ?></textarea>

 

komentarz 26 czerwca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Właśnie mam tak zrobione i nie działa.
komentarz 26 czerwca 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
Nie masz tak zrobione, przyjrzyj się dokładnie. Tekst ma być między tagami, a wstawiłeś go do tagu otwierającego.
komentarz 26 czerwca 2017 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

A no tak. Nie zauważyłem. Dzięki yes

+2 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
Textarea nie posiada takich atrybutów jak type i value, wartość ustawiasz poprzez wstawienie jej między tagi.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,198 wizyt
–1 głos
2 odpowiedzi 270 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2016 w HTML i CSS przez mach Użytkownik (700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 186 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2019 w PHP przez Anetka Początkujący (260 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...