• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

tworzenie bloga i podstron z wykorzystaniem php i mysql

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,162 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2017 w SQL, bazy danych przez yyno0 Nowicjusz (120 p.)
w 3 odcinku kursu html była mowa o tworzeniu podstron z wykorzystaniem php i przechowywaniu wpisów z bloga w bazie danych mysql.

czy było to wytłumaczone w którymś z filmów na kanale? jeśli nie, to znacie inne tutoriale do tego?

 

poza tym, żeby nie robić osobnego posta, jak zrobić, by strona skalowała się na różnych monitorach? w sensie, jak zrobiłam na górze pasek z menu, który zamuje 100% szerokości, ale między logiem, a zakładkami jest margines 1000px, to na monitorze w rozdzielczości 4k też będzie miał 1000px?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Piksel pikselowi równy jak masz 1000px to czy to 800x600 czy też 4k ekran odległość będzie taka sama.

Co do podstron musisz podobnie jak logowanie. Wtedy tworzysz np.: post.php?id=1 i ztablicy get pobierasz id i z bazy pobierasz post z id 1.
komentarz 25 czerwca 2017 przez yyno0 Nowicjusz (120 p.)
a da się zrobić tak, by strona skalowała się na różnych monitorach (w 2 odcinku kursu html, chyba była o tym mowa, ale nic nie było wytłumaczone, w następnych odcinkach też nic)? albo te odległości ustawić w jakiś inny sposób, nie pixelami? próbowałam %, ale nie działało
komentarz 25 czerwca 2017 przez yyno0 Nowicjusz (120 p.)
ok, w sumie problem z pixelami już rozwiązałam, a z php i mysql jeszcze poszukam. może uda mi się wywnioskować coś z tych filmów, które są na kanale
komentarz 25 czerwca 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)

Kod wygląda tak:

$post = $_GET["url"];
$pol = new mysqli("localhost", "root", "", "zss janow");
	if($rezultat = $pol->query("SELECT * FROM `posty` WHERE ID='$post'"))
	{
		if($rezultat->num_rows >0)
		{
			$a = $rezultat->fetch_assoc();
			echo $a["Kontent"]
		}
	}

 

komentarz 25 czerwca 2017 przez yyno0 Nowicjusz (120 p.)
dzięki!
0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2017 przez niezalogowany

czy było to wytłumaczone w którymś z filmów na kanale? 

Raczej nie

jeśli nie, to znacie inne tutoriale do tego? 

Nie, ale jestem w stanie sobie wyobrazić że potrafisz bez problemu znaleźć coś podobnego sam w sieci, np:

poza tym, żeby nie robić osobnego posta, jak zrobić, by strona skalowała się na różnych monitorach? 

Nie twóz stron używając px, a raczej %

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 471 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2016 w SQL, bazy danych przez bugs55 Obywatel (1,090 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 137 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2017 w PHP przez nielotweb Bywalec (2,240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 207 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2019 w PHP przez kingkushlee Gaduła (3,960 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...