• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Interfejs w jave - pola i metody

Object Storage Arubacloud
0 głosów
234 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2017 w Java przez ewazdomu Początkujący (320 p.)

Witam, po rozdziale kursu związanego z interfejsami dostałem takie pytanie sprawdzające wiedzę:

Interfejs w javie charakteryzuje się tym:
A) można w nim definiować stałe

B) można w nim definiować metody

C) może dziedziczyć po klasie

D) może być typu final

No i nie wiem co jest poprawne, a jest tylko jedna poprawna odpowiedź. Odpowiedź C i D są oczywiście niepoprawne, ale A i B są chyba, że coś źle rozumiem. Taki kod jest poprawny i odpowiedź A i B są poprawne

public interface Test{
	public final String x = "X";
	
	public void dance();
}

Czy przez metodę w tym pytaniu rozumiemy metodę z ciałem, z jakąś implementacją?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 czerwca 2017 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
Wydaje mu sie ze odpowiedz A jest dobra. Jesli mamy byc aptekarsko dokladni to definicja metody jest rownowazna jej implementacji. A interfejs ma tylko deklarace tych metodu.  Cos Jak plik naglowkowy w cpp
0 głosów
odpowiedź 1 lipca 2017 przez Tymon Owczarek Nowicjusz (240 p.)

Wydaje mi się że własciwe sa A i B biorąc pod uwage jave 8 i słowo kluczowe default

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 620 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2018 w Java przez itcloud Gaduła (3,380 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,629 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2015 w Java przez rubesom Obywatel (1,690 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 98 wizyt

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...