• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Ajax nie pobiera danych z serwera CGI na pythonie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
181 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2017 w Sieci komputerowe, internet przez Dorota95 Nowicjusz (210 p.)
zamknięte 24 czerwca 2017 przez Dorota95

Witajcie

Po utworzeniu i uruchomieniu prostego serwera CGI za pomocą pythona nie wiem dokładnie jak uruchomić na nim strone html. Udało się uruchomić hello world ale to był plik z rozszerzeniem py. Próbowałam już w kod strony html przekształcać na pythona, ale chyba coś idzie nie tak bo przeglądarka próbuje mi pobrać plik zamiast go wyświetlić. Nie mogę również nawiązać połączenia z serwerem, za pomocą ajaxa. Ale połączenie jest generowane ze strony której na serwerze nie ma, a więc nie wiem czy jest to wgl możliwe?

Wklejam kod Ajaxa

Znajduje się on w tagu <script> , przed którym umieściłam tag

<script type="text/javascript" src="jquery.js"></scipt>

Plik jquery znajduje się w tym samym katalogu co serwer i strona.

Mój plik z serwerem wygląda następująco:

Natomiast plik info.py który próbuje dokleić za pomocą ajaxa do strony wygląda tak:

Przepraszam za te scr, mam nadzieje że nie będzie to dużym uciążeniem,

Jak mam sprawić żeby to działało? Koniecznie chce użyć ajaxa.
Z góry dziękuje :)

komentarz zamknięcia: Znalazlezione rozwiązanie
komentarz 24 czerwca 2017 przez adrian17 Ekspert (349,240 p.)

Nie mogę również nawiązać połączenia z serwerem, za pomocą ajaxa

Co to znaczy? Co pokazuje log HTTP w przeglądarce?

Ale połączenie jest generowane ze strony której na serwerze nie ma

Co to znaczy? Jeśli HTML i target ajaxa są na innych hostach/portach, to oczywiście musisz dać pełny adres targetu. (a to i tak raczej nie zadziała, przez same-origin policy w przeglądarkach)

A tak ogólnie... z jakiegoś konkretnego powodu chcesz używać skrypty CGI zamiast czegoś bardziej wysokopoziomowego, w stylu flask/django?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 czerwca 2017 przez Ehlert Ekspert (213,900 p.)
edycja 24 czerwca 2017 przez Ehlert

Sprawdź w przeglądarce zakładkę network, bo funkcji wczytaj nie wywołałeaś. cheeky

komentarz 24 czerwca 2017 przez Dorota95 Nowicjusz (210 p.)
Wywołałam funkcje, ale błąd ustąpił po dodaniu folderu cgi w katalogu w którym uruchomiłam serwer. Zmieniłam także handler.cgi_directories =["/cgi"]. W tym katalogu u mieściłam swój plik info.py i Wszystko zadziałało poprawnie. Dzięki za podpowiedzi :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 81 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2018 w C i C++ przez Emil Panecki Bywalec (2,100 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 144 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2020 w PHP przez overcq Pasjonat (22,150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 109 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2019 w PHP przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,185 komentarzy

62,303 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...