• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyświetlanie wszystkich zdjęć z folderu

0 głosów
911 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2017 w PHP, Symfony, Zend przez ShadoWs Bywalec (2,360 p.)

Witam mam problem ze skryptem na wyświetlanie wszystkich zdjęć z folderu. Skrypt 

  <?php
$directory="./img";
$dir=opendir($directory);
 
while($file_name=readdir($dir))
    {
         if(($file_name!=".")&&($file_name!=".."))
        {
	$img = '/img/'.$file_name;
	echo '<img src="'.$img.'" alt="obrazek" />';
	echo ' ';
        }
    }
 
closedir($dir);
 
 
?>

Problem jest w tym że skrypt pobiera pliki z folderu lecz wyświetla tylko ikonkę zniszczonego zdjęcia i alt. Z góry dzięki za pomoc :) 

komentarz 23 czerwca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (10,920 p.)
Pokaż co zwraca konsola
komentarz 23 czerwca 2017 przez ShadoWs Bywalec (2,360 p.)

Zrobiłem to inaczej i działa. Tylko mam pytanie jak dopisać do tego żeby pobierało mi nazwy tych zdjęć.
 

 <?php
$dir = 'img';
$imagesExtensions = array('jpg', 'jpeg', 'gif', 'png');
$files = scandir($dir);
foreach($files AS $file) {
	$fileinfo = pathinfo($file);
	if(is_file($dir.'/'.$file) AND in_array($fileinfo['extension'], $imagesExtensions)) {
		echo '<img src="'.$dir.'/'.$file.'" alt="" />';
	}
}
?>

 

komentarz 23 czerwca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (10,920 p.)
Nie rozumiem, pobierała nazwę zdjęć. Czyli aktualnie ci nie pobiera i ci nie wyświetla ?
komentarz 23 czerwca 2017 przez ShadoWs Bywalec (2,360 p.)
Zdjęcia mi wyświetla. Chce żeby jeszcze wyświetlało nazwę np dom. Czyli jak mam dom.png to pobierało dom i wyświetlało pod zdjęciem :D
komentarz 23 czerwca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (10,920 p.)
Już masz tą nazwę w zmiennej $file, daj pod spodem echo '<p>'.$file.</p>;
komentarz 23 czerwca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (10,920 p.)
Nie czekaj ty w $file masz nazwa plus rozszerzenie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 czerwca 2017 przez ShadoWs Bywalec (2,360 p.)
<?php
$dir = 'img';
$imagesExtensions = array('jpg', 'jpeg', 'gif', 'png');
$files = scandir($dir);
foreach($files AS $file) {
    $name = str_replace('.jpg', '', basename($file));
    $fileinfo = pathinfo($file);
    if(is_file($dir.'/'.$file) && in_array($fileinfo['extension'], $imagesExtensions)) {
        echo '<img src="'.$dir.'/'.$file.'" alt="" />';
        echo '<div class="bol">'.$name.'</div>';
    }
}
?>

Zrobione :D
komentarz 13 czerwca 2018 przez Ciastek Nowicjusz (100 p.)
Cześć, mam pytanko, mam pliki jpg w folderze i ten skrypt faktycznie pobiera mi na stronie nazwy i je wyświetla, ale nie chce wyswietlić zdjęć, w czym mogę mieć problem? dodam że rozmiar zdjęć zmniejszyłem.

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 100 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 70 wizyt
pytanie zadane 15 września 2018 w C# i .NET przez Cacu003 Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 57 wizyt
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

66,400 zapytań

113,161 odpowiedzi

239,543 komentarzy

46,665 pasjonatów

Przeglądających: 168
Pasjonatów: 4 Gości: 164

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...