• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Strona portfolio ocena

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
1,167 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2017 w Nasze projekty przez Yiome Obywatel (1,000 p.)

Witaj.

Obecnie tworzę stronę, będącą punktem zbiorczym dotychczas zrealizowanych przeze mnie projektów. Link do niej w moim hipotetycznym CV miałby posłużyć przyszłemu hipotetycznemu pracodawcy w ocenie moich możliwości. Nie zrealizowałem żadnych projektów komercyjnych, pomyślałem iż lepiej coś pokazać niż nic nie pokazać.

I tutaj pojawiasz się Ty, ktoś kto nie jedną stronę internetową widział, osoba którą proszę o pomoc w ocenie wyglądu oraz kodu strony, ktoś kto może mi powiedzieć co należało by zmienić aby strona nie wywoływała odruchu wymiotnego.

Proszę :-)

Strona portfolio: http://yiome.16mb.com/pl/card

Kod (głównie zwykły html css i js): https://github.com/theYiome/card

Linki do wersji angielskiej oraz LinkedIn jeszcze nie działają, nie mają gdzie linkować.

3
komentarz 23 czerwca 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
O panie, oczopląs. Stonuj to jakoś, bo idzie się pociąć.
komentarz 23 czerwca 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

Tak swoją drogą ta strzałka po kliknięciu w jakiś twój projekt powinna być chyba w drugą stronę smiley

1
komentarz 23 czerwca 2017 przez Yiome Obywatel (1,000 p.)
Spróbuje coś z tym zrobić, jednak nie wiem gdzie mnie moje spaczone wyczucie stylu zaprowadzi :-)

8 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 23 czerwca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
#interesujeMnieTylkoKod #toRadyNieOcena

Nie ma tagu main. Jest on dość istotny, chyba najważniejszy wśród tagów html5, tagi meta,br,link, img itd. od html5 nie muszą mieć / na końcu, to nie żaden błąd, ale skoro to wprowadzili to chyba należy to wprowadzić. Powinieneś przyśpieszyć trochę ładowanie strony, polecam zminimalizować pliki css (są do tego programy) i połączyć je w jeden. I coś z tym zdjęciem. Ja mam neta dychę. A strona ładowała "się wieczność" jak na realia internetowe. Ale tak po za tym jest chyba okej.

A i co do grafiki, jak dla mnie za intensywne kolory, wyszukaj sobie też paletę łączenia kolorów, bo te średnio do siebie pasują. Przynajmniej jak dla mnie, ale ja jestem bezguściem. Pozdrawiam :)
1
komentarz 23 czerwca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
A i jeszcze jest taki efekt, jak bym był na przybliżeniu, to trochę odpychające, jak by była niedostosowana do desktopa :D
komentarz 23 czerwca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
Na wersji mobilnej jest trochę lepiej, ale daje jest trochę ten efekt.
komentarz 23 czerwca 2017 przez Yiome Obywatel (1,000 p.)
Tag main dodany, aczkolwiek nie wiem czy na pewno w dobrym miejscu.

/ na końcach usunięte

Spróbuję skompresować tego css gdy strona będzie już w zadowalającym stanie. Podejrzewam iż to wolne ładowanie spowodowane jest hostingiem "za darmo, bez reklam", ale go też zamierzam zmienić przy zmianie domeny na bardziej przyjazną.

Dzięki za pomoc :)
komentarz 24 czerwca 2017 przez Dzemtenjem Bywalec (2,660 p.)
Co do hostingu, to jeżeli robisz projekt tylko w css/html/js to możesz wrzucić na github pages. W skrócie:

Tworzysz branch o nazwie 'gh-pages', wrzucasz ją na githuba poprzez 'git push origin gh-pages' i po chwili stoi Twoja strona pod linkiem 'twój_nick.github.io/nazwa_repo'
komentarz 24 czerwca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)

Dzemtenjem nie robiłem tego, ale jeśli to tak działa. To rzeczywiście dobry pomysł :) 

 

komentarz 24 czerwca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
Tagi HTML5, gdzie zostaną dane, jest "wyczuciem" programisty. Wyjątkiem jest tag main, ma być jeden i ma być główną zawartością.
komentarz 27 czerwca 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Tagi HTML5, gdzie zostaną dane, jest "wyczuciem" programisty. 

Bzdura. Nie po to specyfikacja ma kilkaset stron, żeby je wstawiać "na wyczucie". Większość znaczników ma bardzo dokładnie opisane zastosowanie. 

komentarz 28 czerwca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
oczywiście ;)
+2 głosów
odpowiedź 24 czerwca 2017 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Kolory nie pasują jakoś do siebie (zieleń, niebieski i ten kolor zaznaczenia), są zbyt krzykliwe, co powoduje, że to wygląda jakoś tak...kiczowato (a do tego ten gradient tła sad).

https://coolors.co - dość ciekawe narzędzie pozwalające dobrać nawet dobrą paletę barw dla elementów strony.

Poza tym, pierwsze, co rzuca się w oczy, kiedy odwiedza się stronę, to "Website in English". Da się przekierować na inną stronę na podstawie języka przeglądarki (jeżeli nie, to niech ktoś mnie poprawi), co byłoby na pewno wygodniejsze. Wtedy mógłbyś dodać jakiś mały przycisk np. w stopce, który pozwoliłby zmienić język manualnie, jeżeli użytkownik by tego chciał.

Za to podoba mi się ten "manewr" z gwiazdką, która jest wyjaśniona zaraz poniżej laugh

1
komentarz 25 czerwca 2017 przez Yiome Obywatel (1,000 p.)

To narzędzie które mi podlinkowałeś pomogło mi wybrać nowy schemat kolorów który dla mnie wydaje się być lepszy od poprzedniego. Słusznie zauważyłeś, że ten pasek zmiany języka nie pasował na górze, teraz gdy go przeniosłem widzę poprawę. Co do przekierowania to taki drobny skrypt jest już zaimplementowany w default.php, to jest http://yiome.16mb.com, gdyż to będzie link który będę przekazywał; ta strona przekieruje do odpowiedniego folderu w zależności od języka przeglądarki.

Dziękuję Ci, bardzo pomogłeś.

+1 głos
odpowiedź 23 czerwca 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

Ja tak tylko zerknąłem na projekt "kulka" i się zdziwiłem. Niby ES6, niby nowe konstrukcje a o addEventListener to nie wiesz  wink

komentarz 23 czerwca 2017 przez Yiome Obywatel (1,000 p.)
Nad tym dziełem jeszcze będę musiał popracować albo usunąć z portfolio. To takie moje pierwsze poważne i nieidealne zderzenie z JavaScript'em.

Swoją drogą wiesz może jak zaimplementować wzór odbicia kulek? Jak może zauważyłeś moja próba skopiowania wzoru z wikipedii nie przyniosła najlepszego rezultatu. One miały się odbijać  :-)

Dzięki za komentarz.
komentarz 23 czerwca 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Poczytaj więcej o kolizjach, jeszcze nie szedłem w tym kierunku, więc nie mogę się wypowiedzieć.
+1 głos
odpowiedź 23 czerwca 2017 przez X3h Dyskutant (9,540 p.)
Na początek zrób prostą oprawę graficzną oraz opisz siebie bardziej dokładnie. Z czasem zauważysz że dodając nowe osiągnięcia zbyt krzykliwy wygląd psuje pierwsze wrażenie.
+1 głos
odpowiedź 24 czerwca 2017 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
Zieleń jest przyjemna, ale nie w takim nadmiarze i intensywności, stonuj to trochę.
+1 głos
odpowiedź 24 czerwca 2017 przez EdeX Mądrala (5,110 p.)
edycja 24 czerwca 2017 przez EdeX

1.Stonuj kolory (Proste jest ładne)

2.Znaczniki html5

3.Przy wyślij dodałbym cursor: pointer;

4.Przy napisach dodałbym cursor: default;

5.Jakaś interakcja z zdjęciem była by ciekawa

6.Troszke inaczej bym zrobiłbym kontakt i niepotrzebne jest czerwone zaznaczenie

7.Ocena ogólna: takie 5 z dużym minusem laugh

komentarz 25 czerwca 2017 przez Yiome Obywatel (1,000 p.)
Kolory są teraz bardziej stonowane, trzeci i czwarty punkt także załatwiony.

Dziękuję Ci za czas i pomoc.
+1 głos
odpowiedź 24 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Skoro to stronka dla potencjalnych pracodawców to proponuję:

  1. wprowadzenie własnej walidacji formularza zamiast walidacji HTML5 aby indywidualnie ostylować komunikaty i pokazać tym samym, że umiesz zrobić zarówno walidację, jak i rozmieszczać dynamiczne informacje dla użytkownika,
  2. rezygnację z jQuery dla tak prostej stronki i napisanie tego w czystym JS. Dla mnie dużym plusem byłoby napisanie tego w JS zamiast jQuery, bo wychodzę z założenia, że jak ktoś zna dobrze czysty język (JS) to bibliotek nauczy się bardzo szybko, a w drugą stronę to różnie to bywa, tyczy się to też ajax (może być zarówno XMLHttpRequest jak i owinięcie tego w Fetch, a jeśli doczytałbyś o JS Promise to już w ogóle super :). Tym bardziej, że "kulki" napisałeś z użyciem ES6 więc bez problemu dasz radę z portfolio :)

Co do grafiki to się nie wypowiadam bo dostałeś już trochę uwag/propozycji zresztą jest to kwestia bardzo subiektywna.

0 głosów
odpowiedź 27 czerwca 2017 przez kordix Gaduła (3,910 p.)
Chętnie znalazłbym jakiś kompromis pomiędzy klasycznymi stronami "header,  margin auto, menu po lewej i trochę miejsca na treść pośrodku" a rozmaszystymi "przewijasami" które teraz są zarombiście ultra modne.  Teraz nietaktem jest brak wyrąbanego zdjęcia - slajda zajmującego cały monitor na dzień dobry. Założę się za 2-3 lata będą się smiali z tych "przewijasów".

Podobne pytania

+6 głosów
14 odpowiedzi 1,541 wizyt
pytanie zadane 9 września 2015 w Nasze projekty przez 01993Pablo Użytkownik (810 p.)
+5 głosów
13 odpowiedzi 971 wizyt
pytanie zadane 6 września 2015 w Nasze projekty przez supersmok25 Użytkownik (510 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 452 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2019 w Nasze projekty przez Dawid_Predecki Obywatel (1,610 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,638 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...