• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Message Boxy w Builderze - 2 opcje

0 głosów
64 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2017 w C i C++ przez kroljulian2048 Początkujący (250 p.)
edycja 22 czerwca 2017 przez kroljulian2048
Witam, mam pytanie. Programuję teraz obiektowo w C++ Builderze. Piszę program "Notatnik". Chciałbym jak najbardziej upodobnić ten mój Notatnik do tego windowsowego. Gdy wybieram Plik>Nowy, cy też plik zakończ, to jest info "Czy zapisać zmiany?" czy coś takiego. Niestety, gdy próbuję to zaimplementować do mojego programu:

if (Application->MessageBox("Czy zapisać zmiany?" , "Potwierdź" , MB_YESNOCANCEL | MB_ICONQUESTION)==IDYES)

 {
                Zapisz1Click(MainMenu1);
                tresc->Lines->Clear();
                nazwapliku=""
 }

else if (Application->MessageBox("Czy zapisać zmiany?" , "Potwierdź" , MB_YESNOCANCEL | MB_ICONQUESTION)==IDNO)

{

                tresc->Lines->Clear();

                nazwapliku=""

}

To w przypadku opcji "Nie" lub "Anuluj" muszę klinąć 2 razy, tzn. gdy wybiorę np. "Nie", to żeby to "Nie" faktycznie się zrobiło to muszę kliknąć na nie 2 raz? Czy jest w Builderze jakiś sposób, żeby robić to tak jak w Notatniku windowsowym? z góry dziękuję za odpowiedź :)
komentarz 22 czerwca 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
P.S. odpuść sobie buildera
komentarz 22 czerwca 2017 przez kroljulian2048 Początkujący (250 p.)
A właśnie że nie odpuszczę. Chcę lepiej umieć i rozumieć programowanie.
komentarz 22 czerwca 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Nie chodzi mi o programowanie tylko o Buildera, który jest bardzo przestarzały i lepszą opcją jest np. Qt Creator
komentarz 22 czerwca 2017 przez j23 VIP (103,060 p.)
Odpuszczać sobie nie musisz. Ważne, żeby ten Twój C++ Builder miał wsparcie dla standardu (co najmniej) C++11.
komentarz 22 czerwca 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Nie ma bo nie jest wspierany od wielu lat i ma bardzo, bardzo małe możliwości w porównaniu do Qt
komentarz 22 czerwca 2017 przez j23 VIP (103,060 p.)
Jak nie jest wspierany od wielu lat, jeśli wersja 10.1 jest z 2016 roku? Z tymi bardzo małymi możliwościami też bym nie przesadzał, bo to i owo tam jednak jest. Dla początkującego aż nadto.

Z czasów, kiedy korzystałem z C++ Buildera, pamiętam, że miał całkiem niezły i stabilny debuger (czego nie można było powiedzieć o tym z MinGW).
komentarz 22 czerwca 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Tylko, że od wersji 6 jest on płatny? A Qt, które jest bezpłatne ma od niego większe możliwości, lepszą dokumentację i większe community
komentarz 22 czerwca 2017 przez j23 VIP (103,060 p.)
A to są już inne kwestie. OP używa (i chce używać) C++ Buildera. No i OK. Ważne, żeby używał w miarę możliwości najnowszych wersji środowiska. Uczenie się języka na kompilatorach sprzed kilkunastu lat to nieporozumienie.
komentarz 22 czerwca 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Tylko, że żeby używać nowego buildera musi dużo zapłacić dość dużo, a wątpię, że będzie chciał. A builder 6 to porażka. Niech lepiej nauczy sie qt, a nie marnuje czas na buildera.
komentarz 22 czerwca 2017 przez j23 VIP (103,060 p.)
Nie wiem, czy szóstka to porażka, czy nie, bo moja przygoda z C++ Builderem skończyła się na piątce, ale wiem jedno - ta wersja środowiska, a dokładniej kompilator, jest po prostu stara i nieaktualna. I dlatego nie ma sensu jej używać. Ale jeśli jest w posiadaniu nowszej wersji ze wsparciem C++11 i wyżej, to niech sobie jej używa, jeśli chce.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 czerwca 2017 przez j23 VIP (103,060 p.)
edycja 22 czerwca 2017 przez j23

Musisz kliknąć dwa razy, bo masz tam dwa wywołania metody MessageBox. Po co?

 

int res = Application->MessageBox("Czy zapisać zmiany?" , "Potwierdź" , MB_YESNOCANCEL | MB_ICONQUESTION);

switch(res)
{
case IDYES:
	Zapisz1Click(MainMenu1);
	tresc->Lines->Clear();
	nazwapliku="";
	break;

case IDNO:
	tresc->Lines->Clear();
	nazwapliku="";
	break;
}

 

komentarz 22 czerwca 2017 przez kroljulian2048 Początkujący (250 p.)
Wielkie dzięki, j23! Twoja odpowiedź było bardzo pomocna. A i przy okazji zreflektowałem się, że po "nazwapliku=""" nie ma średnika :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 205 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2016 w C i C++ przez Hacper Gaduła (4,420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 84 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 77 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2015 w C i C++ przez Shiro Stary wyjadacz (10,040 p.)
Porady nie od parady
Odznacz odpowiedź zieloną fajką, jeśli uważasz, że jest ona najlepsza ze wszystkich i umożliwiła ci rozwiązanie problemu.Najlepsza odpowiedź

64,051 zapytań

110,441 odpowiedzi

231,298 komentarzy

47,818 pasjonatów

Przeglądających: 265
Pasjonatów: 14 Gości: 251

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...