• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Pomoc przy dodaniu loga dl Mirosław Zelent

Object Storage Arubacloud
0 głosów
320 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2017 w HTML i CSS przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
zamknięte 22 czerwca 2017 przez intoksynator

Hej, mam projekt od p. Zelenta, tylko teraz zamiast tego imienia i nazwiska chciałbym dodać logo które będzie w wymiarach na te dwa niebieskie kwadraty aby było schludnie, narazie jak robiłem to mi się to mega rozjeżdża.

Pomógłby mi ktoś z tym? Znacznie przyspieszy mi to dalsze rozwinięcie strony. Dziękuje bardzo

   <- tak teraz wygląda a chciałbym dodać logo które znajduje się poniżej

http://fotowrzut.pl/BA2MQQB0Y8

Jakich użyć cssów do wrzucenia tego zdjęcia, bo te classy sa jakieś inne i klasa #logo w niej nic nie moge zmieniać.


        <div id="zegar">12:00:00 </div>
        <div style="clear:both;"> </div>
    </div>

body
{

    background-color: #303030;
    color: #ffffff;
    font-family: 'Lato', sans-serif;
    font-size: 20px;

}

#container {

    width: 1000px;
    margin-left:auto;
    margin-right:auto;

}

.rectangle {

    width:960px;
    margin:20px;
    text-align:center;
}

 Dziękuję z góry, jakoś się odwdzięczę.

komentarz zamknięcia: rozwiazane
2
komentarz 21 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

urzyć 

ehh...

Kod wrzucaj w bloczki do tego przygotowane w edytorze posta.

bo te classy sa jakieś inne i klasa #logo w niej nic nie moge zmieniać

#logo to nie klasa ale identyfikator ID. Klasy oznacza się jako .logo (kropka). Poczytaj sobie o selektorach CSS i unikaj stylowania po ID, chyba, że robisz to w pełni świadomie zdając sobie sprawę z obliczania wagi poszczególnych selektorów.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 czerwca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
wybrane 21 czerwca 2017 przez intoksynator
 
Najlepsza

Normalnie wrzucasz to, jako <img> do diva #logo i później w CSS chyba musisz się pobawić rozmiarami img, żeby sobie dopasować ;)
Poza tym to logo chyba, jako png powinno. Tzn tła nie powinno mieć, bo inaczej na stronie będziesz miał biały prostokąt pod logo.

codepen

komentarz 21 czerwca 2017 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
Dzięki Ci!

Jak dam jako PNG to nie będzie tego białego mówisz tła?
1
komentarz 21 czerwca 2017 przez niezalogowany
O ile to będzie PNG bez tła. Po prostu .jpg nie zapisuje przezroczystości. Musisz tło zrobić przezroczyste i zapisać w .png.
komentarz 22 czerwca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

właśnie dostałeś wytlumaczenie ;)
jak zamienisz sobie to Twoje logo.jpg na logo.png to nic nie da, bo nadal masz białe tło. Ale chyba lepiej by wyglądało bez tła.
więc zrób tak, jak GenerałXavi napisał ;)

komentarz 22 czerwca 2017 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
Koleżanko mam właśnie czarne tło i poprzez gimpa nie chce się usunąć zaznacza się tylko środek obrazka tak jakby nie było tła, zobacz sama jeśli masz chwilkę

http://fotowrzut.pl/ATMA84C4PO
komentarz 22 czerwca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
ale skąd wziąłeś to czarne tło?
w ogóle poza tym czarnym to masz jeszcze mimo wszystko białe tło w środku logo.

Ty sam sobie takie logo tworzyłeś?
Bo ja nie mam takiej wiedy o GIMPie czy PS, żeby Ci pomóc. Dlatego, jak tworzyłeś je sam to chyba nie zejdzie aż tak dużo czasu ze stworzeniem nowego bez tła.
komentarz 22 czerwca 2017 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
na zamówienie od grafika wysłał mi takie i wlasnie w jpg.

nie poprawi mi już, dlatego chciałbym żeby to jakoś usunąć
1
komentarz 22 czerwca 2017 przez niezalogowany

To pozdro dla "grafika". :D

zaznacza się tylko środek obrazka

Więc jak Ci się zaznaczy środek obrazka, to weź opcję zaznaczanie i kolejno: odwrotność/odwrócenie - coś takiego. Wtedy Ci zaznaczy to co jest na zewnątrz.

Kolejno wybierz przezroczystą gumkę i usuń wszystko co Ci zaznaczyło.

Na sam koniec zapisz w png z opcją przezroczystości.  

0 głosów
odpowiedź 21 czerwca 2017 przez SeriGog Obywatel (1,510 p.)

Witam :)

Użyj do tego znacznika

<img>

. Wysokość i szerokość loga ustaw sobie dodając atrybuty width, height, Możesz też wystylizować w css

Jeżeli masz białe tło na obrazku. Usuń go za pomocą np. gimpa n yt znajdziesz wiele poradników jak to zrobić, a i ważne żeby było to rozszerzenie .png

Pozdrawiam :D

0 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2017 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
http://fotowrzut.pl/ATMA84C4PO

Proszę, tutaj obraz PNG ale mam czarne tło , gdy robię to w gimpie poprzez różdżkę to usuwa mi środek obrazu a tła jakby nie pokazywało,  pomógl by ktoś usunąc to czarne tło które jest niepotrzebne dla tego obrazka?

 

dzięki i jeszcze raz sorki za kłopot
komentarz 22 czerwca 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
komentarz 22 czerwca 2017 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
Bóg zapłać

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 446 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2018 w HTML i CSS przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 443 wizyt
+3 głosów
2 odpowiedzi 493 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...