• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyrażenie regularne nie działa

Object Storage Arubacloud
0 głosów
284 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2017 w JavaScript przez ASido Użytkownik (510 p.)

Witam,

Mam za zadanie napisać krótki program usuwający wszystkie cyfry z danego stringa. Napisałem takie oto coś i nie działa prawidłowo. Wydaje się, że z jakiegoś powodu nie działa wyrażenie regularne. O co może chodzić?

 

function stringClean(s){ 
  return s.replace(/[0-9]/,"");
}

 

komentarz 19 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Jeśli faktycznie chodzi o same cyfry to odpowiedź została udzielona. Chyba, że masz usunąć nie tylko cyfry ale w ogóle wszystkie liczby, to wtedy sprawa robi się bardziej skomplikowana i potrzeba nico innego regexp.

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 19 czerwca 2017 przez ASido
 
Najlepsza

Brakuje Ci flagi /g w wyrażeniu. Czyli:

s.replace(/[0-9]/g,"")

Jest natomiast krótszy sposób, użycie tokena \d - czyli "każda cyfra", również z flagą /g:

s.replace(/\d/g,"")

P.S. Do trenowania regex polecam stronę: https://regex101.com/

+3 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Zapomniałeś o dodaniu flagi /g - która pozwala na zamianę wszystkich liczb na puste stringi, a nie tylko jednego

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 212 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2021 w Python przez TeaCup Obywatel (1,370 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 240 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2021 w Inne języki przez Gucci Gaduła (4,580 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 505 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...