• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ winapi się nada?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
3,068 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2017 w C i C++ przez xEwald Początkujący (420 p.)
Witam! Od jakiegoś czasu uczę się języka c++, niestety nudzi mnie już tworzenie aplikacji konsolowych, spytałem się znajomych którzy piszą w tym języku, i polecają mi "winapi" niestesty nie wiem jak tego używać oraz czy jest to dobre? Chcialbym robić proste aplikacje, tylko zeby nie były w konsoli z windowsa, z góry dziękuje za opisanie winapi oraz podanie innego, lepszego "programu" oraz za podanie jakieś dokumentacji.

Pozdrawiam!

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Windows API jest bardzo fajne, ale pamiętaj że twoja aplikacja już nie będzie wtedy multiplatformowa.

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-WinAPI-C++/167

Jeśli interesuje cię multiplatformowość, czyli że twoja aplikacja będzie działała na Windowsie, Linuksie, Maku itp. to zainteresuj się frameworkiem Qt dla C++.

komentarz 17 czerwca 2017 przez xEwald Początkujący (420 p.)
A Ty co polecasz?
komentarz 17 czerwca 2017 przez xEwald Początkujący (420 p.)
Posiadam codeblocks,w poradniku jest opisany program DEV-C++, zmienić?
komentarz 17 czerwca 2017 przez obl Maniak (51,280 p.)
To chyba nie do końca tak, bo np. jak napiszesz program w Qt Creatorze to musisz kod skompilować pod Windowsem żeby na nim działało i pod Linuksem żeby działało na Linuksie. Z resztą nie zawsze jest tak różowo z tą multiplatformowością bo niektóre rzeczy działają inaczej na Windowsie a niektóre inaczej na Linuksie więc siłą rzeczy czasami nie da się napisać jednego wspólnego kodu do skompilowania na Windowsa i Linuksa Mimo wszystko Qt pod Linuksem jest ok, ale pod Windowsem nie udało mi się tak skompilować mojego programu (z wrzuceniem do niego odpowiednich bibliotek) tak, żeby działał na innym kompie bez zainstalowanego Qt w systemie.
komentarz 17 czerwca 2017 przez Pajdas Mądrala (5,930 p.)
Środowisko jest nieistotne, w tym kursie nie ma zbyt dużo poruszania się po środowisku, tylko pisanie kodu. Osobiście odradziłbym WinAPI z tego względu, że nie znajdziesz pracy gdzie będzie to potrzebne, WinAPI jest tylko na Windowsa, a na Windowsie wszyscy piszą w C#.

Jeżeli interesują cię właśnie takie aplikacje okienkowe to dobrym wyborem byłoby się przerzucić na C#, ale jeżeli chcesz zostać przy C++ to zainteresuj się albo Qt albo idź w innym kierunku - gry 2d. Na początek dobrym wyborem będzie SFML, jeżeli ten temat ci się spodoba, to spróbujesz OpenGl albo DirectX.
komentarz 17 czerwca 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

(...) ale pod Windowsem nie udało mi się tak skompilować mojego programu (...) tak, żeby działał na innym kompie bez zainstalowanego Qt w systemie.

Jeśli łączysz Qt dynamicznie, a robisz to, bo wymaga tego darmowa licencja, to skąd to zdziwienie, że bez odpowiednich dll-ek program Ci nie działa?

Osobiście odradziłbym WinAPI z tego względu, że nie znajdziesz pracy gdzie będzie to potrzebne,

Jakby miał patrzeć pod tym względem, to generalnie powinien odpuścić sobie C++ i zająć się HTML-em i JavaScriptem (no i może jeszcze Java).

 

Rzeźbić okienek w WinAPI nie ma co, bo są darmowe biblioteki dla C++, które pisanie aplikacji okienkowych w znacznym stopniu upraszają.

komentarz 17 czerwca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 17 czerwca 2017 przez jpacanowski

Windows API jest dość trudną biblioteką, ale ja lubię takie rzeczy. Wydaje mi się, że dla ciebie są lepsze rozwiązania niż Windows API.

Jeśli miałbym pisać multiplatformowe aplikacje okienkowe to zdecydowałbym się na C#, bo Qt nie przypadło mi do gustu, a Windows API nie jest przenośne.

Zainteresuj się Xamarin Studio - możesz wtedy w C# pisać aplikacje mobilne oraz aplikacje desktopowe, które będą wieloplatformowe. http://www.mono-project.com/docs/gui/gtksharp/

Masz jeszcze do wybory C++Builder, ale przyjmijmy że tego nie napisałem ;)

komentarz 17 czerwca 2017 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Rzeźbić okienek w WinAPI nie ma co, bo są darmowe biblioteki dla C++, które pisanie aplikacji okienkowych w znacznym stopniu upraszają.

...albo wspomniany wyżej C#, który jest pod każdym względem lepszym narzędziem do typowych aplikacji okienkowych.

komentarz 17 czerwca 2017 przez obl Maniak (51,280 p.)
Nie ma żadnego zdziwienia, zdziwienie zaczyna się gdy u siebie program nie działa, więc wrzucam mu brakujące dll-ki i zaczyna działać. Myślę sobie hura! Biorę jeszcze tak na wszelkiego paździocha ten program na inny komp, próbuję odpalić i jakiś dziwaczny komunikat o niepoprawnym punkcie wejścia aplikacji. Zupełnie nie powiązany z typowym dll-kowym komunikatem. Jeżeli tak to ma wyglądać to ja już (pod Windowsem) wolę WinApi i do tego moje programy napisane w WinApi pod Wine uruchamiają się bez problemów na Linuksie .
komentarz 17 czerwca 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
edycja 17 czerwca 2017 przez j23

próbuję odpalić i jakiś dziwaczny komunikat o niepoprawnym punkcie wejścia aplikacji.

Zapewne program kompilowany był na MinGW - z takim komunikatem spotkałem się tylko na programach skompilowanych na tym kompilatorze. Często oznacza to tyle, że brakuje mu jakiejś biblioteki. U Ciebie, podejrzewam, chodzi o biblioteki libstdc++ i inne, które leżą w katalogu bin kompilatora. Trzeba kompilować z opcją -static, ewentualnie dorzucić wymagane biblioteki ze wspomnianego katalogu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 314 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 396 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2020 w C i C++ przez disaster Bywalec (2,120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 526 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2019 w C i C++ przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...