• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JS - exports.number

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
149 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2017 w JavaScript przez Krzysztof Drozdowski Użytkownik (830 p.)

Witam!

W trakcie robienia zadań w js natrafiłem na problem, którego nie mogę zrozumieć - a tym bardziej rozwiązać. Zadanie polegało na stworzeniu funkcji, której argumentem jest string pobierany z pola tekstowego - na podstawie stringa liczona była ilość wystąpień danego ciągu znaków. Zrealizowałem zadanie, rozwiązanie wygląda mniej więcej tak (w dużym uproszczeniu):

function licz_dla_2(){
/*[...]*/
}
function licz_dla_3(){
/*[...]*/
}
function liczba(input_string){
var pierwszy = licz_dla_2();
var drugi = licz_dla_3()

pierwszy + drugi = liczba;
/*[...]*/
return liczba;
}

Chciałem zaznaczyć, że funkcja liczba ma odwołania do funkcji licz_dla_2 i licz_dla_3.

Problem polega jednak na tym, że rozwiązanie tego problemu trzeba przedstawić w postaci:

exports.liczba = function(input_string) {

...

return liczba;

}

Oczywiście najbardziej oczywiste rozwiązanie dla mnie nie zadziałało - podmiany function liczba(input_string) na exports.liczba = function(input_string). Wiem, że służy to do eksportu funkcji/zmiennych do innych skryptów js, ale nie miałem nigdy okazji tego użyć. Szukałem rozwiązania w internecie, niestety nie mogłem znaleźć niczego, co pozwoliłoby mi zrozumieć o co z tym chodzi.

Chętnie poznam rozwiązanie tego problemu. 

Pozdrawiam!

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Na początek proponuję, abyś poczytał sobie artykuły:

http://shebang.pl/artykuly/es6-bez-tajemnic-moduly/

https://stackoverflow.com/questions/42478661/difference-between-export-and-export-default-in-javascript

Jeśli po ich lekturze dalej będziesz miał jakieś pytania co do eksportowania modułów to daj znać, ale myślę, że tam jest wszystko w miarę dobrze opisane.

 

A tak na marginesie to napisałeś:

Zadanie polegało na stworzeniu funkcji, której argumentem jest string pobierany z pola tekstowego - na podstawie stringa liczona była ilość wystąpień danego ciągu znaków. 

czyli chodzi o to, że np. dla ciągu z inputa "to jest dom, ten dom jest duży" chcemy policzyć ilość wystąpień słowa "dom"? Jeśli tak to można to bardzo łatwo załatwić jednolinijkową funkcją wykorzystującą proste wyrażenie regularne. Podpowiem Ci jak jeśli potwierdzisz, że dobrze rozumiem treść zadania.

Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 144 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 326 wizyt
pytanie zadane 15 października 2018 w JavaScript przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 252 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2023 w JavaScript przez Piotrek2713 Mądrala (5,320 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...