• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Proszę o pilną pomoc z projektowaniem obiektowym

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
–1 głos
878 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2015 w C i C++ przez AdrianoVX Nowicjusz (150 p.)

Potrzebuję pomocy z tych zadań, nie wiem nawet jak się do nich zabrać a potrzebuje zrozumieć to na jutro żeby poprawić moją nie korzystną sytuację z programowania. Byłbym nie zmiernie wdzięczny za wykonanie choć parę zadań z tego zdjęcia. Z góry dziękuje ;)

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
https://www.youtube.com/watch?v=oNgs9LeiIqw Ten odcinek według mnie powinien rozwiązać 3/4 twoich problemów, wybacz rozwiązń na tacy podawać się nie powinno, a masz świetną lekcje 30 minutową która pozwoli ci poradzić sobie z tym zadanien, według mnie trochę późno się obudziłeś na robienie tego zadania bo teraz będzie im szybciej tym lepiej, a tam mógłbyś progresywnie tworzyć kod
komentarz 2 czerwca 2015 przez AdrianoVX Nowicjusz (150 p.)
Dzięki właśnie zaczynam oglądać zobaczę co z tego wyjdzie, ale nie liczę na jakieś cuda ;/
komentarz 2 czerwca 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
To według mnie źle liczysz :D Odcinki pana Mirosława są niezwykle łatwe i zrozumiałe, jeżeli nie rozumiesz nie których pojęć według mnie nie ma co się bać. Kanał pana Zelenta uważam za internetową encyklopedię wiedzy w dziedzinie c++, masz problem z obiektowością? Żaden problem, nadrobić to to nie jest problem, problem rodzi się w twojej głowie który towrzy pytanie czy ty serio chcesz tego się uczyć, jeżeli tak przeleć dokładnie kursy pana Z. Obiektowego, jeżeli jego najbardziej nie rozumiesz. Pierwszy odcinek wyjaśnia pięknie co to jest ta obiektowowść, że ona nas wszędzie otacza gdy się pomyśli głębiej.Nie należy się budzić pod koniec dnia, najlepsza praca to jest praca progressywna, nie musisz wszystkiego pisać z głowy, napiszesz kod zapytasz się ludzi (bardzo życzliwych ) na forum gdzie jest błąd, zauważ że każdy ci odrazu pomoże, ale liczą się tutaj chęci do nauki :) Powodzenia w zaliczaniu.
komentarz 6 lipca 2015 przez Porky Obywatel (1,190 p.)
To do szkoły średniej, gimnazjum czy studia ?
komentarz 6 lipca 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Chodzi ci o mnie?  Ja właśnie skończyłem gimnazjum i idę do technikum
komentarz 6 lipca 2015 przez Porky Obywatel (1,190 p.)
Nie, nie chodzi mi o kolegę który trzyma na zdjęciu zagadnienia. Zastaniawiam się do jakiej szkoły potrzebne mu te zagadnienia gimnazjum, srednia czy studia,
+2 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
przywrócone 2 czerwca 2015 przez Radfler

1 i 2. Klasa zawiera polę, czyli jedną zmienną typu int. Konstruktor pownien przyjmować jeden argument typu int i zainicjować nim swoje pole. Powinien się on znajdować się w sekcji publicznej.

class Osoba {

int wiek;

public:

Osoba(int nowy_wiek)
    : wiek(nowy_wiek) { }
};

Do reszty przygotuję Ci tylko wyjaśnienie:

Zrób klasę Auto ze zmiennymi składowymi marka i moc (dwa inty). Powinny być prywatne lub chronione. Te dwie metody to gettery, które powinny zwrócić kopię (lub referencję) do składowych klasy (powinny być publiczne). Nie rozumiem pkt. 4. Chodzi o utworzenie zmiennej typu Auto? Klasa Fiat powinna dziedziczyć z Auto, co wygląda tak:

class Auto { };

class Fiat : public Auto { };

Klasa pochoda dziedziczy pola oraz metody z klasy podstawowej. Co do pkt.7 nie wiem co to jest ta klasa (pierwsze słyszę). W pkt.8 też nie rozumiem, po prostu deklaracja tej metody jest w klasie A? W zadaniu 9 stwórz klasę Punkt z prywatną zmienną 'int x', i zrób dla niej publiczne gettery i settery. Jak wygląda to przypisanie:

Punkt pkt;
pkt.setx(3);

I mam pytanie. To zadanie nie jest przypadkiem z Javy? 'this' w C++ jest wskaźnikiem a nie obiektem...

komentarz 2 czerwca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
4 wychodzi na to, że ma być  pole typu Auto i utworzony z tego obiekt, albo w jakiejś metodzie.. chinski język.

7 to chodzi pewnie o hermetyzację klasy, w sensie etykiety dostępu- pisane znowu  chińskim językiem

8

chodzi zapewne o operator dostępu czyli kropkę,  nic innego nie prychodzi mi do głowy, po prostu kolejny raz chiński język- nie mam pojęcia kto pisał te zadania.
komentarz 2 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
Jest już trochę późno i przestaję myśleć, ale dzięki za poprawienie :) Dziwi mnie tylko to, że jest to zadanie z C++, a w zadaniu ostatnim został użyty zapis 'this.x'. Nie powinno być 'this->x'?
Nie mogę ci odpowiedzieć na to pytanie bo poprostu nie wiem, nie ograniam naszej "bardzo fajnej" pani z programowania ona chyba sama nie wiem co robi...
Możliwe, choć już nie pamiętam, ale google i wszystkie gwiazdy wskazują, że jest to wskaźnik więc jak najbardziej -> chyba, że to java/c# :D
komentarz 2 czerwca 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Spytaj panią w takim razie o co chodziło jej z 4 punktem i napisz nam tu :) Zadania na 15 min ;) 7 na bank chodzi o hermetyzacje czyli protected albo private i gettery, tylko śmiesznie to napisała :D Od razu Ci mówię, że max nie można dostać za to, bo z błędami pisała - chyba, że robi to specjalnie. Zawsze możesz Panią tu zaprosić.
Nie, bo ją zagniemy i będzie musiała na kurs programowania pójść ;D
Co do 8 można sprawdzać czy implementują ten sam interfejs . Zapewne chodzi tu o jakas metode w klasie A np getDate i klasie B uzywamy metody getDate.
IMHO ta odpowiedź powinna zdecydowanie rozwiązać twój problem z zadaniami, masz tu wszystko ;)
EDIT: w 4 celuje że masz utworzyć obiekt klasy Auto ;)
+1 głos
odpowiedź 2 czerwca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)

Te zadania są na jakieś maksymalnie 15 min a  moze i nawet poniżej 10 min.  (Może jakiś błąd byc,bo piszę z palca- brak kompilatora pod ręką, ale sens zachowany.)

Masz 3 pierwsze i rób kolejne

Class Osoba

{
int Wiek;
  Public:
Osoba(int wiek)
{
   this.Wiek=wiek
}
}

2 W sekcji public

3

Class Auto 
{
Private:
 String marka;
 int moc;

Public: 
    Auto (String Marka, int Moc)
{
 this.marka=Marka;
 this.moc=Moc;
}
 String GetMarka()
{
return this.Marka;
}
int  GetPower()
{
return this.moc
}
}

Dzięki za pomoc ;)
Jeżeli to jest c++ to  w tych metodach daj po prostu return moc, return Marka. Bo raz jest to w c++ a raz w javie/c# pisane..

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 805 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 242 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2015 w JavaScript przez blondes Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 466 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2021 w SQL, bazy danych przez Anonek Nowicjusz (120 p.)

93,434 zapytań

142,429 odpowiedzi

322,662 komentarzy

62,798 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...