• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odczyt z pliku

Object Storage Arubacloud
0 głosów
453 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2017 w Java przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)

Czytam książkę Java Podstawy wydanie x i natrafiłem na część poświęconą odczytowi z pliku tesktowego.

W książce jest napisane:

"Aby odczytać dane z pliku, należy utworzyć obiekt Scanner:

Scanner in = new Scanner(Paths.get("mojplik.txt"));

Po wykonaniu tej czynności można odczytać zawartość pliku za pomocą metod klasy Scanner, które były opisywane wcześniej."

Kiedy próbuję to zrobić u mnie na komputerze wyskakuje mi błąd : Error:(10, 22) java: unreported exception java.io.IOException; must be caught or declared to be thrown

Kod całego programu:

package com.company;

import java.nio.file.Paths;
import java.util.Scanner;

public class Main {

    public static void main(String[] args) {

        Scanner in = new Scanner(Paths.get("mojplik.txt"));


    }
}

Co powoduje błąd? Korzystam z IntelliJ IDEA 2017.1.3 na Linuxie Mint.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 czerwca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
wybrane 10 czerwca 2017 przez Sinnley
 
Najlepsza
Scanner musi być zdefiniowany w bloku try
komentarz 10 czerwca 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
W jaki sposób? W książce nie ma na ten temat kompletnie nic. Przynajmniej w tym miejscu gdzie jestem.
komentarz 10 czerwca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
StringBuilder builder = new StringBuilder();
try{
    Scanner in = new Scanner(Paths.get("mojplik.txt"));
    String line;
    while(scanner.hasNextLine()){
        line = scanner.nextLine();
        builder.append(line);
    }
}catch(IOException e){
    System.out.println(e.toString());
}

 

0 głosów
odpowiedź 17 września 2017 przez karol928 Początkujący (320 p.)

W książce nie podają a też miałem z tym problem daltego odświezam, wystarczy IOException, poniżej kod :

 

package execises;


import java.nio.file.Paths;
import java.util.Scanner;
import java.io.IOException;
 
        
public class Exer { 
   public static void main(String[] args) throws IOException{
	   
	   
	   
	   Scanner in = new Scanner(Paths.get("mojplik.txt"));
   
   
   
   
   }
}

 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 560 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2022 w Java przez cfaniaczek Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 513 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2022 w Java przez blofeld Użytkownik (700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 581 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2020 w Java przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...