• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

poprawność kodu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
236 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2017 w PHP przez Jan Patryk Kowalski Obywatel (1,880 p.)

Witam, czy tan kod jest napisany poprawnie?

//polaczenie z db
	require_once("connect.php");
	//tworzenie zmiennych
	$imie = $_POST['imie'];
	$email = $_POST['email'];
	$tresc = $_POST['tresc'];
	//zabezpieczenie
	$conn -> real_escape_string($imie);
	$conn -> real_escape_string($email);
	$conn -> real_escape_string($tresc);
	//zapytanie
	$query = "INSERT INTO `kontakt` (imie, email, tresc) VALUES ('$imie', '$email', '$tresc')";

	if ($conn->query($query) === TRUE) {
		echo "Pytanie zostało wysłane!";
	} 
	else {echo "Błąd!" . $conn->error;}

	$conn->close();

 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Zależy co rozumiesz przez poprawnie. Jest czytelny, ale:

  1. Nie masz pewności czy postem Ci cokolwiek przychodzi.
    if (!empty($_POST)) //nie zaszkodzi
    
  2. Nie masz pewności czy indeksy tablicy post do której się dowołujesz istnieją.
    isset, array_key_exists
  3. Zamiast mysqli polecam PDO
  4. Walidacja:
    - zamiast real_escape_string użyj filter_input, filter_var
    - dodatkowo rzutuj na typ jakiego się spodziewasz
    - w PDO użyj bindParam
  5. Key words lowercase, please.
  6. Popraw klamry w ifie i będzie gicio. wink 
+1 głos
odpowiedź 10 czerwca 2017 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Dodam jeszcze od siebie abyś zapoznał się z PHP-FIG szczególnie PSR-1 i PSR-2 na początek.

http://www.php-fig.org/psr/#accepted

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 313 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2017 w PHP przez Ziuziek Mądrala (5,140 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 376 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2017 w PHP przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 3,204 wizyt
pytanie zadane 14 października 2016 w PHP przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)

92,553 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,534 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...