• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyciąganie rekordów z kilku tabel w bazie danych

Cloud VPS
0 głosów
1,040 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2017 w SQL, bazy danych przez Rafik Obywatel (1,870 p.)

Witam!

Mam bazę danych w której mam kilka tabel chciałbym w jednym zapytaniu ze wszystkich tabel otrzymać wyniki o danym parametrze.

Na przykładzie mam bazę danych gdzie trzymam filmy każda tabela to inny rodzaj filmu( powiedzmy że są 4 tabele: komedia, dokumentalny, scifi, horror)  w tabelach znajdują się takie wartość:

id, sygnatura, tytul, opis, rezyser, oscar 

I teraz chciałbym w jednym zapytaniu z tych wszystkich tabel wyciągnąć filmy które dostały oscara ( oscar = tak) 

dodatkowo chciałbym z tabeli gdzie trzymam ścieżki do zdjęć do tych filmów wyciągnąć zdjęcie o danej "sygnaturze" ale o najmniejszym id.

Tabela od zdjęć: id, sygnatura, lokalizacja

Relacja pomiędzy tabelami z filmami, a zdjęciami  "sygnatura". W tabeli ze zdjęciami dla danej sygnatury może być kilka wpisów (kilka zdjęć) natomiast w tabelach z filmami sygnatura nie powtarza się, może wystąpić tylko raz. 

W przypadku wyciągania informacji tylko dla jednej tabeli i dołączania zdjęcia z drugiej tabeli używałem takiego kodu

SELECT * FROM tabela1 LEFT JOIN tabela2 ON tabela1.sygnatura=tabela2.sygnatura GROUP BY tabela1.sygnatura ORDER BY tabela2.id ASC

Ale nie wiem jak teraz dopisać żeby wyciągnąć wartości z kilku tabel dla określonego parametru. 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2017 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
SELECT * FROM tabela1 
LEFT JOIN tabela2 ON tabela1.sygnatura = tabela2.sygnatura 
WHERE tabela1.XXX = 
GROUP BY tabela1.sygnatura 
ORDER BY tabela2.id ASC

komentarz 8 czerwca 2017 przez Rafik Obywatel (1,870 p.)
no ale tym kodem wyciągnę dane tylko z tabeli 1 i zdjęcia z tabeli 2, a ja bym chciał wyciągnąć dane z tabeli1, tabeli2, tabeli3, tabeli4 i dołączyć do tego zdjęcia z tabeli 5 połączone w relacji poprzez sygnaturę
komentarz 9 czerwca 2017 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
To dodaj sobie więcej LEFT JOIN'ów i warunków WHERE.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 898 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 2,049 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,905 wizyt

93,464 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,844 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...