• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena gry Snake cpp

Object Storage Arubacloud
+1 głos
442 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2017 w Nasze projekty przez MkbewePP Początkujący (330 p.)
hej,

poniżej wstawiam link do githuba z plikiem exe oraz kodem źródłowym c++  jakby komuś chciało się popatrzeć.

https://github.com/Mkbewe/Dokument

Nie za bardzo mam się komu pochwalić więc byłbym wdzięczny za opinie, zarówno o samej grze jak i o kodzie (jesli komuś będzie chciało się zerknąć) . Wiem ze może być trochę nieczytelny.

Przy okazji jak usunąć coś z githuba  ?
komentarz 2 lipca 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
nieżle się napracowałeś ale nie myślisz że warto się przestawić na programy okienkowe?
komentarz 3 lipca 2017 przez MkbewePP Początkujący (330 p.)
Troche mi to zajeło, głównie przez to menu :) miałem nawet dodać wiecej opcji ale już mi sie nie chciało. Co do programów okienkowych to pewnie ze się przestawie ale chce sobie jeszcze troche poćwiczyć w konsoli. Wczora sobie sciągnąłem biblioteke pdcurses i zobacze co ona potrafi a potem spróbuje coś zrobić w SFMLu.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
-zmienne globalne

-komntarze

-osobne pliki

-goto, nigdy przenigdy
komentarz 7 czerwca 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)

Nie rozumiem co ty masz do komentarzy?
 

for(int i = 2; i < std::sqrt(tabSize); i++){
   if(isPrime[i])
      for(int x = i*i; x<tabSize; x+=i)
         isPrime[x] = false;
}

Widzisz taki fragment kodu. Po nazwie tablicy domyślisz się że raczej chodzi o wygenerowanie liczb pierwszych, ale po co poświęcać czas na analizowaniu jakim sposobem jest to wyznaczane, jeżeli nad tym może być komentarz?
 

//Wyznaczanie liczb pierwszych sitem eratostenesa
for(int i = 2; i < std::sqrt(tabSize); i++){
   if(isPrime[i])
      for(int x = i*i; x<tabSize; x+=i)
         isPrime[x] = false;
}

 

komentarz 7 czerwca 2017 przez SebekChlebek Stary wyjadacz (11,290 p.)
Gdzie ty widzisz goto?
komentarz 7 czerwca 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
gotoxy() hehs
komentarz 7 czerwca 2017 przez SebekChlebek Stary wyjadacz (11,290 p.)
Nie przyjrzał się dokładnie. Ludzie są już tak wyczuleni na te goto że nawet w nazwie funkcji ich to razi.
komentarz 7 czerwca 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)

Prao22 dokldanie, ale w c jeszcze ujdzie, funkcja, zmienne same powinny mowic co robia, komentarze sa dla noobow

komentarz 7 czerwca 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)

No ok, to wyobraź sobie że chcesz policzyć drogę obiektu, który porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym.
V0 = 0 m / s.
a = 5 m / s^2.
t = 10 s.
 

float calculateDistance(float v0, float a, float t){
   return v0*t + a*t*t/2;
}

No i ktoś kto analizuje kod, musi sobie to przeanalizować i dojść do wniosku że wykorzystano tutaj taki, a nie inny wzór. No i każdy inteligenty człowiek wyjaśniłby co to za wzór w komentarzu. No chyba że lepiej to zrobić w nazwie funkcji ( ͡° ͜ʖ ͡°) 
Nie wiem co to za tendencja do niepisania komentarzy. No super, fajnie jest pisać kod który nie wymaga komentarzy. Ale chyba jeszcze lepiej pisać taki, który można czytać jak książkę, dzięki komentarzom właśnie.

komentarz 7 czerwca 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
tak to niedzial, przekonasz sie w pierwszej pracy
komentarz 7 czerwca 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
No to wytłumacz mi jak to działa.
komentarz 7 czerwca 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
komentarz 7 czerwca 2017 przez MkbewePP Początkujący (330 p.)

Dzięki za opinie,

Tak jak napisał Knayder nie korzystam z goto tylko z funkcji gotoxy() która ustawia kursor w odpowiednie miejsce.

Jesli chodzi o zmienne globalne uznałem ze bedzie lepiej jak niektóre takie beda zeby ich nie przekazywać do co drugiej funkcji.

Co do rozbicia na kilka plików jak go pisałem to jeszcze nie umiałem.

Wiem ze kod nie jest dobrze skomentowany, postaram sie to poprawic i zaktualizować.

Dodam ze teraz pisze drugiego snake tyle ze staram sie go napisac obiektowo i tam już uzywam podziału na róźne pliki, jak skoncze to go tu wrzuce dla porownania.

0 głosów
odpowiedź 2 lipca 2017 przez MkbewePP Początkujący (330 p.)
Tak jak pisałem w poprzednim poście chciałbym się podzielić nową wersją snake. Zapraszam do zapoznania się z grą i podzielenia sie opinia. Ta wersja jest napisana juz jako tako obiektowo.

https://github.com/Mkbewe/Snake.v.2

Tym razem kod jest tez podzielony na pliki. Dodałem nowy tryb gry i zrobiłem ładniejsza grafike jesli mozna to tak nazwac

Podobne pytania

+3 głosów
2 odpowiedzi 280 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2017 w C i C++ przez Mikusbombro Użytkownik (990 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,142 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2016 w C i C++ przez Rolnik Nowicjusz (220 p.)
+4 głosów
5 odpowiedzi 4,273 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2016 w C i C++ przez Pixel040 Gaduła (3,100 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...