• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Od czego zaczynaliście?

VPS Starter Arubacloud
+19 głosów
1,348 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Witam, tak jak w temacie, jestem ciekawy od czego zaczynaliście swoją przygodę z programowniem? I jak wyglądały wasze pierwsze kroki?

28 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Po prostu mnie zainteresowało programowanie. Ale poza tym, to fajnie żyje taki freelancer. Siedzi sobie w domu przed komputerem o takiej porze doby jak lubi, robi zlecenia i pisze programy... a potem dostaje pieniądze i na tym zarabia. Brzmi kusząco, nie? Zwłaszcza że sam jestem strasznym nołlajfem, całe dnie przed komputerem i jak odchodzę od kompa to tylko do toalety albo do kuchni po jedzenie. Zdecydowałem, że po prostu muszę w przyszłości zawodowo robić coś, co jest pracą zdalną przed komputerem, a z czego da się wyżyć. Bardziej mnie jednak pociągał sam styl życia i pracy niż zarobki :p

Ale sama ciekawość również było. Mam wśród internetowych friendsów kilku takich, co siedzą w temacie. Zawsze mnie ciekawiło co robią. Zacząłem się uczyć C++, najpierw z kursu http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1 potem z innego kursu http://kurs-c-plus-plus.cba.pl/ a potem trafilem na profil pana Mirosława i dalej się uczyłem C++. A potem obczaiłem filmy pana Mirosława dotyczące HTML, CSS, PHP i innych technologii webowych... No i tak jakoś zeszło, uczę się nadal i daleka droga przede mną. Skusił mnie styl życia freelancera, ciekawość oraz - nie zaprzeczę - pewien prestiż i w ogóle fakt że znajomi się tym interesują. A potem jak już zacząłem, to odkryłem w programowaniu wspaniałą pasję. To jest coś wspaniałego, uczy i rozwija (zwłaszcza logiczne myślenie oraz samodzielne wyszukiwanie informacji), a poza tym sprawia przyjemność i satysfakcję że się coś stworzyło od podstaw i jest takie jak się chciało. A pieniądze z tego płynące to również spora zaleta, bo pieniądze to przecież podstawa kapitalizmu. W gruncie rzeczy to same zalety. Zwłaszcza, że fizycznie w ogóle nie męczy a jedynie umysłowo. To dobrze, bo jeśli o sprawność fizyczną chodzi, to ja jestem straszna łamaga. Praca siedząca is a must.

A poza tym jestem też zapalonym graczem i gry komputerowe mnie fascynują. Programowanie to rzecz bardzo blisko gier komputerowych. Kto wie? Może kiedyś też będę tworzył gry? Powstanie jakaś wspaniała gra, a moje nazwisko znajdzie się w creditsach? Bardzo odległe marzenia, ale może mi się uda?

Zacząłem naukę bardzo późno, bo w wieku 17 lat. Było to dokładnie na początku roku 2014. Pod koniec grudnia 2013 wymyśliłem sobie postanowienie noworoczne na rok 2014 że nauczę się programować. 1 stycznia 2014 znalazłem kurs, zainstalowałem Code::Blocks, 2 stycznia stworzyłem pierwszego Hello Worlda... potem już szły kalkulatory, inne programy... jakoś to szło. Teraz mam 18 lat, programowania ucze się ponad rok. Gdybym nie był takim leniwym pasożytem jakim jestem, to bym umiał o wiele więcej w o wiele krótszym czasie, ale postęp i tak jest.

Jedyny mój problem to szkoła. Chodzę do technikum budowlanego, kierunek technik geodeta. Informatykę w planie lekcji, to miałem tylko 1 godzinę tygodniowo w pierwszej klasie (a i tak niewiele zrobiliśmy) a w 2 i 3 (do której obecnie chodzę) nie mam tego w planie poza tzw geomatyką na której co prawda siedzimy przy komputerach ale uczymy się tylko jakichś geodezyjnych programów które mi się raczej nie przydadzą. Czasem się boję, że z programowania to może i jestem dobry, ale odstaję w innych dziedzinach informatyki :D Z matematyki to ja mam natomiast w szkole zagrożenie w każdym niemal semestrze i dlatego za naukę matematyki będę musiał się kiedyś wreszcie zabrać :P Z wyborem szkoly średniej to w ogóle nie trafiłem.
+4 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Ja nadal się uczę, od dziecka interesowały mnie komputery, stąd też wybrałem jako szkołę średnią technikum informatyczne. Mam 19 lat i chyba zmierzam w dobrym kierunku.
+4 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)
Szczerze, u mnie zaczęło się od prostego modowania gier. Prosta podmiana plików w GTA, potem pisanie pluginów do modyfikacji serwera Counter-Strike. Stare dobre czasy kiedy pętla była dla mnie czymś niepojętym. xd
+4 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez nomexus Nowicjusz (220 p.)
Witam. Przygodę z jakimkolwiek programowaniem zacząłem z książką spod skrzydła znanego czasopisma. Jego nazwa zaczyna się na Komputer, a kończy na Świat. Było to dzieło z 2005 roku, którego trzymanie w ręku robiło z ciebie hackera (niestety tylko w oczach znajomych). Szkoda, że teraz przy kompilacji nie pałam takim entuzjajem jak kiedyś. ;)
+4 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Moja przygoda z programowaniem zaczęła się jak miałem 10 lat. Nie rozumiałem co to html, css cokolwiek. Chciałem stworzyć stronę na temat Gothica. No a więc nie znając żadnych języków otworzyłem Worda i zacząłęm pisać, powkleiałem jakieś obrazki, chat pierdyknąłem malując w paint'cie. Powiedziałem sobie że to nie to. Rok później moja ciocia potrzebowała strony internetowej. Oczywiścia moja mama mówi "Mój synek to umie robić, bo on ma same dobre oceny z informatyki!", chyba nie wiedziała że się uczymy excela, worda czy painta. A więc miałem takie "CO ROBIĆ!?". Oczywiście nie zlecili mi tego, i dobrze, ale postanowiłem nauczyć się jakiegoś języka. No a więc wpisałem "Html dla zielonych" i bęk, super poradniki. Pierwsza moja strona jest upamiętniona filmem, na facebooku. Do drugiej w nocy nią robiłem. Super pamiątka. Pamiętam że strony robiłem nie na div'ach a table, to było... Fajne ale nie na dłuższy czas. Kolega mi pomógł ogarnąć div'y i css. Potem nabrnąłem się na poradnik pana Zelenta "C++", a więc napisałem program który oblicza ile możesz jeszcze expić, ile zarobisz golda bijąc te moby, ile Ci zejdzie na expieniu typowy kalkulator do WoW'a. To było dla mnie mega. Ale powiedziałem że nie, konsola to nie dla mnie. Wolę widzieć to w ładnym "stylu", a nie na czarno-białym okienku. A więc języki webowe to jest to. Zainteresowałem się tym tematem. Mam teraz czternaście lat, jeszcze parę lat przedemną, do pracy. Mam nadzieje że w tym czasie nauczę się wszystkiego co mi potrzebne do bycia profesjonalnym webmasterem. I... To tyle. :)
1
komentarz 9 kwietnia 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
Czyżby 2001 rok?
+3 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez daan Pasjonat (17,640 p.)
W gimnazjum pisaliśmy proste strony w html (wtedy wmawiałem sobie, że chcę być grafikiem a kodowanie stron było dodatkiem pozwalającym na użycie moich "dzieł" :D). Później poszedłem do technikum, gdzie poznałem m.in. pascal'a, jave, sql a i tak ostatecznie zacząłem się samodzielnie uczyć C++. Na 1 semestrze studiów pisałem troche w assembly i c#. Aktualnie z ciekawości przerabiam poradniki technologii webowych a moim "głównym" językiem nadal pozostaje c++ :)
+2 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

To było w 2 gimnazjum (rok temu), kiedy z kolegą siedzieliśmy w szkole na sali gimnastycznej na jakimś nudnym apelu, wzięliśmy kawałek kartki i klepaliśmy Hello Worlda w C++ a potem jakieś operacje wejścia/wyjścia. To był mój pierwszy kod. Później już kursy Zelenta, momenty przerwy a teraz dynamiczny Slight Edge'owy rozwój wink

komentarz 6 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Też bardzo chciałbym wdrożyć w swoje życie metodę Slight Edge, ale chyba jest jeszcze we mnie za mało determinacji.
+2 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Mnie od samego początku intersowały komputery a zacząłem może inaczej niż inni - od programu Game Maker. Później stwierdziłem że takie coś to dla mnie znacznie za mało i przeszedłem na prawdziwe programowanie już w C++ a obecnie od dłuższego czasu bawię się technologiami webowymi i chyba to właśnie one najbardziej mi odpowiadają. Teraz uczę się w technikum informatycznym i w przyszłości chciałbym zostać programistą. Mam nadzieję że mi się to uda :D
+2 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez r00t Mądrala (6,960 p.)
Czesc,

Ja zaczynalem od webowki front endu czylu HTML/CSS a pozniej JavaScript (Angular.js i Node.js), pozniej nauczylem sie back endu PHP i MySQL. Pozniej nauczylem sie Pythona i Django oraz Ruby on Rails (to wszystko przy pomocy ksiazek, kursow i tzw bootcampow.

Przygode z programowaniem zaczynalem rok temu wiec nie mam jeszcze duzego doswiadczenia i musze sie caly czas uczyc i doskonalic jednak moge na dziej dzisiejszy smialo zbudowac dosyc skomplikowana aplikacje webowa (jezyk nie ma znaczenia tylko musze sie uczyc frameworkow).

Obecnie ucze sie za C# i Xamarin (to taka cross webowa platforma pozwalajaca tworzyc aplikacje mobilne dla iOS i Androida).

Pozdrawiam
+2 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Waszek Gaduła (4,130 p.)
W 6. klasie podstawówki na kółku informatycznym pisałem strony w HTML i CSS. Potem w gimnazjum troszkę stronki dalej dziergałem, w liceum miałem na zajęciach Pascala, dalej bawiłem się w stronki, ale już z PHP i MySQL, w między czasie C na mikrokontrolery i teraz na studiach C++. Polecam ze swojej strony zainteresowanie się także programowaniem mikrokontrolerów i elektroniką, mega rozwija i pomaga zrozumieć pewne rzeczy, takie podstawy podstaw działania kompa i urządzeń elektronicznych ;)
komentarz 7 kwietnia 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
avr-y programujesz czy nie tylko? Też się w to kiedyś trochę bawiłem. Przyznaje rację, bardzo rozwija i można się dużo dowiedzieć. Teraz to przyszła moda na Arduino C++, a to juz nie to samo. Chociaż też fajne i znacznie łatwiejsze.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Waszek Gaduła (4,130 p.)
Tylko AVR, ale niestety studia mnie pochłonęły i trochę odszedłem od tego niestety ;) ja Arduino jestem hmm, jestem obojętny może tak. Arduino jest spoko, bo gotowe libsy podłączasz i paca. Ale ja wolę pisać sam i wiedzieć jak to chodzi. Takie jest moje zdanie ;)
1
komentarz 7 kwietnia 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)

No dokładnie, jednak większa satysfakcja jak sam napiszesz sobie własną bilbioteke do np. RC5 niż zrobić #include "RC5.h" ;)

+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,730 p.)
edycja 6 kwietnia 2015 przez Mizukage
Ja zacząłem od zasmiecania dysku koledze, przez Lan (Nie mielismy internetu, 2001r.) za pomocą plików .bat które np. po starcie systemu kopiowaly w nieskonczonosc jakis plik z windowsa

Pozniej byla strona www o Dragon Ball w czystym html4, która powstała w tym samym czasie co strona programosy.pl i nawet mialem 300 wejsc dziennie kiedy oni mieli około 800 (2003):D

Kilka lat pózniej program do kradzenia loginów i haseł na fotka.pl w AutoIt z pomoca supportu z forum ;)
+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)
Jak miałem 9 lat to interesowało mnie jak się tworzy gry/programy, wiedziałem że od rodziców niczego się nie naucze więc pierwsze co zrobiłęm to wpisałem w googla jak zrobić grę. W taki sposób poznałem program The Games Factory 2. Jednak po kilku miesiącach chciałem coś innego, co nie ograniczało  by mnie w swojej funkcjonalności, i takim sposobem odkryłem C++. Bardzo mi się spodobała jego logika, jednak po pewnym czasie jak się nauczyłem podstaw chciałem w końcu zrobić gre okienkową i w taki sposób znalazłem biblioteke allegro. W tym czasie uczyłem się programowania obiektowego i przy okazi poznałęm SFML. Po roku jak jusz miałem 11 lat chciałem robić aplikacje multiplatformowe i w taki sposób znalazłem framework'a XNA i C#. Bardzo podobała mi się struktura programu w XNA. Po pewnym czasie okazało się, że MS zakończył projekt XNA i dlatego przesiadłem się na MonoGame, który różni ma jeszcze szerszą multiplatformowość. Obecnie nadal siedze w MonoGame'ie.
+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Najpierw, w 1-szej gimnazjum napisałem stronę w czystym HTML. Trzeba przyznać, że nawet jak na sam HTML, to była brzydka. cheeky

Potem, w 3-ciej klasie gimnazjum zacząłem uczyć się C++ i tak naprawdę dopiero wtedy zacząłem cokolwiek rozumieć.

+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
C++, ale podałem się po za trudny.

Python, potem AutoIt.

Wróciłem do C++ gdy ogarniałem.

Gdy C++ ogarnąłem niemalże całkowicie zacząłem naukę z C# i kodowaniem strony. (HTML, CSS i PHP z Bazami Danych)
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (13,980 p.)
Zacząłem od modowania Gothica, zmiana tekstur w GoMan, a później umieszczanie własnych elementów do gry. Po kilku latach już Gothic przestałbyć taki fajny i nikt się tym zbytnio nie interesował, więc chciałem dalej coś tworzyć. Poznałem Turbo Pascala, ale byłem podjarany późnej piękna starsza siostra kolegi powiedziała, że Turbo pascal ssie, a c++ jest łatwy. Zacząłem się uczyć codziennie z herbatką dotrwałem do wskaźników, zrobiłem sobię kilka miesięcy przerwy(przez to , że nie rozumiałem), ale po powrocie samo wlazło do głowy. Taki to początek z poznawaniem programowania.
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Lipen Nowicjusz (210 p.)
Ja zacząłem od języka C++. Język ten jest solidną bazą. Moim zdaniem pozowala on na wciągnięcie się w programowanie i pozwala na łatwiejsze przyswojenie  innych technologii.
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez oskarrrrrrr Obywatel (1,020 p.)
Ja zainteresowałem się na lekcjach informatyki :) nauczyciel dał nam listę zadań i oprócz tych obowiązkowych były też dodatkowe, między innymi napisanie gry w kółko i krzyżyk w konsoli i wtedy się zaczęło :)
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez in4mat Bywalec (2,600 p.)
U mnie zaczęło się jeszcze za czasów gimnazjum od napisania skryptu .bat który wyłączał komputer :D
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
notatnik + save as *.bat
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Ja za czasów podstawówki i gimnazjum bawiłem się Logo Komeniusz. Później HTML, PHP a teraz SQL i pomieszanie C++ i C#. W zależności od tego co w pracy trzeba zrobić :)

Podobne pytania

+5 głosów
5 odpowiedzi 499 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 499 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2015 w C# przez achilles147 Dyskutant (9,580 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 6,992 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...