• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Stworzenie tła z zdjęć przy pomocy css i html

Object Storage Arubacloud
0 głosów
257 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2017 w HTML i CSS przez _MarciN_ Nowicjusz (150 p.)
zamknięte 6 czerwca 2017 przez _MarciN_
Chciałbym zrobić takie tło na stronie (przykład: https://drive.google.com/open?id=0ByYdznifXoQZUXhRck1fSUl4Q1E) , każde zdjęcie chciałbym osobno żebym mógł po naciśnięciu na obrazek przejść do innej strony na przykład.

Jest coś takiego możliwe próbuje z background-image ,ale nie chce się to tak pozycjonować, oczywiście te wszystkie zdjęcia będą w divie z ID bo oprócz tego tła chciałbym menu u góry stopkę i inne rzeczy ;)
komentarz zamknięcia: Rozwiązany problem

4 odpowiedzi

–1 głos
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
wybrane 6 czerwca 2017 przez _MarciN_
 
Najlepsza

Witam. to oczywiście bardzo poglądowy kod.

<div class="container">
  <div class="a">
    <div class="a1"></div>
    <div class="a2"></div>
    <div class="a3"></div>
  </div>
  <div class="a">
      <div class="b1"></div>
      <div class="b2"></div>
  </div>
  <div class="e"></div>
</div>
body{
  background-color: grey;
}
.container{
  width: 80%;
  margin: 0 auto;
  box-shadow: 0 0 1em black;
}
.a,.e{
  width: 100%;
}
.a1,.a2,.a3,.b1,.b2{
  float: left;
}
.a::after {
    content: "";
    clear: both;
    display: table;
} /*czyszczenie przepływu float:left*/
.a1{
  width: 20%;
  height: 400px;
  background-image: url("https://www.cleverfiles.com/howto/wp-content/uploads/2016/08/mini.jpg");
  background-size: cover;
  background-position: center;
}
.a2{
  width: 70%;
  height: 400px;
  background-image: url("https://www.cleverfiles.com/howto/wp-content/uploads/2016/08/mini.jpg");
  background-size: cover;
  background-position: center;
}
.a3{
  width: 10%;
  height: 400px;
  background-image: url("https://www.cleverfiles.com/howto/wp-content/uploads/2016/08/mini.jpg");
  background-size: cover;
  background-position: center;
}
.b1,.b2{
  width: 50%;
  height: 400px;
  background-image: url("https://www.cleverfiles.com/howto/wp-content/uploads/2016/08/mini.jpg");
  background-size: cover;
  background-position: center;
}
.e{
  height: 400px;
  background-image: url("https://www.cleverfiles.com/howto/wp-content/uploads/2016/08/mini.jpg");
  background-size: cover;
  background-position: center;
}

 

komentarz 6 czerwca 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
taki kodzik w czasach flexboxa? :)
komentarz 7 czerwca 2017 przez Wujek Greg Dyskutant (9,410 p.)
pierwsze primo float...

drugie primo po co dawać gotowy kod?
+1 głos
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez Wujek Greg Dyskutant (9,410 p.)
Robisz grida z divow, najlepiej we flexie, ustawiasz tak jak chcesz i dla każdego diva po id nadajesz background-image
komentarz 6 czerwca 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)
albo po klasie ;)
+1 głos
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez Cyborek Użytkownik (850 p.)
Możesz również użyć

background: url(" ") center/cover no-repeat
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez niezalogowany

nie chce się to tak pozycjonować

A jak się teraz pozycjonuje?

Pokaż kod.

komentarz 6 czerwca 2017 przez _MarciN_ Nowicjusz (150 p.)
Teraz mam coś takiego

http://wklej.org/id/3193744/

O ile jeden pozycjonuje się normalnie to jeden przy pozycji 0px 0px jest na środku strony...
komentarz 6 czerwca 2017 przez Wujek Greg Dyskutant (9,410 p.)
Odradzam bawić się z background-position, jeżeli chcesz zachować jakiekolwiek RWD to zrób tak jak napisałem niżej.
komentarz 6 czerwca 2017 przez _MarciN_ Nowicjusz (150 p.)
Z tego co prześwietliłem to w flex nie można pozycjonować każdego zdjęcia osobno
komentarz 6 czerwca 2017 przez Wujek Greg Dyskutant (9,410 p.)
pozycjonujesz diva tak jak chcesz i jako jego tlo wrzucasz obrazek

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 944 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,159 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2018 w Grafika i multimedia przez Kaktus_2225 Użytkownik (630 p.)

92,535 zapytań

141,376 odpowiedzi

319,449 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...