• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka Redux - z Reactem czy bez?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
558 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2017 w JavaScript przez Kazuhiro Użytkownik (910 p.)
edycja 6 czerwca 2017 przez Kazuhiro

Hej. Uważacie, ze naukę Redux można zacząć od łączenia go z Reactem (ostatecznie na tym mi zależy)? Oficjalna dokumentacja w ogóle mi się nie podoba (zaczynamy od aplikacji toDo List, gdzie jest więcej Reacta niż Reduksa i sama aplikacja jest dosyć spora jak na naukę. Szukam poradnika, gdzie od razu zaczynam uczyć się Reduksa a nie muszę najpierw klepać nie wiadomo ile kodu w samym React), więc zacząłem szukać innych poradników. Znalazłem, np.ten filmik

https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_3272877957&feature=iv&src_vid=9M-r8p9ey8U&v=ucd5x3Ka3gw

Wszystko fajnie, ale koleś instaluje Reduksa komendą 

npm i -S redux

Instalują mi się jedynie moduły noda (katalog node_modules), a on pokazuje całe drzewo katalogów (łącznie z katalogiem src). Potem wpisuje

npm start dev

i jemu to śmiga.

Jak zacząć naukę? Od samego Reduksa, React + Redux? Jakie znacie dobre poradniki (poza oficjalną dokumentacją), które są napisane w sposób prosty i intuicyjny?

Wiem, że napisałem post w sposób nieco chaotyczny, więc jeszcze raz wypunktuję o co mi chodzi:

1. Można zacząć nauke Reduksa od React + Redux, jeśli na tym połączeniu mi zależy i z tego względu zaczynam naukę Reduksa?

2. Jak zainstalować Reduksa bez Reacta, najlepiej przy użyciu npm

3. Jakie znacie dobre poradniki poza oficjalną dokumentacją?

komentarz 6 czerwca 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Przecież masz w opisie filmu link do githuba to sobie to pobierz i odpal lokalnie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)

1. Dlaczego chcesz zaczynać naukę React + Redux od Redux? Jeżeli i tak chcesz poznać oba to wg mnie o wiele sensowniej jest najpierw nauczyć się na w miarę przyzwoitym poziomie React i dopiero potem dorzucić do niego Redux. Sam React jest w zasadzie dość prosty i jak dla mnie jest dobrym punktem wyjścia do nauki tego jak konstruuje się obecnie aplikacje webowe (react-create-app). Dopiero potem dorzucamy do niego dodatkowe narzędzia/biblioteki rozszerzające jego możliwości.

2. Musisz mieć jakiś projekt do którego doinstalujesz Redux, najprościej -

npm init

3. Oficjalna dokumentacja Redux jest akurat bardzo dobra, radzę się nie poddawać bo z innymi zazwyczaj będzie tylko gorzej wink ale żeby nie było -  https://egghead.io/courses/getting-started-with-redux jeden z lepszych tutoriali (autor jest jednym z twórców Reduxa).

komentarz 6 czerwca 2017 przez Jacek Rojek Bywalec (2,380 p.)
Potwierdzam, Miałem napisać to samo, dodam jeszcze:

1.Naucz się React najpierw, Redux nie jest jedyną opcją zarządzania stanem aplikacji, mozesz tez uzyc np Flux. Redux moze byc urozmaicony o Middleware jak np Thunk, albo laczac z RxJs masz redux-observable.

2. Rect Ignite uzywa Redux + Redux-saga

3 lepszej niz oficjalna nie znajdziesz
komentarz 7 czerwca 2017 przez Kazuhiro Użytkownik (910 p.)
1. Reakta znam. Brakuje mi jeszcze doświadczenia, ale zaczynam przestawiać swoje myślenie na Reaktowe .Zadałem to pytanie, ponieważ nie wiem, czy łatwiejszą drogą jest nauka samego Webiksa (wtedy nie rozpraszam się Reaktem), czy od razu lepiej zacząć od Reakt + Webix.

2. npm init tworzy tylko package.json.

3. Postaram się jeszcze raz zagłębić w oficjalną dokumentacją, pomimo, że na początku mnie odrzuciła :P
komentarz 7 czerwca 2017 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Nie znam webiksa ale nie wiem do czego ci to potrzebne jeśli chcesz się uczyć React + Redux. Pozatym po pytaniach wnioskuje że "Reakta znam." odnosi się chyba głównie do znajomości tego że coś takiego istnieje, a to trochę za mało. Co do Redux, jak to ktoś kiedyś ładnie powiedział - uczymy się go dopiero jak czujemy, że jest nam potrzebny i bez niego nie pójdziemy dalej w projekcie. Opanuj najpierw na przyzwoitym poziomie React i jego ekosystem. Polecam poznać webpacka i samodzielną konfigurację projektu bo widzę, że nie wiesz chyba nawet czym jest package.json, a chcesz się brać za tak, jak by nie było, złożoną rzecz jak Redux.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 345 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2023 w JavaScript przez DzikieHarce Użytkownik (690 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 182 wizyt
pytanie zadane 27 września 2020 w JavaScript przez rob Bywalec (2,440 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 101 wizyt

93,028 zapytań

141,991 odpowiedzi

321,294 komentarzy

62,375 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...