• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brak pomysłów - skąd je czerpać?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
307 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2017 w Offtop przez ignacjusz Bywalec (2,390 p.)

Witam, jak w tytule nie mam pomysłów. Interesuję się programowaniem, chcę coś zrobić, ale nie wiem co. Według tego linku podpowiadacie, że należy odpocząć, a pomysł sam wpadnie, jednak u mnie to chyba nie działa. Skąd wy czerpiecie inspirację na projekty?

komentarz 4 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
zrób sobie swój prywatny mały CRM, np. do zarządzania zadaniami codziennymi, rachunkami, wydatkami/przychodami itp.

Dlaczego takie coś?

1. poćwiczysz logiczne myślenie i analizę całego systemu (Case Method)

2. poćwiczysz zakładanie i obsługę bazy danych (nie ważne jakiej)

3. poćwiczysz zarówno front jak i back-end

4. możesz sobie obie rzeczy robić albo w czystym języku (JS, node, PHP, .NET itp.) albo z użyciem frameworków i bibliotek (np. CodeIgniter do PHP).

5. zrobisz sobie aplikację, która być może faktycznie Ci się spodoba i przyda w codziennej pracy, którą możesz rozbudowywać o interaktywne kalendarze, wykresy dynamiczne (miejsce do poćwiczenia JS, d3js, chartjs, canvas itp.)

6. będziesz miał wg mnie ciekawy projekt w portfolio dla ewentualnych pracodawców (np. jeden login z danymi typowo dla Ciebie i drugi login udostępniany dla rekruterów z jakimiś przykładowymi danymi, zadaniami, wydatkami itp.)

 

Ponad to taka aplikacja wcale nie musi być "webowa". Jeśli uczysz się C++ to możesz przecież zrobić to jako desktopową, tam też jest w zasadzie back i front.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Nieraz czytając pytania na stackoverflow może wpaść jakiś pomysł. W taki sposób złapałem fazę na serwisy API-Centryczne :)
komentarz 4 czerwca 2017 przez ignacjusz Bywalec (2,390 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Niestety czytam stackoverflow'a dość rzadko - kiedy mam problem, coś nie działa.
komentarz 4 czerwca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
No to czas zacząć :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 379 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2021 w C i C++ przez Eriss69 Gaduła (4,470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 196 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2019 w Java przez Kevalo Nowicjusz (120 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 195 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez user125 Początkujący (400 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...