• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux serwer, coś zamiast LAMP i nginx, jak to jest z tym dockerem?

0 głosów
1,399 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Mich Początkujący (340 p.)
edycja 4 czerwca 2017 przez Mich
CZEŚĆ !!

Strasznie, nie miłosiernie mnie wkurza LAMP, obecnie mam ubuntu 14.04.. Próbowałem z bilion-dwieście razy zainstalować domyślnego najprostszego LAMP z terminala, i nie wiedzieć czemu nie działa mi phpmyadmin w przeglądarce, nie wiem czego to jest kwestia... Może przeglądarki.. Albo jakiegoś błędu w konfiguracji... Próbowałem na dwóch przeglądarkach i nic...

Zgodnie z powyższym.. Mam pytanie, jak ewentualnie  dobrze skonfigurować nginx.. Proszę o wyjaśnienie łopatologiczne, ponieważ jak zrobiłem według instrukcji na jednej ze stron internetowych to też nie działa wszystko tak jak należy, niestety :(

I wreszcie, główny cel mojego posta.. jak to jest z tym dockerem.. pytam w kontekście stawiania serwera.. Ważne to ostatnie pytanie kieruje do osób, które się zajmują dockerem na codzien lub mają jakieś szersze obeznanie z tym czymś.. Jeżeli coś pomyliłem i tego środowiska w ogóle się nie używa w kontekście serwerów to proszę o wyprowadzenie z błędu..
Łącze pozdrowienia, Michał ;) :) :)

PS.:
W koncu odinstalowałem NGIXA i zainstalowałem LAMP, tylko że miałem php w wersji 7.1 na kompie zanim instalowałem od zera, i tego PHP już nie ruszałem.. ;)
komentarz 4 czerwca 2017 przez Mich Początkujący (340 p.)
The apache2 configtest failed.
Output of config test was:
apache2: Syntax error on line 140 of /etc/apache2/apache2.conf: Syntax error on line 3 of /etc/apache2/mods-enabled/php7.1.load: Cannot load /usr/lib/apache2/modules/libphp7.1.so into server: /usr/lib/apache2/modules/libphp7.1.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Action 'configtest' failed.
The Apache error log may have more information.
invoke-rc.d: initscript apache2, action "restart" failed.
Konfigurowanie pakietu dbconfig-common (1.8.47+nmu1) ...
Konfigurowanie pakietu javascript-common (11) ...
apache2_invoke javascript-common: already enabled
Action 'configtest' failed.
The Apache error log may have more information.

Dodam, że wywaliło mi coś takiego, jak instalowałem phpmyadmin :)

Ktoś coś jakieś pomysły?
komentarz 4 czerwca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Spróbuj:

apt-get install libapache2-mod-php7.0
sprawdziłem i dalej nic, przemelił.. ale nie naprawiło problemu i tak dzieki
komentarz 4 czerwca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dziwne.

Na świeżym jak bułeczki o szóstej rano mint'cie wszystko poszło gładko.

hakim@hakim-desktop ~ $ sudo su
[sudo] password for hakim:
hakim-desktop hakim # cd Downloads/
hakim-desktop Downloads # ls
xampp-linux-x64-7.1.4-0-installer.run
hakim-desktop Downloads # chmod 777 -R xampp-linux-x64-7.1.4-0-installer.run
hakim-desktop Downloads # ./xampp-linux-x64-7.1.4-0-installer.run
hakim-desktop Downloads #

Tak samo miałem na innych systemach, a korzystałem z wieeeelu. :-)

Ps. Ta, wiem, te -R tutaj zbędne - Tak jakoś się wpisało. :D
komentarz 4 czerwca 2017 przez adrian17 Mentor (355,240 p.)

The apache2 configtest failed.

Myślałem, że rozmawialiśmy o nginxie?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,420 p.)
No to może zacznij od początku co zainstalowałeś. Bo niby piszesz że LAMP a pytasz jak konfigurować nginx. Jak chcesz nginh to instaluj LNMP. Ja instaluję po prostu to co potrzebuję i mam sprawdzone, czyli: php, lighttpd, mariadb, phpmyadmin. Po instalacji wszystko trzeba skonfigurować. Napisz co instalowałeś i co na chwilę obecną działa.
Już w ogóle dzięki za odpowiedz
TO jest tak, nginxa już odinstalowałem, bo się wkurzyłem, i zainstalowałem znowu LAMP. Tylko warto podkreślić, że zanim zainstalowałem LAMP miałem na kompie już zainstalowane z repo PHP w wersji 7 czyli tego już nie odinstalowywałem tylko zostawiłem ;) nie rozumiem czemu ten je phpmyadmin nie działa niestety

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 1,467 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,358 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2016 w Sieci komputerowe, internet przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 251 wizyt
pytanie zadane 17 października 2017 w SQL, bazy danych przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,382 komentarzy

63,369 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...