• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Książki do php.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
636 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2017 w PHP przez Kerdi26 Użytkownik (640 p.)

Cześć, chciałbym zapytać się o różnice w tych 2 książkach:

http://helion.pl/ksiazki/php7-praktyczny-kurs-marcin-lis,php7pk.htm

http://helion.pl/ksiazki/tworzenie-stron-www-praktyczny-kurs-wydanie-ii-marcin-lis,twspk2.htm

Czy po przepracowaniu tej 1 znajdę coś nowego w 2 i czy opłaca się ją kupić by dalej się rozwijać czy jest tam to samo lub nawet mniej?

komentarz 4 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
a tak wracając do meritum, czyli książek o PHP to pamiętam jak jakiś czas temu znajomy zaczynający naukę chwalił sobie coś z PHP i MySQL Ninja czy jakoś tak, chyba też helionu. Pamiętam, że mówił że książka ładnie prowadzi krok po kroku tworzenie jakieś konkretnej aplikacji.
komentarz 4 czerwca 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Jest w bibliografii w linku poniżej.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
komentarz 4 czerwca 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Hola Hola. Patrzę na fragment tej 1 pozycji i co? :D  Zmiana w zasadzie tytułu, ale babel lol.

Do całości w zasadzie zostały dopisane tylko fragmenty co zostało zmienione w 7ce i tyle :D

Druga pozycja wspomina jeszcze ISO-8859-2 ;>

Zerknij na lepsze pozycje, zerknij na kurs Arkadiusza.
Szkoda pieniędzy.

Helion ostatnio robi wyprzedaż staroci widzę.
komentarz 4 czerwca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
komentarz 4 czerwca 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
No przecież jest?
komentarz 4 czerwca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Nie. Te wydanie prawi o PHP 7 i zawiera więcej nowości - m.in composer czy psr-4. Te, o którym mowa w bibliografii, to wydanie IV w którym nadal mówiło się o pear. :D
+1 głos
odpowiedź 4 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

szczerze to książkę nr 2 odpuść sobie. Z całym szacunkiem do M. Lisa ale ta książka (2) jest dla na prawdę początkujących nie wiedzących w ogóle co to html, css itp. a poza tym z tego co pamiętam to chyba nie porusza ona za bardzo php (ale tu się mogę mylić, bo miałem ją w rękach już dawno temu).

Co do jedynki to nie znam jej więc się nie wypowiem, ale M. Lis ma dość przyjemny styl pisania więc myślę, że złapiesz z niej chociażby podstawy PHP.

Jeśli uczysz się back-endu to polecam również coś z MySQL (albo innej bazy), np. wg mnie idealną książkę Vademecum MySQL. Cena może i wysoka (choć można ją czasami kupić za mniej niż 50zł na promocjach allegro) ale na prawdę warta swojej ceny.

komentarz 4 czerwca 2017 przez Kerdi26 Użytkownik (640 p.)

A co powiesz o niej:

http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-dla-kazdego-wydanie-iii-marcin-lis,phmdk3.htm

będzie w niej coś więcej niż ta 1, która podałem. I co do  Vademecum MySQL po przeczytaniu trochę na jej temat zauważyłem, że są tylko ebooki do kupienia, z których nie specjalnie lubię korzystać. 

komentarz 4 czerwca 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Tyle, że on pytał o php... a tym mu wyjeżdżasz z biblią do mysql gdzie 60% informacji jest kompletnie zbędnych.
1
komentarz 4 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
jak sam napisałeś jest to biblia MySQL, więc jest zarówno obsługa bazy jak i administracja. Fakt, że ten drugi dział prawdopodobnie rzadko przyda się w "typowych" aplikacjach www, ale widziałem wiele książek o MySQL i praktycznie tylko w tej jest wszystko na prawdę ładnie opisane.

Jeśli ktoś uważa, że jest to pozycja zbędna dla back-endowca to znaczy, że chyba nigdy nie korzystał w aplikacjach z takich zagadnień jak procedury, triggery, widoki, a pola z założenia definiuje jako INT/VARCHAR/TEXT bez przemyślenia faktycznych potrzeb. Ponad to w mało której książce dokładnie opisane są właśnie typy, jak chociażby różnice między ENUM/SET, foreign key (z odpowiednimi ustawieniami blokad), tworzenie kopi tabel płytkich i głębokich itd.

Jeśli dobrze pozna się możliwości bazy to usprawniają one wiele zadań i więcej można zrobić na samej bazie niż potem bawić się w obróbkę w PHP. Ale to moja subiektywna ocena.

Według mnie back-end powinien dobrze znać bazy danych i nie ograniczać się do SELECT * ale może jestem w mniejszości...

 

A co do książki drukowanej to pewnie można ją kupić na allegro jeśli Helion ma już tylko ebook.
komentarz 4 czerwca 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
a jak ktoś chce używać PGSQL? PHP to nie tylko MYSQL.. dużo jest baz. ;)

Więc może wciskanie książki o mysql zostawmy jako dodatek do nauki, a nie must have.
komentarz 4 czerwca 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
@Tomasz Socharski, ale wiesz, że programista to nie jest gość od baz danych i jego guzik obchodzą wewnętrzne struktury bazy? on ma mieć wiedzę z zakresu dobrania się do danych, czyli złączenia, polecenia itd i jakieś podstawy n.t optymalizacji typu gdzie i po co zakłada się indeksy

 

Równie dobrze można powiedzieć, że murarz powinien znać w bardzo wysokim stopniu technikę spawania, tokarstwa i dekarstwa....

p.s enum to zło w mysql;]
komentarz 4 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

p.s enum to zło w mysql;]

a to niby dlaczego?

Owszem, jeśli mówilibyśmy o bardzo rozbudowanych bazach z setkami tysięcy rekordów do analizy to fakt, że enum nie jest demonem wydajności ale z drugiej strony fakt jest taki, że nie zawsze ta wydajność jest super priorytetem. Może w przypadku aplikacji www owszem, ale jeśli już robimy zestawienia czy raporty w aplikacjach wewnętrznych to czasami czy coś wykona się minutę czy 20 minut nie ma aż takiego znaczenia (np. jeśli mówimy o raportach finansowo-księgowych itp.)

komentarz 4 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

@efik

a jak ktoś chce używać PGSQL? PHP to nie tylko MYSQL.. dużo jest baz. ;)

tak na prawdę jeśli ktoś porządnie pozna jedną z baz to bardzo szybko przestawi się na każdą inną. Chodzi o poznanie zasad pracy na bazach, ich możliwości itp. a to czy użyjesz komendy takiej czy nieco innej to na prawdę ma małe znaczenie...

To w zasadzie jak z programowaniem. Nauczysz się dobrze 1-2 języków to szybko opanujesz kolejny. Oczywiście zawsze są pewne "kruczki" związane z daną technologią, ale podstawy są w zasadzie te same.

Jak umiesz zrobić select z joinem na mysql to i na pg sobie poradzisz. Jak umiesz zrobić pętlę for/while na JS/PHP to i w Javie i w C++ też sobie poradzisz... Czy tak nie jest?

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 394 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2019 w PHP przez FuzzGod89 Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 10,173 wizyt
+5 głosów
7 odpowiedzi 2,959 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...