• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Suma Elementów Tablicy List<T> Kiedy zawartością jest klasa.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,211 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2017 w C# przez Szymek_sw Początkujący (420 p.)

Witam!

Mam problem. Kiedy chcemy dodać wszystkie elementy Listy po prostu tworzymy pętle:

for (int i = 0; i < lista.Count; i++)
                {
                   lista[i]; 
                }

Ale co zrobić jeżeli składową jest instancja klasy:

public class Zmienne
    {

        public int a { get; set; }
        public int b { get; set; }

    }

i żeby dodać kolejne nowe elementy używam;

Klasa instancjaKlasy  =new Klasa ();
                lista.Add(instancjaKlasy);
                listView.Items.Refresh();

więc jak mam dodać wszystkie elementy składowe najpierw zmiennej a a potem b(np przypisując sume a do int sumaA , a sumę b do int sumaB) ?

Dzięki wielkie za odpowiedź!

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 czerwca 2017 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
wybrane 3 czerwca 2017 przez Szymek_sw
 
Najlepsza

Nie wiem do jakiego "tematu" szukasz rozwiązania, albo w którym miejscu w swoim projekcie chcesz rozwiązać takowy problem.
Ale mam nadzieję że mój kod rozjaśni ci umysł.
Warto zwrócić uwagę że kod napisałem na szybko, to tylko prosty przykład na rozwiązanie dotychczasowego problemu.
Im więcej zmiennych, tym większy problem.
Zapewne problemem będzie to że z każdą zmianą obliczasz wartość dla każdej wartości, tym więcej wartości tym więcej kodu.

Można także że za każdym razem obliczasz Sumę A gdy pobierasz wartość.
Wtedy nie obliczasz od razu wszystkich wartości, a tylko jedną.  Ale za każdym razem.
Można jeszcze ogarnąć jakąś tablicę tymczasowych wartości i tablicę boolowską.

using System.Collections.Generic;

namespace TestMode {
    public class Zmienne {
        public int A { get; set; }
        public int B { get; set; }
        public Zmienne(int a, int b) {
            A = a;
            B = b;
        }
    }

    public class MyListManager {
        public List<Zmienne> BaseList { get; protected set; }

        int _tempSumaA;
        int _tempSumaB;
        // Czy zaistniały jakieś zmiany od ostatniej pobranej wartości?
        bool _changeList;

        void _basedoSuma() {
            //Jeśli nie zaistniały zmiany, to zakończ od razu funkcję, niech się nie męczy...
            if (!_changeList)
                return;
            _tempSumaA = 0;
            _tempSumaB = 0;
            BaseList.ForEach((x) => {
                _tempSumaA += x.A;
                _tempSumaB += x.B;
            });
            _changeList = false;
        }

        public int SumaA {
            get {
                _basedoSuma();
                return _tempSumaA;   //Zawsze można obliczać za każdym razem sumę A gdy pobierasz tę o to wartość.
            }
        }
        public int SumaB {
            get {
                _basedoSuma();
                return _tempSumaB;
            }
        }

        public MyListManager() {
            BaseList = new List<Zmienne>();
            _changeList = true;
        }

        public void AddToList(Zmienne _value) {
            BaseList.Add(_value);
            _changeList = true;
        }
    }
}

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 162 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,885 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2018 w C i C++ przez Młody programista Obywatel (1,200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,630 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2016 w PHP przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...