• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Prawidłowe wyświetlanie strony, a kwestia rozdzielczości ekranu.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
432 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2017 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 14 czerwca 2017 przez Krzysiek_34

Witam.

Tworzę stronę internetową przy pomocy laptopa o max rozdzielczości ekranu 1366×768 (HD Ready). Od samego początku w sekcji <body> ustaliłem wysokość strony 800px nie zwracając uwagi na to jaką posiadam rozdzielczość ekranu. Wystarczy lekko przejadę w dół scrollem myszki i widzę dolną część strony wraz ze stopką umieszczoną na samym dole.

body
{
	background: #000000 url("obrazki/background/body_background.png");
	font-family: Verdana;
	margin: 0px;
	width: 100%;
	height: 800px;
	position: relative;
}

Jeżeli strona będzie wyświetlana przy pomocy laptopa o max rozdzielczości ekranu 1920×1080 (Full HD), to przy aktualnej wysokości 800px stopka pewnie znajdzie się nad dolną częścią strony, co nie? Teoretycznie powinienem ustalić wysokość min 1200px, aby przy tych obu rozdzielczościach ekranu strona wyświetlała się prawidłowo.

Jaką najlepiej ustalić wysokość strony dla obu tych rozdzielczości ekranu (ewentualnie niższych lub wyższych), aby strona wyświetlała się prawidłowo?

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 czerwca 2017 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
Jeżeli rozumiem dobrze to co chcesz osiągnąć to nie ustalaj na sztywno wysokości body. Wysokość kontentu niech będzie od niego zależna czyli im więcej treści tym strona wyższa i na odwrót im mniej tym niższa. Ty chcesz osiągnąć po prostu rozumiem stopkę zawsze na dole https://codepen.io/cbracco/pen/zekgx
komentarz 14 czerwca 2017 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
edycja 14 czerwca 2017 przez Krzysiek_34

Tak, stopka ma zostać na samym dole.

Aktualnie body i footer prezentuje się tak:

body
{
	background: #000000 url("obrazki/background/body_background.png");
	font-family: Verdana;
	margin: 0px;
	width: 100%;
	height: 800px;
	position: relative;
}

footer
{
	text-align: center;
	background-color: #191919;
	color: #FC9E00;
	font-family: Calibri;
	font-size: 16px;
	position: absolute;
	bottom: 0;
	width: 1000px;
	line-height: 64px;
	border-top-left-radius:.4em;
	border-top-right-radius:.4em;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	z-index: -1;
}

Wobec tego w sekcji <body> zamiast:

height: 800px;

powinienem wpisać:

min-height: 100%;

??

komentarz 14 czerwca 2017 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Jednak ten min-height: 100%; nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Lepszym rozwiązaniem jest min-height: 100vh;, gdzie 1vh daje 1% wysokości w sekcji <body>. Dałem min-height: 150vh; i jest OK. Aby zobaczyć stopkę, należy nieco przejechać scrollem w dół.

0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
moje pytanie - po co chcesz ustalać na sztywno w PX wysokość body ?

Napisz co chcesz osiągnąć wizualnie, bo być może od złej strony podchodzisz do rozwiązania problemu - czasami warto na chwilę odejść od kodu i wrócić do niego z "wyzerowaną" głową :)

Pozdrawiam
komentarz 2 czerwca 2017 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Podejrzewam, że każdy ustala w sekcji <body> wysokość w pikselach. Dziwne byłoby, gdyby szerokość (width) była ustalana w pikselach.
1
komentarz 2 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
bardziej chodziło mi o w ogóle sam cel ustawiania na szywno wysokości body, a jeśli już to dlaczego w PX a nie np. vh (jeśli możemy odpuścić sobie stare IE). Alternatywnie wysokość można ustalić w JS pobierając innerHeight ale jak już wspomniałem, pytanie po co, gdyż może wcale nie jest to w kolegi layoucie potrzebne i w ogóle w inną stronę pójdziemy z CSS.
komentarz 2 czerwca 2017 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Co to za jednostka vh?
komentarz 2 czerwca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Link 1

Link 2

Nie będę się tutaj rozpisywał, w link 1 jest post jednego z blogerów i polecam sobie poczytać :) fajnie i krótko opisane co i jak z przykładem.

komentarz 2 czerwca 2017 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Dzięki za wskazówkę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 221 wizyt
pytanie zadane 22 października 2020 w C i C++ przez Xarcane Początkujący (440 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 368 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 113 wizyt

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...