• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Warning: file_get_contents(): Filename cannot be empty [PHP]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
669 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2017 w PHP przez ddoh Początkujący (310 p.)
zmienione kategorie 2 czerwca 2017 przez HaKIM

Witam. Wyświetla mi się powyższy komunikat kiedy próbuję "przerobić" zdjęcie aby nadawało się do umieszczenia w bazie danych. Błąd występuję tylko wtedy gdy zdjęcie waży kilka mb, z mniejszymi nie ma problemu. Tutaj jest fragment kodu za to odpowiedzialny:

 

   if(isset($_FILES['image']))
            {    
                $tempname = $_FILES['image']['tmp_name'];
                $zdjecie = addslashes($_FILES['image']['tmp_name']);
                $zdjecie = file_get_contents($zdjecie);
                $zdjecie = base64_encode($zdjecie);    
                $polaczenie->query("INSERT INTO nowosci VALUES(NULL, '$naglowek', '$deskrypcja', '$tresc', '$dataserwera', '$zdjecie')");

 

komentarz 2 czerwca 2017 przez Shaoi Mądrala (7,020 p.)

Zła kategoria, a kod wstawiamy w specjalnie przeznaczone do tego bloczki kodu.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 czerwca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
W PHP.ini zmień limity wielkości pliku.
–1 głos
odpowiedź 2 czerwca 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 2 czerwca 2017 przez Chess

http://php.net/manual/en/function.ini-set.php

Opcję konfiguracji możesz zmienić za pomocą: ini_set().

ini_set ("upload_max_filesize", "12M" );

Na tej stronie jest pełna lista dyrektyw php.ini: http://php.net/manual/en/ini.list.php

Jeśli chodzi o dyrektywy lub wartości z upload w nazwie, to są takie:

Name Default
apc.rfc1867_name "APC_UPLOAD_PROGRESS"
apc.rfc1867_prefix "upload_"
file_uploads "1"
session.upload_progress.cleanup "1"
session.upload_progress.enabled "1"
session.upload_progress.freq "1%"
session.upload_progress.min_freq "1"
session.upload_progress.name "PHP_SESSION_UPLOAD_PROGRESS"
session.upload_progress.prefix "upload_progress_"
uploadprogress.file.filename_template "/tmp/upt_%s.txt"
upload_max_filesize "2M"
max_file_uploads 20
upload_tmp_dir NULL

Z "M" w wartości domyślnej jako rozmiar:

Name Default
apc.max_file_size "1M"
memory_limit "128M"
post_max_size "8M"
upload_max_filesize "2M"

http://forum.php.pl/Maksymalny_rozmiar_pliku_dozwolonego_do_uploadu_t197314.html

 

komentarz 2 czerwca 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 2 czerwca 2017 przez Chess
Jaki błąd dostajesz? https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/blob.html

Masz w bazie ustawioną kolumnę na typ BLOB?
komentarz 2 czerwca 2017 przez ddoh Początkujący (310 p.)
Nadal ten sam, problem leży w tym że zmienna $_FILES['image']['tmp_name']; jest pusta jeżeli próbuję uploadować zdjęcia o rozmiarach paru MB
komentarz 2 czerwca 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Zmień w bazie danych typ BLOB na LONGBLOB.
komentarz 2 czerwca 2017 przez ddoh Początkujący (310 p.)
Jest longblob od początku. Ja kładę się spać, dzięki za wszelakie próby pomocy.
komentarz 3 czerwca 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Oczywiście, nie słyszałeś o tym, żeby unikać dynamicznie zmieniania tak konfiguracji?

@Chess kiedy zaczniesz się uczyć niż pisać głupoty? :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 378 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2015 w PHP przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 107 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2019 w PHP przez niezalogowany
0 głosów
3 odpowiedzi 895 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2016 w JavaScript przez maggk Nowicjusz (160 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...