• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z kodowaniem po imporcie bazy danych MYSQL

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
244 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2017 w Sieci komputerowe, internet przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)
Witam,

Prowadzę stronę internetową, którą dotychczas miałem na serwerach nazwa.pl

Niestety serwery te nie dawały radym, za słabe i kupiłem dedyka,

zainstalowałem i skonfigurowałem wszystko co trzeba apache, php, mysql, ftp i tak dalej i tak dalej...

Problem w tym że po improcie bazy danych na stronie przy polskich znakach występują krzaczki. Z krzaczkami zawsze sobie radziłem, nie miałem z tym nigdy większego problemu, ale teraz przyznaje się że olałem trochę strukturę bazy i pewnie stąd te problemy, albo źle mysql na dedyku skonfigurowałem. W każdym razie potrzebuje pomocy z tym. Jakie informacje wam potrzebne? Odpowiem od razu w komentarzu.

Jak dodaję przez formularz na nowym serwerze w przeglądarce widać nowe znaki a w bazie wygląda to tak:

BAZA: śąęśżśęęśśrgesrghe

STRONA: śąęśżśęęśśrgesrghe

Poprzednio na nazwa.pl wpisy do bazy wyglądały tak:

WL?adca PierL?cieni DruLzyna PierL?cienia

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 31 maja 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
SET NAMES latin2 po połączeniu jako query, lub charset=utf8 jak łączysz się poprzez PDO
komentarz 31 maja 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
PS: Na przyszłość, pracuj na UTF8, domyślnie każde IDE tworzy plik z tym kodowaniem.
komentarz 31 maja 2017 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)
Dziękuje za odpowiedź.

Wiem wiem pluje sobie w twarz, że tego nie dopilnowałem :/

Jak tylko Putty skończy kopiować sprawdzę rozwiązanie.

Pozdrawiam.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 452 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2016 w HTML i CSS przez Darven Użytkownik (860 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 193 wizyt

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,186 komentarzy

62,306 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...