• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nieustanne "zacinanie się" laptopa + brak możliwości odinstalowania programów/ nie działa twardy reset

42 Warsaw Coding Academy
+1 głos
255 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2017 w Systemy operacyjne, programy przez arcio190 Nowicjusz (130 p.)

Witam,
od paru dni mam bardzo uciążliwy problem z laptopem. Mianowicie - zawiesza się całkowicie. I nie ma reguły w jakim momencie. Albo po włączeniu YouTuba, albo po kilkuminutowej przerwie w korzystaniu, kiedy korzystam z więcej zakładek w przeglądarce - po prostu, przy większym "wysiłku" ale nie zawsze. Czasami zatnie się po 3 minutach. Wygląda to tak, że ekran jest "zamrożony", kursor myszki normalnie działa, ale nie da się nic kliknąć i muszę wyłączyć go za pomocą przycisku zasilania. A kiedy go uruchamiam ponownie to nie łączy się z WIFI i jak próbuję połączyć się sam, to resetuje się karta sieciowa i dopiero łączy się po uruchomieniu "rozwiąż problemy". ale i nie zawsze. Ogólnie jest bardzo "zamulony" i przy ładowaniu stron, najdłużej trwa "czekanie na pamięć podręczną". Co najdziwniejsze system nie pozwala mi na odinstalowanie programów, tzn. nie uruchamia się lista programów. Mogę dojść do panelu sterowania > programy > programy i funkcje i na tym koniec, nigdzie dalej nie pozwala mi wejść (nie ma żadnych komunikatów). Wszystkie tego typu funkcje mi nie działają - jakakolwiek ingerencja jest udaremniona przez system frown Postanowiłem zrobić wszystkie możliwe skany programami, które mi jeszcze zostały, bo większość odinstalowałem za pomocą Revo - to chociaż "działało" i albo się zacinał, albo nie znalazło niczego, oprócz problemu z kompatybilnością (Avast) i to by było na tyle. Pomyślałem, że pora na twardy reset i tutaj również bunt maszyn. Z zachowaniem plików osobistych dochodzi w w maxie do 11% i wszystkie zamiany cofają się wtedy automatycznie, a przy całkowitym czyszczeniu doszło aż do 2% i tak samo jak poprzednio. I tutaj mam ręce złożone, bo w środku laptopa jest czyściutko - bez zalań i kurzu. A działanie jego doprowadza mnie do szału, bo nie wiem kiedy się zatnie i nie mogę niczego zrobić, bo i tak tego nie skończę. Więc proszę Was o pomoc! Może ktoś ma jakieś rady/rozwiązania na mój problem buntowniczej maszyny broken heart

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 czerwca 2017 przez mitsuukurinaa Bywalec (2,790 p.)
Witam, może masz jakiegoś worma. Wormy zwykle zamulają strasznie kompa/laptopa.
Co do plików osobistych to zgraj na pendrive jak Ci na to lapek pozwala. Jeśli to nie da rady to postaraj się całkowity format zrobić.

Skanowałeś Spybotem i malwarebytes anti-malware ? Spróbuj jeszcze tego przed formatem, może coś wykryje.
komentarz 4 czerwca 2017 przez arcio190 Nowicjusz (130 p.)
Więc udało się pobrać Spybota i znalazł 12 problemów, ale to ogarnął i nic się nie poprawiło. Jest co raz gorzej, bo nawet programy nie chcą się uruchamiać i próbowałem robić twardy reset na różne sposoby i zawsze przy 2% cofa zmiany i pojawia się komunikat, że wystąpił błąd i tyle. Odinstalowałem różne programy za pomocą CCleaner typu Chrome, GIMPa etc. na wszelki wypadek, a i tak nie da się nic zrobić. A co do tego worma, to da się go jakoś wykryć albo coś zrobić aby chociaż wiedzieć czy takie coś się ma?

O taki komunikat się pojawia po chęci zrobienia twardego resetu:

komentarz 4 czerwca 2017 przez mitsuukurinaa Bywalec (2,790 p.)
nie rób resetu a całkowity format z nośnika dvd. worma ciężko wykryc.
Tyle, że nie mam płyty z Windowsem (10) i system mi nie pozwala zrobić formatu tego wolium, bo zawiera on używaną wersję systemu Windows :/
0 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Formatuj kompa.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 383 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 275 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 719 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2022 w Systemy operacyjne, programy przez Hycuk Nowicjusz (230 p.)

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,528 komentarzy

62,726 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...