• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bazy Danych - Adres domu i mieszkania

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
479 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2017 w SQL, bazy danych przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Jak stworzyć tabele w logicznym modelu danych, tak żeby Mieszkanie i Dom miały jako atrybut Adres (ta sama encja), który nie wymusza utworzenia obu tych instancji?  Tzn mam taką sytuację: https://zapodaj.net/9539174098e9c.jpg.html i wg mnie, przy dodawaniu Domu, trzeba dodać adres, który musi się też znaleźć w mieszkaniach tak?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 maja 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Czemu chcesz stworzyć relację wiele do wielu?  przecież jedno mieszkanie ma jeden adres, tak samo dom.

nie wiem jakie masz założenia, bo np jeżeli dom jest jednorodzinny to wiadomo, że mieszkanie ma ten sam adres i nie ma sensu tego rozdzielać na 2 różne encje.

jeżeli zakładasz, że to dom wielorodzinny (np blok) mający wiele mieszkań to w encji dom/blok dajesz adress, a w encji mieszkanie dajesz numer mieszkania i tyle. Wtedy masz prostą strukturę.
komentarz 30 maja 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Okej, tylko czy to nie jest przypadkiem tak, że jeżeli połączę relacją 1-1 Adres z Domem i Mieszkaniem to czy coś takiego zadziała?

Chodzi mi o to, czy utworzenie adresu jako pola w  np Domie nie będzie skutkowało tym, że będzie trzeba utworzyć Mieszkanie? Tak jak w obrazku powyżej?

Drugie pytanie, jak zrobić żeby coś potrzebowało jeden z trzech atrybutów (a nie wszystkich lub dwóch) żeby móc dodać coś do tabeli?

Założenia mam takie, że do Oferty mogę dać albo: Dom, Mieszkanie lub Działkę.

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 183 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2020 w Offtop przez staryRafiki Użytkownik (660 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 430 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2018 w SQL, bazy danych przez lewy Obywatel (1,260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 37,399 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2016 w Sieci komputerowe, internet przez niezalogowany

92,973 zapytań

141,937 odpowiedzi

321,173 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...