• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

switch-instrukcje

Object Storage Arubacloud
0 głosów
285 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2017 w C i C++ przez Andrzej Sojka Użytkownik (510 p.)
pyt1.

Przeczytalem informacje, ze w switchu nie mozna uzywac zmiennej typu float i program sie nie skompiluje.

Zastosowałem ten typ zmiennej i skompilowalo. Dlaczego float jest zabronione?

pyt2.

Czy mozna uzywac klamer w case jest np. pierwsza instrukcja to jest napis a druga dodawanie dodawanie zmiennej. Przeczytalem wiele sprzecznych informacji i teraz chce  sprawdzic kolejne opinie

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 28 maja 2017 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)
1. W jaki sposób zapisałeś tego switcha?

2. Osobiście zalecam tworzenie klamer, gdyż tworzysz tym nowy scope przez co jest mniejsze prawdopodobieństwo kolizji np. nazw.
komentarz 28 maja 2017 przez Andrzej Sojka Użytkownik (510 p.)

float a;
float b;
char wybor;

main()
{
for(;;)
{

    cout<<"Podaj liczbe A"<<endl;
    cin>>a;

    cout<<"Podaj liczbe B"<<endl;
    cin>>b;

    

 

 

    cout<<"DODAWANIE(+)"<<endl;
    cout<<"ODEJMOWANIE(-)"<<endl;
    cout<<"MNOZENIE(*)"<<endl;
    cout<<"DZIELENIE(/)"<<endl;
    cout<<"KONIEC PROGRAMU(Z)"<<endl;
    cout<<"_____________"<<endl;
    cout<<('\n');
    cout<<('\n');

    cout<<"wybierasz"<<endl;
    cin>>wybor;

    

    
switch(wybor)
{
    case'+':
        {
    
        cout<<"DODAWANIE: "<<endl;
        cout<<a<<"+"<<b<<"="<<a+b<<endl;
        
        }
break;

1
komentarz 28 maja 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
w switch masz chara, ine float
komentarz 28 maja 2017 przez Andrzej Sojka Użytkownik (510 p.)
a to myslalem ze nie moge uzywac w ogole zmiennej float, czyli po prostu switch nie moze pobierac float
komentarz 28 maja 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
tak, float moze byc w srodku switcha, ale ine moze byc zmienna "wyboru", ogolnie zmienna od ktorej zalezy ktory case sie wykona moze byc, kazda zminna z wyjatkiem zmienno przecinkowych, nie jestem pewny, ale bool chyba tez odpada
komentarz 28 maja 2017 przez Andrzej Sojka Użytkownik (510 p.)

czyli przykladowo:

 float a;

main()

{

switch(a) //bład kompilacji

}

 

1
komentarz 28 maja 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
tak
komentarz 28 maja 2017 przez Andrzej Sojka Użytkownik (510 p.)
Dzieki za pomoc:) teraz juz mi sie stalo to wszystko bardziej jasne:)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 332 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2022 w C i C++ przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 179 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2017 w C i C++ przez dzideos Obywatel (1,320 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 105 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,540 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...